Vlooien bestrijden bij je hond
Wist je dat slechts 5% van de vlooien zich op jouw hond bevindt? Dat betekent dat 95% van de vlooien zich nestelen in jouw omgeving. Heeft je hond vlooien, dan is er heel waarschijnlijk dus ook sprake van een vlooienplaag in jouw huis. In dit artikel lees je hoe je vlooien herkent, hoe je ze voorkomt, en wat je ertegen kan doen wanneer je trouwe viervoeter vlooien heeft.
Bekijk: Vlooienmiddelen | Vlooienkam | Omgevingsspray | Ontwormingsmiddel
Wat zijn vlooien?
Vlooien, waarschijnlijk krijg je al jeuk als je de term hoort. De meest voorkomende vlo in Nederland is de kattenvlo - ironisch genoeg zijn deze vlooien ook dol op honden.
Een vlo is erg klein, maar toch kan je ze eenvoudig herkennen. Ze hebben een kleine kop, een groot lijf en lange pootjes. Een volwassen vlo kan tot wel 1 meter springen!
Vlooien leven van jouw huisdier. Ze zuigen zich vol bloed en leggen eitjes op de huid. De manier waarop ze groeien lijkt op die van een rups:
- De eitjes vallen van de huid af en komen op de grond terecht.
- Daaruit ontstaan larven die zich voeden met huidschilfers die overal rondzwerven in je huis. Bijvoorbeeld op kussens en tapijten.
- Is de larve groot genoeg? Dan verpopt hij zich en groeit hij uit tot een volwassen vlo.
De volwassen vlo zoekt je hond vervolgens op, en de cyclus begint weer opnieuw.
Hoe voorkom ik vlooien?
Vlooien planten zich snel voort. Door anti-vlooienmiddelen te gebruiken kan je vlooien weren en doden. Daarmee voorkom je dat ze eitjes gaan leggen op je viervoeter. In onze winkel en webshop verkopen we verschillende middelen tegen vlooien.
Pipetje
Een pipetje wordt ook wel spot-on genoemd. De vloeistof druppel je in de nek of tussen de schouderbladen. Hierna biedt het pipetje één tot twee maanden bescherming tegen vlooien. Handig om te weten: pipetjes werken ook tegen teken.
Vlooienband
Een vlooienband is een effectief middel dat je hond 7 tot 8 maanden bescherming kan bieden tegen vlooien. Deze band kan je hond naast zijn gewone halsband dragen. De vlooienband bevat een speciale stof die langzaam vrijkomt. Dit stofje vormt een beschermende laag op de huid van je hond. Sommige vlooienbanden bieden ook bescherming tegen teken. Zo vang je twee vliegen in één klap! Of ja, eigenlijk tekens en vlooien.
Sommige producten zijn geschikt voor puppy’s, anderen voor volwassen honden. Kijk goed wat past bij jouw hond. Twijfel je? Vraag dan gerust advies in één van onze winkels.
Hoe herken ik vlooien bij mijn hond?
Merk je dat je hond zich vaker krabt dan normaal? En ontdek je tijdens het aaien of borstelen zwarte korreltjes? Dan kan dit een signaal zijn dat jouw hond last heeft van vlooien. Deze zwarte korreltjes zijn hoogstwaarschijnlijk uitwerpselen van vlooien.
Om dit te controleren kan je een vlooienkam gebruiken om de zwarte puntjes uit je hond te kammen. Vaak bevinden de zwarte korreltjes zich in de lies- of schouderstreek van je hond.
Veeg de puntjes vervolgens op een keukenpapier, en druppel daar wat water op. Kleurt het papier rood? Dan heb je te maken met vlooienuitwerpselen. Je hond heeft in dat geval last van vlooien.
Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn hond?
Als je hond last heeft van vlooien, dan zitten deze ook overal in je huis en omgeving. Larven nestelen zich graag in kieren of tapijten. Om vlooien te bestrijden moet je daarom de hele vlooienpopulatie aanpakken.
-
- Begin bij je huisdier. Gebruik een vlooienmiddel dat alle vlooien doodt.
- Stofzuig je hele huis grondig, en gooi daarna je stofzuigerzak weg.
- Heet wassen. Was mandjes, kleedjes, kussens en voorwerpen waar je hond graag op zit. Het liefst op 90 graden, anders op 50 of 60 graden.
- Behandel je omgeving met een omgevingsspray tegen vlooien. Larven zitten graag in het mandje of kleedje van je hond. Zorg dat je deze goed wast, reinigt en stofzuigt. Heeft je hond een kleedje in de auto? Reinig dit dan ook goed, hier kunnen vlooien zich ook nestelen.
Heb je alle stappen doorlopen? Dan heb je zowel de vlooien op je hond als in je omgeving gedood.
Denk ook aan ontwormen
Als het je gelukt is om de vlooien te bestrijden bij je hond, denk dan ook aan het ontwormen van je hond. Een vlo is namelijk een tussengastheer van een worm. Dat betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Springt de vlo op jouw hond? Dan probeert je hond zich ervan te ontdoen door te krabben en te bijten. Verschillende vlooien verdwijnen vervolgens in het maag-darmkanaal van je viervoeter. De vlo overleeft dat niet, maar de worm wel.
Zorg er daarom altijd voor dat je naast vlooienmiddel ook een ontwormingsmiddel gebruikt voor je hond.
Laat de vacht van je hond controleren
Heb je vragen over het ontvlooien van je hond? Maak dan een afspraak bij jouw dierspecialist bij een Welkoop bij jou in de buurt. Tijdens het huid- en vachtconsult kijken we samen naar de vacht van jouw hond. Ook krijg je tips en advies om vlooien in de toekomst te voorkomen. Samen gaan we voor een gezonde, glanzende vacht bij jouw hond.
Zien we je binnenkort?