Sommige planten en struiken zijn al een tijdje aan het groeien en zijn toe aan een snoeibeurt. Ik leg je graag uit wat je goed nu kan snoeien en natuurlijk hoe je dat kan doen!

De haag

De hagen zijn al flink uitgelopen. Het is belangrijk om ze bij te werken voordat ze een nieuwe groeipuls krijgen. Zo zorg je ervoor dat je haag er weer strak uitziet. Voor lange hagen vind ik het handig om op de lijn waar je gaat knippen waterpas een touwtje te spannen: zo blijf je recht knippen. Zelf snoei ik de hagen altijd aan de bovenkant wat smaller dan aan de onderkant, dus taps. Dan valt er ook genoeg licht op de blaadjes onderaan. Snoei de haag ook niet te diep in. Als je zo ver terug knipt tot aan waar er geen groen meer aan zit, dus tot op het kale hout, krijg je kale plekken en loopt hij niet tot slecht uit. Gebruik ook scherp snoei-gereedschap zodat je ‘mooie’ snoeiwonden krijgt die weer goed herstellen.

Toch nog even wachten?
Wil je nog wat langer genieten van de natuurlijke vorm van je haag, dan kan je nog even wachten met snoeien. Maar doe dat uiterlijk wel vóór 21 juni. Dat is de langste dag van het jaar. Daarna beginnen ze weer opnieuw uit te lopen om nog eens mooi vol en groen te worden.

Handmatig of elektrisch?
Voor het snoeien van de haag kun je een mandmatige heggenschaar gebruiken of een elektrische. Heb je niet veel te knippen, dan is het werken met een handschaar heel prettig. Een hand-heggeschaar gebruik je als je een struik met groot blad wil bijwerken. Zo blijven de snoeiwonden beperkt. Als je dikke takken tegenkomt, is het het makkelijkst om die met een snoeischaar door te knippen. Met accu of elektrisch is handig als je een grote lange haag gaat snoeien. Accu heeft mijn voorkeur; geen gedoe met snoeren uitrollen. En niet meer het probleem dat iedereen wel eens heeft dat je hem doorzaagt. Én accugereedschap geeft minder geluid. 

Heesters en struiken

Heesters en struiken die vroeg in het voorjaar hebben gebloeid en nu ze zijn uitgebloeid, kunnen nu gesnoeid worden. Denk hierbij aan de Camlia, Forsythia en bijvoorbeeld het Krentenboompje.

Waar let ik op?
Bij het snoeien let ik vooral op een mooie, natuurlijke vorm van de heester of struik. Ik haal elkaar kruisende en dode takken weg. Ook zorg ik dat de takken mooi over de struik verdeeld staan en het hart openblijft. 

Waar moet je knippen?
Snoei de takken altijd een klein stukje boven de nieuwe gevormde knop of uitloper, die naar buiten of naar de richting wijst waar nog ruimte is om te groeien, af. Bij sommige soorten is een speciale manier van snoeien nodig om veel vruchten of bloemen te krijgen. Bij fruitbomen bijvoorbeeld kun je de ‘waterloten’ wegsnoeien, dat zijn de uitlopers die verticaal omhoog groeien. Daar worden geen vruchten op gedragen en kost de boom wel energie. Snoei de oude dikke takken weg en laat de nieuwe kortloten staan. 

Snoeigereedschap
Het is aan te raden om voor het snoeien goed gereedschap te kiezen. Het moet vlijmscherp zijn, zodat je een goede snoeiwond maakt. Een snoeischaar is geschikt voor dunne takken. Neem voor dikke takken een takkenschaar.

Snoei niet in de zon!

Het is beter om niet te snoeien in de volle zon. De heg, struik of plant kan dan zonschade oplopen. Wacht tot een bewolkte dag of doe het op het einde van de dag. Vergeet ten slotte niet je plant een goede dosis water te geven als je klaar bent met snoeien.

Benieuwd naar nog meer tips van Tom over tuinieren? Tom heeft een eigen tuingids uitgebracht!

Ook leuk om te lezen

 

Wil je ons bezoeken? Dat kan. Wel vragen wij je om je te houden aan de 1,5 meter afstand, kom zoveel mogelijk alleen naar de winkels en doe je aankopen zoals je altijd doet. Dan is er genoeg voor iedereen. Voor jouw veiligheid en die van onze medewerkers verzoeken wij je om de adviezen van ons winkelpersoneel op te volgen en rekening te houden met de hygiënemaatregelen die zijn aangesteld door het RIVM. Op deze manier creëren we samen een veilige winkelomgeving waarbij een goede gezondheid het allerbelangrijkste is. 
Uiteraard staan wij ook online voor je klaar! Heb je een vraag over tuin of dier? Stel je vraag direct via de Welkoop Facebook pagina of via het contact formulier. Onze deskundige medewerkers helpen je graag. We hopen je, net als altijd, zo goed mogelijk tot dienst te zijn.


Zoals altijd staan wij met onze gezamenlijke passie voor je klaar. We doen het tenslotte samen!