Kruiden oogsten en bewaren

Oogst kruiden vlak voor gebruik of vroeg in de ochtend om te bewaren. Droog de kruiden of vries de kruiden in, zo blijven de geur, kleur en smaak het langst bewaard.

Kruiden oogsten

Oogst kruiden als je ze nodig hebt, zo kort mogelijk voor gebruik. Oogst om te bewaren liefst ’s morgens vroeg als de zon nog niet zo fel is. Dan zijn de etherische geur- en smaakstoffen het meest krachtig in de planten aanwezig.

Kruiden drogen

Drogen lukt met kruiden alleen goed op een warme, goed geventileerde, schaduwrijke plek. Schaduw is belangrijk omdat licht de etherische oliën in de kruiden (de geurstoffen) afbreekt.

  • Oogst de kruiden met stelen en stengels.
  • Oogst van vaste-plantkruiden niet meer dan de helft. De rest van de plant moet groen blijven om te overleven.
  • Bind de kruiden in bundeltjes, per soort samen en hang die ondersteboven in de droogruimte op.
  • Als het blad goed droog is, breekt het makkelijk en strijk je het van de stelen af.
  • Maak het gedroogde blad niet meteen fijn, het aroma blijft dan beter bewaard. Bewaar het zo grof mogelijk bewaart, in luchtdichte potten. Als je de gedroogde kruiden zo bewaart, blijven geur en smaak beter bewaard dan van de verpakte kruiden uit de supermarkt.

Kruiden drogen in de magnetron

Kruiden drogen in de magnetron kan ook heel goed. Het gaat heel snel en de tijd die de kruidenblaadjes in de magnetron moeten, wisselt sterk per soort en oogst. Het gaat vaak om minder dan een minuut. Als je het goed doet, blijft zelfs de kleur van het blad behouden. Als de kruiden te lang in de magnetron gaan verbrandt het blad en wordt het bruin.

Kruiden invriezen

Was de kruiden en laat ze een halve dag op een schone theedoek drogen. Snij of knip de kruiden daarna in kleine stukjes. Maak er pakketjes van in plastic diepvrieszakjes. Je weet zelf het beste hoeveel je per keer gebruikt. Zo hoef je niet meer te ontdooien dan nodig is. Vries de kruiden zo snel mogelijk in na de oogst.

Per kruidsoort

Anijs Bewaar gedroogde zaden in luchtdicht gesloten bussen of stopflessen.
Basilicum Blad drogen of invriezen.
Bieslook Invriezen, maar beter: het hele jaar vers als je in het najaar een potje bieslook op de vensterbank zet voor wintergebruik.
Borage/Bernagie Drogen.
Bonenkruid Drogen of invriezen.
Dille Blaadjes en zaden gedroogd bewaren. Invriezen van blad kan ook.
Dragon Drogen of invriezen.
Hysop Drogen of invriezen.
Kamille Bloemen drogen.
Karwij Blad drogen of invriezen, zaden drogen.
Kervel Drogen of invriezen.
Koriander De zaden drogen.
Kruizemunt Drogen of invriezen.
Lavas Blad drogen of invriezen.
Lavendel Drogen.
Lievevrouwebedstro  Blad drogen.
Marjolein/Majoraan Drogen of invriezen.
Mierikswortel Blad drogen. De wortels raspen en met zout (3 delen wortel op 1 deel zout) in een stopfles met brede hals (of een weckfles) bewaren. Of bewaar de wortels in een kistje met droog zand.
Pepermunt Invriezen.
Peterselie Drogen.
Rozemarijn Drogen.
Salie Drogen of invriezen.
Venkel Invriezen. Het blad kan je ook drogen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.