Actief met je hond

Lekker op pad met je hond is leuk en gezond. Ga wandelen, fietsen, zwemmen of spelen. Er zijn allerlei hulpmiddelen zoals een halsband, fietsmand, zwemvest of speeltje.

Uitlaten

Je laat je hond natuurlijk regelmatig uit. Niet alleen om zijn behoefte te doen, ook heeft hij veel beweging nodig. Een stevige wandeling vindt hij heerlijk. Pas de wandeling aan, aan de grootte van je hond. Zo verveelt hij zich niet, gaat hij daarna lekker een dutje doen en haalt minder kattenkwaad uit.

Loslopen

Niet iedereen is gek op honden en niet alle honden kunnen het goed vinden met andere honden. Houd daarom tijdens de wandeling rekening met mensen en dieren. Lijn je hond aan, zo voorkom je dat hij tegen anderen opspringt of lastig valt. Ook verstoort hij de rust in de natuur minder omdat hij door de lijn niet op wilde ontdekkingstocht gaat of achter een konijn aan sprint.

Hondenlosloopgebied

Laat je hond alleen loslopen in de speciale hondenlosloopgebieden, die je tegenwoordig in heel Nederland vindt. Honden mogen hier vrij loslopen onder toezicht van de eigenaar. Houd je hond goed in de gaten, je blijft verantwoordelijk voor het doen en laten van je hond. Het hondenlosloopgebied is vaak in een natuurgebied, waar ook wilde dieren zijn. Het losloopgebied is meestal niet afgesloten, zorg er daarom voor dat je hond wilde dieren niet lastig valt.

Aan de lijn

Hoe jonger de hond, hoe makkelijker hij went aan een lijn te lopen. Er zijn veel verschillende halsbanden, tuigjes, kettingen en lijnen. Tuigjes zijn er in alle soorten en maten. Een tuigje verdeelt de druk waardoor de hond minder trekt. Een halsband van leer of nylon mag niet te strak of juist te los zitten, dan ontsnapt de hond. Hou tussen de nek en halsband twee vingers ruimte. Houd voor de halsband de volgende maten aan:

 • Kleine hond, 20 tot 40 centimeter.
 • Middelgrote hond, 40 tot 60 centimeter.
 • Grote hond, 60 tot 80 centimeter.

Bepaal zelf hoe lang de lijn is. Er is geen richtlijn voor de lengte van een lijn. Ga je vaak de natuur in? Neem dan een langere lijn, zodat je hond meer vrijheid heeft. Verder geldt: hoe ‘wilder’ de hond, hoe dikker en korter de lijn. Gebruik een looplijn om je hond uit te laten. Er zijn lijnen van ketting, leer of nylon. Nylon lijnen zijn er in een speciale reflecterende uitvoering. Een kettinglijn bijt de hond onmogelijk stuk. Een dressuurlijn is van leer of nylon en gebruik je als:

 • Looplijn om je hond uit te laten.
 • Vastleglijn om je hond makkelijk ergens aan vast te leggen.
 • Schouderlijn, zo heb je de handen vrij tijdens wandelen of hardlopen.

Fietsen met je hond

Fietsmand

Wil je je hond meenemen op de fiets? Kies dan een echte hondenfietsmand. Deze is veilig en heeft een riempje aan de binnenkant. Zo springt je hond er niet uit. Sommige hebben een traliebescherming aan de bovenkant. Het gewicht van de hond is van belang voor je keuze. Lichte hondjes gaan voorop aan het stuur. De iets zwaardere, kleine hondjes gaan in een mand achterop.

Fietsveer

Veel grote honden vinden het heerlijk om naast de fiets mee te lopen. Een veilige en handige oplossing is een fietsveer, die je aan de fiets monteert. De riem maak je aan de veer vast, zo heb je beide handen vrij. De veer maak je vast aan het zwaartepunt van de fiets, je hond kan de fiets daardoor niet zomaar onder je uit trekken. Vallen is bijna onmogelijk. Ook kan je hond niet voor de fiets lopen door de veer. Laat je hond in een drafje meelopen, dat houdt hij het langst vol. Rennen is te vermoeiend. Ga pas fietsen met je hond als hij goed is opgevoed en luistert. Ga niet ineens een heel stuk fietsen, maar bouw eerst conditie op. Controleer zijn voetzooltjes en zorg dat er geen wondjes of slijtplekjes ontstaan. Controleer je hond, zeker in de zomer, na elke wandeling op teken en vlooien. Laat je hond zijn behoefte doen voordat je gaat fietsen. Onderweg moet je hond vaak nog een keer, door de activiteit gaan zijn darmen werken. Let daarom tijdens het fietsen altijd goed op je hond.

Fietskar

Een fietskar is geschikt voor het vervoer van huisdieren en koppel je eenvoudig aan je fiets. De kar is ook geschikt voor grotere honden, het fiets licht en je hond kan alles zien. Je kan extra spullen meenemen en beschermt je hond tegen weer en wind.

Zwemmen met je hond

Leren zwemmen

De meeste honden zwemmen graag. Gooi je (jonge) hond nooit zomaar in het water, daar schrikt hij van en wil er misschien nooit meer in. Leer hem met geduld zwemmen. Gooi een speeltje in ondiep water en kijk of hij dat er zelf uit haalt. Drijvende balletjes zijn heel geschikt om mee te spelen in water, of ga samen met je hond het water in. Zorg dat hij is ingeënt tegen de ziekte van Weil (leptospirosis), honden krijgen de ziekte door zwemmende ratten in het water en worden er erg ziek van. Droog je hond af met een handdoek of speciale hondenhanddoek.

Zwemvest

Een hondenzwemvest is een soepel vest met lichtgewicht vulling, verstelbare nylon riemen en gespen. Door de sterke grijplijn aan de bovenzijde van het vest, grijp je de hond snel uit het water. Hij blijft makkelijk drijven, is beschermt tegen kou en goed zichtbaar door de fluoriserende kleur.

Naar zee

Zwemmen in zee en spelen op het strand is ook voor je hond het leukste dat er is. Neem vers kraanwater mee, door alle beweging krijgt je hond snel dorst. Laat hem geen zeewater drinken.

Spelen met je hond

Spelen is niet alleen leuk voor de hond, ook voor de baas. Het schept een band, geeft vertrouwen en is goed voor z’n conditie. Speeltjes zijn ook een goed hulpmiddel om je hond te trainen en voorkomt verveling. Er zijn veel verschillende hondenspeeltjes en bijbehorende doelen. Wij adviseren je graag in onze winkel. Spelen met je hond heeft veel voordelen:

 1. Vriendschap. Samen leuke dingen doen schept een band en geeft vertrouwen.
 2. Conditie. Maak van elke uitlaatbeurt net iets meer door een paar leuke spelletjes of gehoorzaamheidsoefeningen te doen. Je hond vindt dat ontzettend leuk en geniet van de aandacht. Gooi een bal en laat hem het terugbrengen, verstop een speeltje en laat je hond het zoeken of leer hem een frisbee te vangen.
 3. Training. Leer je hond spelenderwijs van alles.
 4. Verzorging. Speelgoed verzorgt het gebit van je hond, zoals flosstouw of speciaal dental speelgoed.
 5. Afleiding. Als jij er niet bent heeft je hond ook afleiding nodig. Zorg voor genoeg speeltjes en ga verveling tegen.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.