Tuin water geven

In de zomer kan je tuin wel een steuntje in de rug gebruiken. De droogte in combinatie met de zon zorgt ervoor dat je bodem uitdroogt. Daarom is het belangrijk om je gazon en je tuinplanten goed water te geven. Maar hoe doe je dit efficiënt? En hoe zorg je ervoor dat je tuin genoeg water krijgt tijdens je vakantie?

Planten water geven 

Zorg dat je tuinplanten in de zomer genoeg water krijgen. Geef liever twee keer per week lang water dan elke dag kort water. Zo zorg je ervoor dat het water dieper de grond in trekt en dat de wortels beter groeien. 

Voor het beste resultaat geef je je planten van onderaf water. Het water komt zo sneller bij de wortels en kluit. Water op bladeren verdampt erg snel. Giet dus liever geen water van bovenaf over je planten heen.


Hoe vaak en hoeveel geef je water?

Hoe vaak en hoeveel water je geeft verschilt per type plant. Bamboes vragen meer water dan siergras. Ook het weer, de plek waar je planten staan en de grondsoort spelen een rol. Experimenteer en kijk hoe je planten reageren, zodat je de juiste balans vindt.

In de praktijk geven we eerder dan te weinig dan te veel water. Twijfel je of je genoeg hebt gegeven? Pak je schep en graaf een klein gat in de grond. Dan zie je tot hoe ver het water doorgedrongen is. De grond bij de kluit en wortels moet goed doordenkt zijn.

Beste tijdstip.

"Het mooiste moment om water te geven is aan het begin van de dag en anders aan het eind van de dag. Het minste moment is overdag in de volle zon, er verdampt dan veel water."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Alles om je planten water te geven:

Ebertsankey - Gieter - 10 L 15% Korting

Ebertsankey

Ebertsankey - Gieter - 10 L

9.50 8.08
Gardena AquaRoll Set M - Slangenwagen - 20m 10% Korting

Gardena

Gardena AquaRoll Set M - Slangenwagen - 20m

84.50 76.05
Gardena Roll-up M/L  - Wandslangenbox - 25m 10% Korting

Gardena

Gardena Roll-up M/L - Wandslangenbox - 25m

165.00 148.50
Gardena Pistoolbroes Classic -

Gardena

Gardena Pistoolbroes Classic -

17.75

Gazon water geven

In droge periodes is het belangrijk om je gazon goed water te geven. Je blijft dan genieten van een mooie groene grasmat. Bewater liever één keer langer in de week dan drie keer kort. Het water trekt dan beter de grond in en wortels kunnen dieper groeien.

Wanneer water geven? 

Geef je gazon bij voorkeur water in de ochtend, als de zon nog niet schijnt. Liever in de avond? Sproei dan net na zonsondergang. Dan krijgt het water de tijd om de grond in te trekken als de avond valt. Een nat gazon in de nacht trekt namelijk schimmels en ziekten aan.

Alles over gazon water geven

Alles om je gazon water te geven 

Bij Welkoop vind je alles om je gazon water te geven. Een zwenksproeier verdeelt het water gelijkmatig over je gazon. In onze webshop en winkels vind je zwenksproeiers voor oppervlakten van 90 tot 350 m2. Of kies voor een waterbesparende druppelslang.

Gardena  AquaZoom - Zwenksproeier - Medium

Gardena

Gardena AquaZoom - Zwenksproeier - Medium

42.95
Rehau Druppelslangset - 15 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

24.95
Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m 10% Korting

Gardena

Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m

59.50 53.55
Gardena Multibroes - Pistoolbroes -

Gardena

Gardena Multibroes - Pistoolbroes -

29.75

Automatisch water geven

Hoe geef je jouw tuin water als je op vakantie bent? Je kan het natuurlijk aan je buren vragen. Maar het is makkelijker om gebruik te maken van een automatisch bewateringssysteem. 

Bij Welkoop vind je verschillende sets van Summerrain. Zo krijgen je planten altijd de juiste hoeveelheid water - zelfs als je er niet bent. Met een bewateringscomputer kun je eenvoudig instellen wanneer en hoe lang je planten water krijgen. 


Alles om automatisch water te geven:

SummerRain Borders en hagen - Druppelset - 50m - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Borders en hagen - Druppelset - 50m -

89.95 71.96
SummerRain Gazon - Sproeiset - 16m² - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Gazon - Sproeiset - 16m² -

84.95 67.96
SummerRain Bloempotten - Druppelset - 5 potten - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Bloempotten - Druppelset - 5 potten -

29.95 23.96
SummerRain Borders - Sproeiset - 16m² - 20% Korting

SummerRain

SummerRain Borders - Sproeiset - 16m² -

67.95 54.36

Water besparen

Door slim om te gaan met water bespaar je jaarlijks op je waterrekening én zet je jezelf in voor een beter milieu. Zeker in tijden van droogte is het belangrijk om slim te bewateren. Maar hoe doe je dat? Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje.

Maak gebruik van een druppelslang

Wist je dat je met een druppelslang tot wel 70% water bespaart in vergelijking met andere sproeiers? Je kan deze slangen zowel boven- als ondergronds gebruiken. Handig om bijvoorbeeld je border van water te voorzien. Houd de slang op zijn plek door pennen te gebruiken. De druk kun je regelen met een drukregelaar.

Bekijk druppelslangen

Regenwater opvangen

Een gemiddeld huishouden in Nederland sproeit jaarlijks 2.000 liter drinkwater weg in de tuin. Eigenlijk hartstikke zonde! Bespaar op je water door je tuin regenwater te geven. Dat is beter voor je portemonnee én voor je tuin. Regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk en heeft al de juiste temperatuur. Zo schrikken je planten er minder van.

Regenwater opvangen is heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een regenton. Vervolgens tap je het regenwater eenvoudig in een emmer of gieter. Zelf aan de slag met regenwater opvangen?

Alles over regenwater opvangen

Regenwater opvangen in je tuin:

Nature - Regenton - Zwart - 120 L 20% Korting

Nature

Nature - Regenton - Zwart - 120 L

54.95 43.96
Nature regenton voet - Zwart

Nature

Nature regenton voet - Zwart

29.95
Nature - Regenton vulautomaat met draaiknop 80mm - Grijs

Nature

Nature - Regenton vulautomaat met draaiknop 80mm - Grijs

13.95
Nature - Regentonkraan - Zwart

Nature

Nature - Regentonkraan - Zwart

9.95
Voorkom verdamping

Zorg dat het water zo veel mogelijk in de grond blijft. Lege plekken in je border? Strooi bodembedekkers zoals boomschors of cacaodoppen. Hiermee voorkom je dat het water verdampt uit je grond. Ontdek hier meer simpele manieren om het water in je tuin beter vast te houden.

Juiste plant op de juiste plek

Zet dorstige planten in de schaduw en geef planten die goed tegen droogte kunnen juist een droge plek. Zo bespaar je eenvoudig water. Twijfel je over welke plant je het beste waar kunt zetten? Kom dan langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Wij helpen je graag verder! 


Hulp nodig? Kom naar de winkel. 

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het water geven in je tuin.

Heb je persoonlijk advies nodig? Kom dan gewoon even langs bij een winkel bij jou in de buurt. Jouw tuinspecialist staat altijd voor je klaar met tips op maat. Samen helpen we je aan een mooi bloeiende tuin!

Zien we je snel?

Vind jouw winkel