Planten water geven tijdens vakantie

De vakantie komt eraan! Jij hebt er zin in, maar wat doe je met je planten? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je groene vrienden verdord zijn als je terugkomt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze water te geven terwijl jij weg bent.

Hier zijn vier handige tips om ervoor te zorgen dat je planten blij en gezond blijven terwijl jij van je vakantie geniet.

1. Automatisch water geven

Gebruik een slim bewateringssysteem om je planten automatisch water te geven. 

Installeer een druppel- of sproeiset die je tuin op vaste momenten water geeft. Met een bewateringscomputer kun je eenvoudig instellen wanneer en hoe lang je planten water krijgen. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent. Lees meer over je planten automatisch water geven.


 
Vergeet niet om voor vertrek te testen of alles goed werkt. En houd het weer in de gaten om eventueel het programma aan te passen als het plotseling heel droog is of juist veel regent. 


Een greep uit ons aanbod:


SummerRain Borders en hagen - Druppelset - 50m - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Borders en hagen - Druppelset - 50m -

89.95 71.96
SummerRain Gazon - Sproeiset - 16m² - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Gazon - Sproeiset - 16m² -

84.95 67.96
SummerRain Bloempotten - Druppelset - 5 potten - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Bloempotten - Druppelset - 5 potten -

29.95 23.96
SummerRain Borders - Sproeiset - 16m² - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Borders - Sproeiset - 16m² -

67.95 54.36
2. Plantenoppas

Vraag familie, vrienden of de buren om je planten te verzorgen. Leg een lijstje klaar met duidelijke instructies over hoeveel water elke plant nodig heeft en hoe vaak. Het is voor de oppas handig als je planten bij elkaar zet die ongeveer dezelfde hoeveelheid water nodig hebben.

Tip: Een kleine beloning of een souvenir van je vakantie is een leuke manier om ze te bedanken voor hun hulp!
Ga je langer dan een week weg? Dan kun je het beste iemand vragen om voor je planten te zorgen of een automatisch watergeefsysteem gebruiken. Zo blijven je planten goed verzorgd, zelfs als je er niet bent.

3. Gebruik een waterbol

Ga je maar een paar dagen weg? Dan kan je voor je kamerplanten een waterbol gebruiken. Steek deze in de pot en vul ‘m met water voordat je weggaat. De bol geeft druppelsgewijs water af aan je planten.

De ene plant is meer geschikt voor een waterbol dan de andere. Een bol houdt de grond altijd vochtig. Maar er zijn ook planten die juist houden van droge potgrond. Check dus eerst wat voor type planten je hebt.


Een andere goede optie om je kamerplanten water te geven is het Blumat-systeem. Dit is een terracotta punt die je in de aarde steekt.

4. Maak zelf een watergeefsysteem

Voor de echte doe-het-zelvers: maak je eigen watergeefsysteem. Test het systeem uitgebreid voordat je op vakantie gaat. Zo kun je zien of het werkt en eventueel nog aanpassingen doen.

Omgekeerde-fles-methode

Vul een glazen of plastic fles met water en maak gaatjes in de dop. Doe een stukje panty om de hals. Dit voorkomt dat aarde de gaten verstopt.

Steek de fles omgekeerd in de grond van je plant. Het water sijpelt langzaam door de gaatjes, waardoor je planten geleidelijk water krijgen. 


De draad-methode

Vul een emmer met water en zet deze zo'n 30 cm hoger dan je planten. Knip verschillende wollen draadjes van ongeveer 50 centimeter. Maak een paperclip vast aan elk draaduiteinde.

Hang de draadjes met de paperclips in het water. Steek het andere uiteinde in je plantenpotten, ongeveer 5 cm diep. Zorg ervoor dat de draadjes strak en schuin hangen. Zo fungeren ze als een soort rietje voor de planten en zullen ze zelf water opzuigen.


Voordat je weggaat:

In de tuin/op balkon:

  • Bedek de grond rondom je planten met mulch, zoals boomschors. Zo houdt de grond water beter vast en drogen je planten minder snel uit.

  • Verplaats je potplanten naar een windstille plek in de schaduw. Zo drogen ze minder snel uit. Zijn de potten te zwaar om te verplaatsen? Dan kun je ze ook beschermen met vliesdoek.

  • Gebruik potten en bakken met gaten in de bodem en zet ze op schotels. Zo blijft het extra water in de schotels staan. Klaar voor je planten wanneer ze het nodig hebben!
Kamerplanten:

  • Zet je planten een paar meter verder van het raam en uit de zon. Hoe minder licht, hoe minder water je planten nodig hebben. Doe eventueel de gordijnen een beetje dicht.

  • Zet je planten bij elkaar. Zo kunnen ze elkaar helpen vocht vast te houden. Het vocht dat verdampt uit de bladeren, blijft als het ware tussen je planten hangen. Dit is een fijne, vochtige omgeving voor ze.

  • Geef genoeg water vlak voordat je weggaat. Maar ga niet plotseling heel veel water geven. Dan verzuip je ze juist. 


Met deze handige tips kun je met een gerust hart op vakantie! 


Hulp nodig? Onze tuinspecialist helpt je graag.

Wil je je planten in topconditie houden, zelfs als je op vakantie bent? Onze tuinspecialist staat klaar om je te helpen. Er is altijd een handige oplossing om je planten water te geven.

Voor persoonlijk advies stap je gewoon binnen bij een van onze winkels. Samen zorgen we ervoor dat jouw planten er mooi bij staan - zelfs als je er niet bent.

Kom je snel langs?

Vind jouw winkel