Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid

Fret

Fretten zijn speelse en actieve roofdieren. Je kunt ze binnen en buiten houden in een ruime kooi. Het zijn echte clowns die hun hele leven speels blijven. Toch slapen ze het grootste deel van de dag. In de namiddag of aan het begin van de avond wil hij graag even loslopen en rondrennen. Een fret wordt 8 tot 10 jaar oud.

Roofdier

De fret stamt af van de bunzing en is een roofdier, geen knaagdier. Jagen zit in zijn bloed: hij wordt gefokt om te helpen bij de jacht op konijnen. Daarom kun je hem niet met konijnen of knaagdieren houden. Hij leeft het liefst met een soortgenoot. Neem minimaal 2 fretten maar niet meer dan 5. Ze houden er niet van om in grote groepen te leven.

Een fret kopen

Wil je een pup of volwassen fret? Volwassen fretten zijn vaak al zindelijk en weten wie de baas is. Jonge fretten moet je goed opvoeden en vragen dus meer tijd en aandacht. Koop nooit pups die jonger zijn dan 8 weken. Vrouwtjes en mannetjes kun je goed samen houden. Maar ook 2 mannetjes of 2 vrouwtjes gaan goed samen. Mannetjes zijn wat groter en rustiger dan vrouwtjes. Laat mannelijke fretten wel castreren. Dat vermindert de frettenlucht.
Let goed op de volgende zaken:

  • Is hij levendig?
  • Is hij nieuwsgierig?
  • Zijn de ogen en oren schoon?
  • Is zijn neus schoon?
  • Is hij handzaam?
  • Reageert hij goed op je hand?

Huisvesting

Fretten kun je binnen en buiten houden. Een binnenverblijf voor 2 fretten is minimaal 2 vierkante meter groot en 60 centimeter hoog. Dan kunnen ze op hun achterpootjes staan. Zet de kooi altijd op een koele plek. Fretten kunnen niet tegen hoge temperaturen.Fretten kunnen het hele jaar in een buitenverblijf blijven. Voor 2 fretten heb je een oppervlakte van minimaal 6 vierkante meter nodig. Zet het hok niet in direct zonlicht. Goede ventilatie is belangrijk maar het hok mag niet op de tocht staan. Zorg voor bescherming tegen kou en neerslag.

Voeding

De fret is een echte vleeseter. Geef hem voer dat rijk is aan dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten en vezels bevat. Koop droogvoer voor fretten, kippenvlees of kattenvoer. Let op dat er geen toegevoegde suikers in zitten.

Verzorging

Borstel of kam je fret elke dag en verwijder losse haren tijdens de rui in het voor- en najaar. Door het schoonlikken van zijn vacht krijgt hij veel haren binnen. De haarbal die zo ontstaat, kan hij niet uitbraken en is daarom levensgevaarlijk. Haarballen kun je voorkomen met een speciaal middel.De nagels van een fret moet je regelmatig knippen. Want ze groeien snel en kunnen erg vervelend zijn als ze lang worden.

Gezondheid

Een gezonde fret is levendig en actief. Zijn ogen zijn helder en zijn neus is vochtig en koel. Ook eet en drinkt hij goed. Gedraagt hij zich anders? Ga dan bij je dierenarts langs. De fret is een taai beestje en verbergt zijn ziekte goed. Als hij zichtbaar ziek is, dan is hij meestal al flink ziek. Houd ook het gebit in de gaten. Dat is belangrijk voor een goede opname van voedsel. Hij moet geen last hebben van tandsteen of ontstekingen. Is zijn gebit erg vies? Laat het dan schoonmaken door je dierenarts.

Spelen met je fret

Fretten zijn dol op spelen. Een kartonnen doos, pingpongballetje, tennisbal, papieren zak of pijpen om doorheen te kruipen vindt hij fantastisch. Een fret is snel enthousiast, maar ook snel afgeleid. Wissel het speelgoed daarom regelmatig af, dat houdt hem alert en enthousiast.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
Welkoop - Kruidenhooi - Rozenbottel - 500 gram

Welkoop

Welkoop - Kruidenhooi - Rozenbottel - 500 gram

3.28
Beeztees Knaagdiergras in Box - 130 gram

Beeztees

Beeztees Knaagdiergras in Box - 130 gram

2.49
Beeztees Fretten Hangmat met Ketting - Knaagdier slapen - Blauw

Beeztees

Beeztees Fretten Hangmat met Ketting - Knaagdier slapen - Blauw

8.29 5.00
Supreme Science Selective - Fretvoeding - 2 kg 2 voor 16.00

Science Selective

Supreme Science Selective - Fretvoeding - 2 kg

13.99