Alles voor een geslaagde winterbarbecue

Zeg je barbecue, dan zeg je zomer. Maar ook in de winter kun je met je barbecue of kamado aan de slag. Of ontdek echt buiten koken: op vuur of briketten. Je winterse gerecht smaakt nóg lekkerder nadat je die in de buitenlucht hebt bereid.

Op deze pagina geven we je inspiratie om een geslaagde winterbarbecue te houden. En we geven tips voor lekkere, winterse gerechten.

Bekijk: BBQ accessoires | Houtskool en briketten | Gietijzeren kookproducten


Winterse kost uit de tuin

Zie je het al voor je? In het winterzonnetje. Samen om een open vuur. Zo nu en dan roeren in de pan die boven het vuur hangt. En als het klaar is, een bordje dampende winterkost op schoot.

Er zijn tal van winterse gerechten die je kan klaarmaken. En eerlijk is eerlijk, in de frisse buitenlucht smaakt iets warms het beste. Wat dacht je van een winterse soep, stamppot of stoofpot. Of een dampende glühwein of chocolademelk. En hadden we al de warme toetjes genoemd?


Buiten ... of binnen eten?

Je kan buiten koken en buiten eten. Bijvoorbeeld met z’n allen koken en genieten om een kampvuur. Maar is het te koud om steeds buiten te zijn, dan kun je natuurlijk ook binnen eten. Voor een winterbarbecue hoef je niet de hele tijd buiten te zijn. Zo zijn er genoeg low & slow gerechten voor op de kamado. Het is maar net welke manier van buiten koken het beste bij je past.

Maak het behaaglijk. Een winterbarbecue met bibberende gasten is een stuk minder gezellig. Dus maak het behaaglijk om buiten te zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van een vuurschaal, terrasverwarmer, schapenvachtjes en dekentjes.


Met de barbecue

Voor barbecueën in de winter is het handig dat je een barbecue met deksel hebt. Zo blijft de hitte in de barbecue. Toch neemt de temperatuur in de barbecue sneller af, door de kou.

Je hebt in de winter daarom meer houtskolen of briketten nodig om je houtskoolbarbecue goed heet te houden. Gebruik je een gasbarbecue, let er dan op dat je propaangas gebruikt. Butaangas kun je niet gebruiken bij temperaturen onder het vriespunt. Zet je barbecue in de winter ook op een beschutte plek. Uit de wind en onder een afdakje, als je dat hebt.

Gebruik briketten. Op je houtskoolbarbecue gebruik je in de winter het beste briketten. Briketten blijven langer heet. Wel kun je wat houtskool door de briketten mengen bij het aansteken. Houtskool brandt sneller en dus heb je de bbq sneller klaar voor gebruik.

Winterbarbecue met een houtskoolbarbecue:


Welkoop - Aanmaakblokjes - 100 stuks

Welkoop

Welkoop - Aanmaakblokjes - 100 stuks

3.95 3.50
Grill Fanatics Brikettenstarter - BBQ accessoires -

Grill Fanatics

Grill Fanatics Brikettenstarter - BBQ accessoires -

17.50
Welkoop Kokosbriketten - BBQ brandstoffen - 10 kg

Welkoop

Welkoop Kokosbriketten - BBQ brandstoffen - 10 kg

19.95
Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

Welkoop

Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

14.50
3 x winterse gerechten op je barbecue
  • Wintergroenten. Pastinaak, winterpeen, knolselderij. Je kan ze zo op de barbecue leggen en grillen. Ook kun je groente poffen. Verpak ze dan, samen met wat boter en kruiden, in aluminiumfolie. Probeer bijvoorbeeld eens gewone aardappels, zoete aardappels of bietjes.

  • Broodje braadworst. Simpel, maar juist daarom een succes tijdens een winterbarbecue. Je grilt alle worstjes in één keer, waardoor je niet lang bij de barbecue staat. Daarna kan iedereen op hetzelfde moment toehappen. Serveer de worstjes op een pistolet of hotdogbroodje mét zuurkool of gesneden witte kool. En natuurlijk uitjes, mayonaise en mosterd.

  • Warm toetje. Het ultieme toetje van de barbecue: een s’mores dip van marshmallows met chocolade. Hier heb je een aluminium bakje voor nodig. Je breekt er stukken chocolade in en verdeelt de marsmallows. Zet op de barbecue en sluit de deksel. Na ongeveer vijf minuutjes zijn de marshmallows gesmolten en wat goudbruin gekleurd. Klaar om te smullen. Lekker om biscuitjes door te dippen. Kan ook in een gietijzeren pan!


Met de kamado

De dikke keramieke laag van de kamado houdt de warmte goed vast. Daardoor is deze barbecue zeer geschikt om in de winter mee buiten te koken. Zelfs als de temperatuur onder het vriespunt ligt.

Heel handig in de winter is de low & slow methode. Hiermee laat je een gerecht langzaam garen. Je kamado doet het werk – zelf hoef je alleen de temperatuur te controleren. In de tussentijd kun je gewoon wat anders doen.

Winterbarbecue met een kamado:


Welkoop Houtwol aanmaakkrullen - BBQ brandstoffen - 8 - 10 minuten - 24 stuks

Welkoop

Welkoop Houtwol aanmaakkrullen - BBQ brandstoffen - 8 - 10 minuten - 24 stuks

4.50
Welkoop Marabu  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

Welkoop

Welkoop Marabu BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95
Inkbird IBT-4XS - Slimme Vleesthermometer -

Inkbird

Inkbird IBT-4XS - Slimme Vleesthermometer -

49.95
The Windmill Cast Iron BBQ Pan M 2,5L - Gietijzer - Medium

Windmill

The Windmill Cast Iron BBQ Pan M 2,5L - Gietijzer - Medium

43.95
3 x winterse gerechten op je kamado
  • Stuk vlees of vis. Kies één vis- of vleessoort en maak een groter stuk klaar. Denk aan een hele zalmzijde, een procureur, buikspek of varkenshaas. Dit stuk bereid je één keer. Dat bespaart je handelingen. En als het gaar is, kun je gezellig uitdelen.

  • Flammkuchen. Op een pizzasteen kun je pizza’s bereiden. Maar wat dacht je van krokante en hartige flammkuchen? Net als bij de pizza, laat je de pizzasteen goed heet worden in je barbecue. Ondertussen maak je het deeg. Het uitgerolde deeg leg je op een met bloem bestoven pizzaschep. Dan beleggen en op de pizzasteen schuiven.

  • Warm kaasje. Camembert van je kamado is een feestelijk bijgerecht of toetje. Je pakt het kaasje in met bakpapier en legt hem in een vuurvast schaaltje op de grill. Na een kwartiertje ongeveer zal de kaas gesmolten zijn. Dippen maar! Bijvoorbeeld met stokbrood of groente.


Op vuur of briketten

Op een knisperend vuur of op gloeiende briketten buiten koken. Een manier die ook wel 'chuckwagon cooking' heet. Het comfort van je eigen keuken laat je links liggen. Jij bereidt die winterse maaltijd op de primitieve manier: driepoot boven het vuur en daaronder hang je een pan. Of zet de pan rechtstreeks op de hete briketten.

Voor koken op kampvuur of briketten hebben we de gietijzeren kookproducten van The Windmill. De pannen van gietijzer kunnen tegen de hitte en het vuur. Dat betekent ook dat het opletten geblazen is: gietijzer wordt extreem heet. De deksel haal je er daarom af met een deksellichter. En gebruik hittebestendige handschoenen.

Beperk overlast. Houd bij het stoken van vuur altijd de weersomstandigheden in de gaten en beperk de overlast voor je buren. Check het stookwijzer of het verantwoord is om te stoken in jouw buurt.

Winters buiten koken op open vuur:


Grill Fanatics Brikettenstarter - BBQ accessoires -

Grill Fanatics

Grill Fanatics Brikettenstarter - BBQ accessoires -

17.50
Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 3,5 kg

Welkoop

Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 3,5 kg

7.39
The Windmill Cast Iron Dutch oven 4,5Q 4,25L - Pan - Gietijzer - Small

Windmill

The Windmill Cast Iron Dutch oven 4,5Q 4,25L - Pan - Gietijzer - Small

72.95
The Windmill Cast Iron - Conditioner - 250 ml -

Windmill

The Windmill Cast Iron - Conditioner - 250 ml -

12.95
3 x winterse gerechten op open vuur
  • Stoofpotje. Een winters gerecht waar je wat uurtjes de tijd voor moet nemen, maar wat het wachten dubbel en dwars waard is. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld de Dutch oven. Je laat de stoof met een deksel erop prutellen. Af en toe even de deksel eraf en doorroeren. Dat wordt genieten.

  • Winterse soep. Wat dacht je van een erwtensoep of pastinaaksoep? Ook voor zulke goedgevulde soepen gebruik je een Dutch oven.

  • Marshmallows of brood op een stokje, stroopwafels en meer. Rondom een kampvuur scoor je natuurlijk met marsmallows of brooddeeg aan een stokje. Maar ook kun je uitpakken met stroopwafels. Die zijn het lekkerst als ze net gebakken zijn. Hiervoor gebruik je een stoofwafelijzer. Je maakt van tevoren bolletjes deeg en stroop. En dan bakken maar. En denk ook eens aan het lekkers dat je kan maken met een poffertjespan, wafelijzer, sandwichijzer.


Winter? Barbecueën maar!

Je ziet, ook in de winter kun je prima barbecueën en buiten koken. Inspiratie opgedaan voor je eigen winterbarbecue? Bestel je BBQ-benodigdheden makkelijk en snel via onze webshop. Bestellingen vanaf 40 euro bezorgen we gratis bij je thuis. Of kom langs in één van onze winkels. Er is er altijd wel één bij jou in de buurt.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel