Wanneer en hoe vaak moet ik mijn gras sproeien?

In Nederland valt toch genoeg regen? Meestal wel. Maar in droge periodes is het belangrijk om je gazon goed water te geven. Zo voorkom je onkruid en het geel worden van je gras. In dit artikel lees je waar je op moet letten.


    In dit artikel: 

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer


Waarom gazon sproeien?

Je gazon heeft water, licht en voeding nodig om te groeien. Door te sproeien geef je jouw grasmat een steuntje in de rug:

  • Sterke wortels. Geef je genoeg water? Dan groeien de wortels dieper in de grond.
  • Verhoogt de weerstand. Diepe, stevige wortels verhogen de weerstand van je gazon. Je gras is dan beter beschermd tegen ziektes.
  • Groene kleur. Regelmatig sproeien geeft je gras een mooie groene kleur.

Wanneer gazon water geven? 

In de lente en de herfst krijgt je gazon vaak al genoeg water door neerslag. Je begint pas met sproeien als de temperatuur een aantal dagen boven de 15 graden uitkomt. 

Je gazon water geven kan je het beste niet in de volle zon doen.

  • Het beste moment om je gazon te sproeien is in de ochtend. Het liefst voor zonsopgang of als er nog geen felle zon is. Hierdoor krijgt het water de kans om in de grond te trekken. 
  • In de avond sproeien? Dan is net na zonsondergang de beste tijd. Zo krijgt je gazon nog de tijd om op te drogen als de avond valt. Een nat gazon in de nacht trekt schimmels en ziektes aan.

Hoe lang gazon sproeien? 

Hoe lang precies is afhankelijk van het soort grond in je tuin en de temperatuur. In Nederland komen kleigrond en zandgrond het meeste voor. Wat is het verschil?

Hoe lang sproeien op kleigrond?
Kleigrond  vind je in de buurt van zee en rivieren. Dit type grond houdt water beter vast. Je hoeft minder lang te sproeien dan bij zandgrond. 

Hoe lang sproeien op zandgrond? 
De rest van Nederland bestaat voornamelijk uit zand- of veengrond. Het water zakt sneller de grond in. Bij dit grondtype raden we je aan om langer te sproeien.

Bij zowel kleigrond als zandgrond moet je bij hogere temperaturen langer sproeien. Het water verdampt dan namelijk sneller. 

Hoeveel water geven?  

Het klinkt logisch, maar geef je gazon de juiste hoeveelheid water. Geef je te weinig, dan verdort je gazon. En geef je juist te veel water? Dan verdrinkt je gras in het water. Beide situaties wil je liever voorkomen. 

Je gazon heeft elke week 2,5 cm tot 4 cm water nodig. Met een regenmeter meet je hoeveel water je tuin krijgt. Komt dit onder de 2,5 cm? Sproei dan bij tot je minimaal op 2,5 cm komt.

Temperatuur buiten
Hoe vaak sproeien?
Hoeveel mm per keer?*

< 15 C

-

-

15°C - 20°C

1x per week

25 mm

20°C-25°C

1x per week

30 mm

25°C-30°C

2x per week

20 mm

> 30°C

2x per week

25 mm

*Hoeveelheden als het niet regent.

Elke dag kort sproeien maakt je gazon lui. De wortels trekken dan niet diep genoeg de grond in. Liever één keer lang bewateren dan meerdere keren kort dus. Het water trekt dan beter de grond in en wortels kunnen dieper groeien.


Hoe moet je het gazon sproeien?

Er zijn verschillende manieren om je gras te sproeien. Je kan het handmatig doen met een tuinslang. Maar dan moet je er wel erg lang bij staan. Het is handiger om je gazon water te geven met een sproeier.

Zwenksproeier
Met een zwenksproeier zorg je ervoor dat je het water gelijk verdeelt over je tuin. Dit is handig voor vierkante en rechthoekige tuinen. In onze webshop en winkels vind je zwenksproeiers voor oppervlakten van 90 tot 350 m2.

Bekijk zwenksproeiers


Druppelslang
Op zoek naar een zuinige optie? Met een druppelslang bespaar je tot 70% in vergelijking met andere sproeiers. Je kan deze zowel boven- als ondergronds gebruiken. Houd de slang op zijn plek door pennen te gebruiken. De druk kun je regelen met een drukregelaar.

Bekijk druppelslangen


Nevelslang
Een nevelslang lijkt op een druppelslang. Maar in plaats van druppels komen er fijne straaltjes water uit de slang. Deze manier van sproeien is ideaal voor je gazon, en ook bij pas gezaaid gras.


Alles voor het sproeien van je gazon:
Gardena  AquaZoom - Zwenksproeier - Medium

Gardena

Gardena AquaZoom - Zwenksproeier - Medium

42.95
Rehau Druppelslangset - 15 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

24.95
Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m

Gardena

Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m

59.50
Gardena Multibroes - Pistoolbroes -

Gardena

Gardena Multibroes - Pistoolbroes -

29.75

Sproeien na onderhoud

In sommige gevallen kan je gazon wel wat hulp gebruiken als het om sproeien gaat. Waar moet je dan aan denken?

  • Gras zaaien
    Net klaar met het zaaien van gras? Dan is het belangrijk om je gazon de eerste twee weken nat te houden. Sproei niet te veel of te krachtig, anders spoelt het graszaad weg. Gebruik bijvoorbeeld een nevelslang om je gazon nat te houden.
  • Bemesten
    Ook na het bemesten is het verstandig om je gazon water te geven. Zo activeer je de meststoffen en neemt je gazon de voeding nog beter op.
  • Graszoden aanleggen
    Geef je gazon iedere dag water na het aanleggen van graszoden. De wortels krijgen dan de kans om zich diep te nestelen in de vaste grond. Bij extreme droogte kan je beter meerdere malen per dag sproeien. 

Ontvang het hele jaar gratis tips

Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties. 

Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te: 

✔️Bemesten

✔️Kalken

✔️Verticuteren

Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:

Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.