Alles over je lammetjes

Als er kleine lammetjes geboren worden, weet je dat het weer voorjaar is. Zorg goed voor de kleine diertjes. Controleer of ze genoeg melk drinken en geef ze lammerenbrokken voor een goede ontwikkeling van hun maag. 

Kies de goede vader

De bok of ram dekt vaak meerdere geiten of ooien (vrouwtjesschapen). De eigenschappen van de vader vind je dus bij veel lammetjes terug. Je wilt mooie, sterke lammeren, zoek daarom een goede ram of bok uit. Kijk naar de bouw en het karakter, maar ook naar de kleur van de vader. Bij schapen kan de ram gewoon bij de kudde ooien in de wei lopen. Doe de ram een dekblok om. Dit is een soort stempelkussen dat inkt afgeeft. Als een ooi gedekt wordt, geeft het dekblok kleur af. Zo zie je precies welke dieren gedekt zijn.

Even ruiken

Bokken en rammen ruiken aan de geiten en ooien of ze dekrijp zijn. Aan rammen merk je niet zoveel in het dekseizoen, maar bokken stinken verschrikkelijk. Vandaar de term bokkenlucht. De klieren van de bok scheiden extra geurstoffen af. Geiten kiezen voor de bok die het meest stinkt.

Aflammeren

De draagtijd van geiten en schapen is ongeveer 150 dagen. Als er meerdere lammetjes worden geboren, is de draagtijd vaak een paar dagen korter. Bij de meeste schapensoorten gaat het aflammeren niet vanzelf en moet je een handje helpen. Ze staan vaak in de stal en hebben geen makkelijke, natuurlijke geboorte. De lammetjes van geiten en schapen zijn na de bevalling heel klein, zeker dwerggeitjes zijn piepklein. Toch lopen ze binnen een uur na de geboorte al vrolijk met hun moeder mee.

Melk voor elk?

Controleer goed of alle lammeren melk krijgen van hun moeder. Zeker bij meerlingen komt het voor dat een van de lammetjes tekort komt. Voer het lammetje dan bij met de fles. Met goede poedermelk is dat geen probleem. Lammetjes die met de fles worden bijgevoerd heten leblammeren.

Spenen

Voordat je de mannetjes weer bij de vrouwtjes laat, moet je de jonge lammeren weghalen. Dit heet spenen en zo voorkom je dat de jonge dieren gedekt worden. Meestal doe je dit als de lammetjes tussen 70 en 120 dagen oud zijn. Wil je de lammeren liever bij de moeder laten? Sla het dekken dan een jaar over. Lammeren vinden spenen niet fijn. Ze blaten en mekkeren hard. Zet de moeders dan wat verder weg in een andere stal of wei. Dan zijn alle dieren er het snelst aan gewend.

Lammerbrokken

Lammetjes hebben minstens 10 weken melk nodig, maar ze eten al snel wat hooi en brokjes. Voer ze na het spenen bij met lammerenkorrel. En geef ze lammerenbrokken om goed te groeien. Die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de maagjes. Net als alle herkauwers hebben geiten en schapen vier magen. Die zijn eerst alleen geschikt voor melk. De lammerenbrokken zorgen dat ze geschikt worden voor ruwvoer en brokken. Let op dat de volwassen dieren de brokken niet eten. Zet een hoek van de stal af met een hek waar alleen de lammeren doorheen passen.

Gaap of scheitje

Paren tussen geiten en schapen komt soms voor en leidt soms zelfs tot dracht. Maar meestal wordt de vrucht snel afgestoten. Toch verschijnt elk jaar wel een bericht over de geboorte van een gaapje of scheitje. Volgens wetenschappers is dat onmogelijk, omdat het schaap 54 chromosomen heeft en de geit 60.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.