Help, mijn paard heeft zomereczeem!

De zomer is geen pretje voor een paard met zomereczeem. Stekende muggen zorgen voor huidproblemen. Je paard krijgt jeuk. Vreselijk vervelend voor je paard. En als hij dan ook nog zijn manen of staart kaal schuurt, is het helemaal sneu. Hoe pak je zomereczeem bij je paard aan? 

Op deze pagina leggen we uit wat zomereczeem is, hoe je het herkent en wat je kan doen als je paard zomereczeem heeft. En hoe je die plagende muggen op afstand houdt. 

Bekijk: Vliegendekens | Anti-vliegenspray | Huid & Vacht supplementen

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem is een overgevoeligheid bij paarden voor muggenbeten. En wel voor de beet van de knut: de Culicoïdes Robertii mug. Dat is een kleine, snelle mug. Het speeksel van deze mug lokt een allergische reactie uit. Je paard krijgt huidirritatie.  

Anders dan de naam doet vermoeden, komt zomereczeem ook in het voorjaar en najaar voor. Dan zijn de muggen ook actief. Alleen in de winter hebben paarden geen last hebben van zomereczeem.  
Hoe herken je zomereczeem bij je paard?

Je herkent zomereczeem bij paarden aan de erge jeuk. De meeste paarden gaan daarom schuren om die jeuk tegen te gaan. Soms schuren ze hun manen of staart zelfs kaal. Zomereczeem heet dan ook wel staart- en maneneczeem (SME). Maar een paard kan door zomereczeem ook jeuk op de buik hebben. Dan is zomereczeem lastiger te herkennen.


Wat kun je doen om zomereczeem te voorkomen?

Zomereczeem kun je tegengaan door je paard zo goed mogelijk te beschermen tegen de muggen. De volgende tips helpen daarbij.

Tip 1: eczeemdeken

Bescherm je paard met een eczeemdeken. Anders dan vliegendekens, bedekken eczeemdekens ook de hals en de buik. De dekens hebben een stof waar de muggen niet doorheen kunnen steken. Laat je paard deze deken dag en nacht dragen. En ook al vroeg in het seizoen. Knutten zijn soms al in maart of begin april actief. 

Tip 2: vliegenmasker

Bescherm je paard met een vliegenmasker. Deze hoofdkap beschermt je paard nog eens extra. Een greep uit het aanbod:


Waldhausen Zebra - Eczeemdeken - Paardendeken - 175 cm - Zebra

Waldhausen

Waldhausen Zebra - Eczeemdeken - Paardendeken - 175 cm - Zebra

99.95
Waldhausen Pro - Eczeemdeken - Paardendeken - 185 cm - Zilver

Waldhausen

Waldhausen Pro - Eczeemdeken - Paardendeken - 185 cm - Zilver

72.95
Waldhausen Puck - vliegenmasker - Pony - Zwart

Waldhausen

Waldhausen Puck - vliegenmasker - Pony - Zwart

19.95
Waldhausen Premium - Vliegenmasker - Full - Zilver

Waldhausen

Waldhausen Premium - Vliegenmasker - Full - Zilver

22.95
Tip 3: anti-vliegenspray

Gebruik een anti-vliegenspray. De spray neutraliseert de geur van je paard. Er zijn sprays die je elke paar uur herhaalt, andere gebruik je eens per dag. Je kan de spray op je paard en op de deken sprayen. 

Een greep uit het aanbod:
Sectolin Tedax - Anti vlieg spray Paard - 400 ml

Sectolin

Sectolin Tedax - Anti vlieg spray Paard - 400 ml

26.95
Edialux VeeRust Super - Anti vlieg spray Paard - 600 ml

Edialux

Edialux VeeRust Super - Anti vlieg spray Paard - 600 ml

16.95
Grand National Anti vlieg roller -  Paard - 60 ml

Grand National

Grand National Anti vlieg roller - Paard - 60 ml

9.95
Grand National Keep Off Extra - Anti vlieg spray Paard - 500 ml

Grand National

Grand National Keep Off Extra - Anti vlieg spray Paard - 500 ml

21.95
Tip 4: geen stilstaand water

Voorkom stilstaand water. Stilstaand water is een broedplaats voor muggen. Kies daarom voor een automatische drinkbak. En zorg dat er geen waterplassen blijven staan in de weide of paddock.  

Tip 5: paard binnen zetten

Zet je paard binnen voordat de schemering begint. Tijdens de avond- en ochtendschemering is de knutmug het meest actief. Zorg dat je paard tijdens deze schemering op stal staat.

Tip 5: een open, winderige weide

Heeft je paard extreem veel last van zomereczeem, overweeg dan of je hem kan stallen in een open, winderige weide. En dan het liefst in de buurt van de kust. De knut is geen goede vlieger en houdt niet van winderige plekken. Dus in een open, winderige weide bij de kust zijn de muggen minder actief.

Wat kun je tegen zomereczeem doen?  

Een middel tegen zomereczeem bij een paard is er eigenlijk niet. Dat maakt deze huidaandoening ook zo vervelend. Wel kun je de huid verzorgen en supplementen toevoegen aan het rantsoen. We geven wat tips. 

Huidverzorging 

Heeft je paard huidirritatie door de muggenbeten, verzorg de huid dan goed. Een lotion die verzachtend is bij een ruwe en schrale huid, is DermaControl. Deze lotion werkt ook verzorgend bij insectenbeten en zorgt voor een optimale haargroei. Ook kan je honingzalf gebruiken, bij huidbeschadigingen door het schuren.

Heeft je paard wondjes? Ontsmet deze om infecties te voorkomen. En heeft je paard door zomereczeem ernstige huidklachten, raadpleeg dan een dierenarts.  

Voeding 

Bij zomereczeem kun je paarden ondersteunen door voeding. Zo zijn er supplementen met kruiden of omega 3-vetzuren.VITALstyle heeft brokken en supplementen die de zomerkriebels van binnen en buiten aanpakken. De kruidenkuur Detoxmix helpt om afvalstoffen af te voeren. En oerBalans, een brok als aanvulling op het dagelijks rantsoen. Door de kruiden, vitamines en mineralen, breng je de spijsvertering in balans. Deze brok is laag in suiker en zetmeel, wat goed is voor paarden die een gevoelige huid hebben door insecten. Ook heeft VITALstyle de brok DermaControl. Deze brok is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige huid door insectenbeten. De brokken bevatten krachtige kruiden voor een gezonde huidfunctie. Ook kan een aanvulling met omega 3 een paard met zomereczeem ondersteunen. Dit vetzuur
werkt ontstekingsremmend. Daarnaast heeft het veel voordelen voor de algehele gezondheid van je paard. Omega 3 is er als supplement in vloeibare én vaste vorm. Zo heb je de vloeibare Welkoop Lijnzaadolie en Pavo Ahiflower®Oil. Maar ook is er brok waaraan omega 3 is toegevoegd, zoals Voermeesters Huid Vitaal en Subli Omega mix 369.


Een greep uit het aanbod:
VITALstyle DetoxMix - Supplement - 1 kg

VITALstyle

VITALstyle DetoxMix - Supplement - 1 kg

38.95
VITALstyle Oerbalans Brok - Paardenvoer - 15 kg

VITALstyle

VITALstyle Oerbalans Brok - Paardenvoer - 15 kg

127.95
Welkoop Lijnzaadolie - Supplement - 1 L

Welkoop

Welkoop Lijnzaadolie - Supplement - 1 L

8.95
Pavo Ahiflower Oil - Supplement - Paardenvoer - 1 L

Pavo

Pavo Ahiflower Oil - Supplement - Paardenvoer - 1 L

39.95

Hulp nodig? Kom naar de winkel.

Na het lezen van dit artikel weet je wat je kunt doen bij een paard met zomereczeem. Bestel de benodigdheden voor je paard eenvoudig in onze webshop. Bestellingen vanaf 40 euro bezorgen we gratis bij je thuis. Heb je verder nog vragen? Kom gerust langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist staat voor je klaar en helpt je graag verder.

Vind jouw winkel