Druif snoeien

Heb je ooit gehoord dat een enkele wijnstok wel 15 meter lang kan worden? Om de groei en vruchtbaarheid van je druivenplant te bevorderen, is regelmatig snoeien essentieel. Op deze pagina lees je waarom, wanneer en hoe je jouw druivenplant het beste kunt snoeien. Ook ontdek je welk gereedschap je het best gebruikt. Pak je snoeischaar en ga aan de slag!

Bekijk: Snoeischaren | Takkenscharen | Snoeizagen

Waarom je druif snoeien? 

Snoei je druivenstruik om deze redenen:

 • Stimuleer de groei van nieuwe, gezonde takken.
 • Zorg voor een grotere opbrengst aan smakelijke druiven.
 • Voorkom ziektes en plagen in je druivenplant.
 • Behoud de vorm en grootte van de plant, beheersbaar en mooi.

Pak die snoeischaar en ga aan de slag. Je plant zal je dankbaar zijn!

Wanneer en hoe vaak snoei je een druif?


Snoei je druiven in de winter en in de zomer. In de winter, rond december of januari, pak je de grote snoei aan. Kijk goed naar de plant. Zie je dat de bladeren zijn gevallen? Dan is het tijd om te snoeien. In de zomer, meestal rond juni, is het tijd voor een lichtere snoei. Dit houdt vooral het weghalen van overbodige scheuten in.


Wat gebeurt er als je te vroeg of te laat snoeit? Dan kan dit leiden tot: 

 • Overwoekering, waardoor de plant te dicht groeit.
 • Slechtere luchtcirculatie, wat ziekten kan bevorderen.
 • Minder of slechtere fruitproductie.

Houd deze maanden dus in je agenda en zorg voor goed gereedschap. Een scherpe snoeischaar maakt het werk een stuk makkelijker en beter voor je druif.

Hoe snoei je een druif?

Snoeien is cruciaal voor de gezondheid en productiviteit van je druivenplant. Afhankelijk van de groeiwijze en het doel van de snoei, zijn er verschillende technieken die je moet toepassen. Hier volgt een overzicht:

 • Begeleidingssnoei: Gebruik deze techniek bij jonge druivenplanten om een sterke hoofdstructuur te ontwikkelen. Selecteer 1-3 hoofdtakken en snoei de overige weg.
 • Verjongingssnoei: Pas toe op oudere druivenplanten. Verwijder oud en onproductief hout tot op 5 cm van de hoofdtak. Dit stimuleert nieuwe groei.
 • Verwijderingssnoei: Haal alle beschadigde, zieke of kruisende takken weg. Dit voorkomt ziekten en zorgt voor betere luchtcirculatie.

Zorg altijd dat je direct boven een oog snoeit, waarbij je 1-2 cm van het oog af blijft. Dit is cruciaal voor de gezondheid van de tak en zorgt voor optimale groei. Let ook op dat je de snoeischaar scherp en schoon houdt om infecties te voorkomen.

Onthoud dat nauwkeurigheid belangrijk is bij het snoeien van druiven. Te veel snoeien kan leiden tot een verminderde vruchtproductie, terwijl te weinig snoeien kan zorgen voor een wildgroei en verminderde fruitkwaliteit. Gebruik deze technieken verstandig om je druivenplant gezond en productief te houden.

Andere tips en valkuilen bij het snoeien van een druif

Let goed op bij het snoeien van jouw druivenplant. Hier zijn wat nuttige tips en veelvoorkomende valkuilen die je gemakkelijk kunt vermijden:

 • Zorg dat je gereedschap schoon en scherp is. Dit voorkomt ziektes en zorgt voor mooie, schone sneden.
 • Snoei niet te veel in één keer. Dit kan de plant verzwakken. Verwijder alleen wat nodig is voor een goede groei.
 • Verwijder zieke of beschadigde takken direct. Dit helpt om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.
 • Let op tekenen van schimmel of ziektes. Behandel deze problemen snel om gezonde groei te garanderen.
 • Voorkom dat snijwonden op de takken gaan rotten. Gebruik desinfecterend middel op de snijvlakken als dat nodig is.
 • Verstoor de hoofdstructuur van de plant niet. Focus op het snoeien van overtollige zijtakken en bladeren.

Door deze tips te volgen, help je jouw druivenplant gezond en productief te blijven. Snoei met beleid en zorg voor je plant, dan geniet je van prachtige druiven!

Welk snoeigereedschap voor een druif?

Gebruik de juiste tools om je druivenplant te snoeien. Voor kleine, makkelijk bereikbare takken gebruik je een snoeischaar met papegaaibek. Deze zorgt voor een schone, precieze snede, wat belangrijk is om de plant gezond te houden. Kom je dikkere takken tegen, dan is een takkenschaar ideaal. 

Zorg na elke snoeibeurt voor goed onderhoud van je gereedschap. Spray je snoeischaren in met heggeschaarspray. Dit voorkomt roest en zorgt dat ze soepel blijven werken.

Onthoud: een scherpe, schone snede bevordert een gezonde groei van je druivenplant.

WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

30.95
Freund 2990 - Snoeischaar Groot -

Freund

Freund 2990 - Snoeischaar Groot -

26.95
WOLF-Garten RR 650 Basic Plus - Takkenschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 650 Basic Plus - Takkenschaar - Rood

49.50
Bahco 349 Snoeizaag -

BAHCO

Bahco 349 Snoeizaag -

23.95

Kom naar de winkel voor advies

Heb je specifieke vragen over het snoeien van jouw druivenstruik? Dan ben je van harte welkom in één van onze winkels. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar om je te helpen met advies op maat. Samen zorgen we ervoor dat je druif in topconditie blijft!

Vind jouw winkel