Planten in potten

Planten groeien prima in potten. Welke potgrond gebruik je en hoe bemest je de potplanten? In dit artikel lees je alles over planten in potten.

Leuke plant en pot

Kleed je tuin, dakterras of balkon kleurrijk aan met planten in leuke potten en bakken. Die zijn in alle denkbare kleuren en maten te koop. Plant fleurige bloemen en kleine boompjes op een hoge stam. Plaats voor klimplanten een klein rekje in de pot of tegen je balkonreling.

Planten op hoogte

Je kunt natuurlijk planten in een hanging basket planten of in een balkonbak. Maar er zijn ook speciale kant-en-klaar wandhangers om bijvoorbeeld aan een schutting te hangen. Tover dus snel je tuin, dakterras of balkon om tot een kleurrijke plek!

Potgrond

Potgrond is iets anders dan tuinaarde of compost. Er zijn veel verschillende soorten. Een goede potgrond geeft houvast en zorgt ervoor dat de planten niet omwaaien. De grond moet genoeg voedingsstoffen, stikstof, fosfor, kali en sporenelementen bevatten. Zorg dat de grond water vasthoudt, maar dat teveel water wegzakt. Zo voorkom je rottende plantenwortels. Daarnaast moet de grond luchtig en los zijn en vrij van onkruid en schadelijke insecten. Veel potgrond wordt gemaakt op basis van turf of kokosvezel. Standaard potgrond bevat klei, humus en een snelwerkende en langzaamwerkende bemester. Standaard potgrond is geschikt voor de meeste balkon en kuipplanten.

Voeden en bemesten

Bemest de planten die in potten staan. Ze staan in een klein beetje aarde dat voeding heeft voor zes weken. Organische meststoffen zijn niet geschikt voor planten in potten. De afbraak van werkzame stoffen door bacteriën in de potgrond duurt te lang. Gebruik daarom kunstmest. Kunstmest is te koop als vloeistof, poeder en kunstmestbolletjes. Dat is prima voeding voor de groeiperiode van mei tot en met augustus. Door te veel meststof verbranden de planten en gaan ze dood. Volg altijd de gebruiksaanwijzing. Bemest daarom regelmatig met een klein beetje mest. Nieuwe planten of planten die je hebt verpot, bemest je pas na zes weken.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.