Herfstsnoei

Ook in de herfst is het nog genieten in je tuin. Blad dat eerst nog prachtig verkleurt voordat het af valt, vaste planten die in warme herfstkleuren bloeien en grassen die met wuivende pluimen op hun hoogtepunt zijn. Nog een laatste opleving voordat de tuin in rust gaat. Er zijn nog wat klusjes die je kunt doen voordat het echt te koud wordt.

Herfstsnoei vaste planten

Als de laatste bloemen verwelken en de tuin rommelig wordt, kun je twee dingen doen:  je laat de boel rommelig tot het voorjaar, of je knipt de uitgebloeide stengels weg. Houd je van een opgeruimde tuin dan kies je voor het laatste. Wil je vogels en insecten beschutting bieden dan doe je helemaal niets. Vaak geven uitgebloeide bloemen met wat rijp of sneeuw je tuin in de winter extra sfeer. Een middenweg kan natuurlijk ook, je knipt af wat echt lelijk is, maar ruimt niet alles op.

Herfstsnoei struiken

Heb je genoten van het vlammend rode blad van de Japanse esdoorn? Dan is het nu de tijd om hem te snoeien. Knip dode takken weg en snoei de struik als hij te groot of te dicht wordt. Struiken komen in rust en kunnen prima gesnoeid worden. Als je de tuin een flinke snoeibeurt wilt geven dan kan dat nu. Wintergroene struiken kun je beter flink snoeien in het voorjaar, je bent juist blij met wat groen in de wintertuin.

Herfstsnoei bomen

Als het blad gevallen is dan heb je goed zicht op de takkenstructuur van bomen. Dan kun je goed zien welke takken gesnoeid moeten worden. Bij leibomen en bolbomen is dit ook een goede tijd om alle takken weg te halen tot op de basistakken of de knot. Je moet ze elk jaar snoeien om ze in de juiste vorm te houden. De bolacacia kun je het beste pas in het voorjaar knotten omdat deze vorstgevoelig is. Een berk, esdoorn en noot zijn gevoelig voor bloeden: snoei ze voor de Kerst. Als je dat later doet dan komt de sapstroom alweer op gang en loopt het vocht uit de boom. Hier kunnen deze bomen niet goed tegen. Gebruik een goede zaag of takkenschaar, dat maakt het werk een stuk gemakkelijker.

Herfstsnoei fruitbomen

Heb je meeldauw in je peren- of appelboom? Snoei de aangetaste takken weg zodat de schimmel niet in de knoppen kan overwinteren.

Herfstsnoei klimplanten

Als je in de herfst de druiven hebt geoogst dan kun je de druivenstruik snoeien. Knip alle dunne, lange takken weg tot op de basistakken en bind deze takken goed vast. Wacht met snoeien niet tot na de Kerst, dan kan de sapstroom op gang komen en bloedt de druif leeg. Vroegbloeiende klimplanten snoei je nu niet, die laat je eerst in het voorjaar bloeien. De laatbloeiende klimplanten kun je nu goed snoeien. Als je klimplanten regelmatig snoeit dan houd je ze fris en luchtig en zo voorkom je dikke pruiken van dood hout.

Herfstsnoei hagen

Wintergroene hagen kun je aan het begin van de herfst nog een keer snoeien. Snoei de haag aan de bovenkant smaller dan aan de onderkant. Hierdoor heeft hij minder last van de wind en het gewicht van sneeuw. Gebruik een goede heggenschaar, dat werkt snel en goed.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

KVDAW88bMtU
Hoe kies je de juiste snoeischaar
FOrKM8fk8A8
Hoe kies je de juiste heggenschaar
Wellicht ook interessant voor u
STIHL HSE 61 - Elektrische Heggenschaar - 50 cm

STIHL

STIHL HSE 61 - Elektrische Heggenschaar - 50 cm

211.00 179.00
WOLF-Garten RR 1500 Basic Plus - Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 1500 Basic Plus - Snoeischaar - Rood

14.95
STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

STIHL

STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

129.00 99.00