Onderhoud gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Gereedschap blijft goed als je het regelmatig onderhoudt. Je voorkomt roest en slijtage waardoor het langer mee gaat en prettiger werkt.

Onderhoud tuinmachines

Het is het beste om je tuinmachine na het gebruik schoon te maken en droog weg te zetten. Je maakt hem schoon met een borstel of natte doek en  droogt hem met een droge doek na. Spuit draaiende delen regelmatig in met een multi-spray, dat houdt de boel soepel en voorkomt roest. Je controleert de machine meteen op slijtage. Zorg er voor dat messen en kettingen scherp blijven, slijp ze regelmatig. Voor onderhoud en slijpen kun je ook naar een Welkoop winkel gaan, kijk hier welke winkels deze service bieden. Breng je grasmaaier gerust in de winter voor onderhoud weg, dan heeft de werkplaats alle tijd. Een kettingzaag heeft extra veel onderhoud nodig om goed en veilig te blijven werken.

Onderhoud gesteeld gereedschap

Met een stevige borstel haal je grond en tuinafval van je spade, schoffel en tuinschepje af. Spoel het gereedschap schoon en droog het af. Hang het gereedschap het liefst op, dan blijft het droog en ligt niet de weg. Welkoop heeft allerlei handige klemmen die je hiervoor kunt gebruiken. De metalen delen behandel je af en toe met metaalolie, dan blijft het werkblad schoon. Als er toch roest op je bats zit dan haal je dat er met een schuurpapiertje gemakkelijk af. Haal ook eens een keer  een vijl langs je schoffel of spade, dan blijft hij scherp en dat werkt het beste.

Ook de steel maak je schoon voordat je het gereedschap ophangt. Vuil op de steel zorgt dat je veel sneller blaren krijgt. Als je de steel af en toe insmeert met lijnzaadolie dan blijft hij nog gladder.

Onderhoud snoeigereedschap

Sommige snoeischaren en takkenscharen hebben een anti-kleeflaag. Hierdoor blijft het sap van gesnoeide takken niet op de messen plakken en blijft de schaar scherper. Hoe scherper de messen des te beter de snoeiwond. De struik herstelt zich dan veel beter van het snoeien. Maak de snijbladen regelmatig schoon met wat afwasmiddel of wasbenzine. Hierdoor voorkom je dat schadelijke stoffen van de ene op de andere plant overgebracht worden. Spuit de bewegende delen en messen regelmatig in zodat het snoeigereedschap soepel blijft.

Als de messen bot worden dan kun je ze slijpen met een wetsteen. Van het duurdere snoeigereedschap kun je de messen of het zaagblad ook vervangen als ze versleten zijn.