De lente en zomer komen er aan! Deze zijn steeds droger in Nederland. Het is daarom een goed idee om nu na te denken hoe je straks de tuin van water wil gaan voorzien. Er zijn hierin veel mogelijkheden met ieders z’n voor- en nadelen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje.

Voor je gazon

(Zwenk)sproeier

Zwenksproeiers zijn geschikt voor kleinere tuinen van maximaal zo’n 200 vierkante meter. Met een zwenksproeier kun je gelijkmatig water geven zonder dat er plassen ontstaan. Het bereik is eenvoudig in te stellen plus je kunt ervoor kiezen slechts één kant te besproeien. Sommige zwenksproeiers hebben de optie om ook de sproeibreedte aan te passen.
Een sproeier kan natuurlijk ook (delen van) je border bedekken. Je moet dan alleen wel goed in de gaten houden dat er geen plekjes zijn die de sproeier niet bereikt.

Sectorsproeier

Sector- en cirkelsproeiers besproeien een rond oppervlak en zijn geschikt voor grotere tuinen. Deze hebben een bereik tot wel 500m2. De naam zegt het al; met deze sproeier kan je een gedeelte van je tuin besproeien, dus een sector. Je kunt gemakkelijk het bereik aanpassen naar de gewenste oppervlakte en de hoek zelf instellen. Als je een groter oppervlak wilt besproeien kan je de sproeier verplaatsen, maar je kunt ook meerdere sproeiers aan elkaar koppelen. Lichte varianten kunnen worden aangesloten op de waterleiding.  

Voor je border

De druppelslang is ideaal voor automatisch bewateren van borders. Dit is een flexibele slang met gaatjes. Zodra de watertoevoer ingeschakeld wordt, druppelt er langzaam water uit. De druppelslang geeft hierbij een constante hoeveelheid water af. Je kunt ook een zweetslang gebruiken. Hierbij wordt over de gehele lengte water afgegeven, de slang zweet als het ware het vocht uit. 

Dit systeem is niet alleen supermakkelijk in gebruik, het bespaart ook tot wel 70% water ten opzichte van bijvoorbeeld sproeien. Dit omdat het water direct bij de plant en zijn wortels terecht komt. Het bewateringssysteem kan worden aangesloten op normale tuinslangen en is uit te breiden met extra lengtes, koppelingen en timers.

Bewateringsklok

Met een bewateringsklok kun je je tuin automatisch bewateren. Dit is te gebruiken op zowel sproeiers als de druppelslangen. Je stelt in wanneer de bewatering aan moet en wanneer weer uit. Dan hoef je er niet meer naar om te kijken.

Rehau Druppelslangset - 15 m 20% Korting

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

26.95 21.56
Sproeistandaard Driepoot (excl. sectorsproeier) -

Sproeistandaard Driepoot (excl. sectorsproeier) -

15.99
Fiskars - Slanghaspel - XL 20m -

Fiskars

Fiskars - Slanghaspel - XL 20m -

209.99 179.00
Rehau Bewateringsklok -

Rehau

Rehau Bewateringsklok -

39.00

Duurzaam water verzamelen

Omdat de zomers steeds droger worden, moeten we steeds meer bewateren als we onze tuinen in leven willen houden. Natuurlijk doe je dat het liefst zo duurzaam mogelijk. Een paar mogelijkheden zijn:

  • Als je geluk hebt, heb je een kraantje met grondwater. Eventueel kun je deze aanleggen. Dat scheelt je ook geld op den duur.
  • Maar mocht dit niet het geval zijn, dan kun je gebruik maken van water uit de regenton. Als je nu begint met verzamelen van regen in een regenton, hoef je straks minder gebruik te maken van kraanwater!