Appelboom snoeien

Wist je dat appels al sinds 4000 v. Chr. geteeld worden? Om de groei in toom te houden is het belangrijk om een appelboom regelmatig te snoeien. Op deze pagina leer je wanneer en hoe je een appelboom moet snoeien. Ook ontdek je welk gereedschap het beste is voor deze klus. 

Bekijk: Snoeischaren | Takkenscharen | Snoeizagen

Waarom snoei je een appelboom?

Verhoog de fruitproductie van je appelboom door te snoeien. Door oude en dode takken te verwijderen, maak je plaats voor nieuwe, gezonde groei. Dit zorgt ervoor dat je appelboom meer en betere vruchten produceert. 

Jaarlijks snoeien: 

 • Stimuleert de groei van nieuwe, gezonde takken.
 • Verbetert de kwaliteit en de grootte van de appels.
 • Zorgt voor een betere lichtinval en luchtcirculatie in de boom.
 • Voorkomt ziektes en plagen door beschadigde takken weg te halen.
 • Houdt de boom in een goede, beheersbare vorm.

Snoei in de late winter of het vroege voorjaar. Dan herstelt je appelboom het best. Pak je snoeischaar en ga aan de slag!

Wanneer en hoe vaak snoei je een appelboom?

Snoei je appelboom in de winter en de zomer. Doe de wintersnoei tussen december en maart. Dit is de beste tijd omdat de boom dan in rust is. Een zomersnoei voer je uit in juli of augustus. Hiermee verbeter je de lichtinval en de luchtcirculatie in de boom.

Let op! Als je deze momenten niet aanhoudt, kan dit gebeuren:

 • Groeiproblemen bij de boom
 • Minder fruitproductie
 • Verhoogde kans op ziektes en plagen

Hoe snoei je een appelboom?

Heb je een jonge of een oude appelboom? De manier van snoeien verschilt in welk type boom je hebt:

 • Jonge appelbomen: Focus op begeleidingssnoei om een sterke, goed gevormde kroon te ontwikkelen. Snijd de hoofdtakken terug tot ongeveer 30 cm van de stam om zijtakken te stimuleren.
 • Oude appelbomen: Voer verjongingssnoei uit door oude, niet-productieve takken te verwijderen. Dit helpt de boom fris en vitaal te houden. Verwijder tot een derde van de oude takken, maar let op dat je niet te veel snoeit in één keer.

Appelbomen groeien op meerjarig hout. Dat betekent dat de vruchten groeien op takken die ouder zijn dan één jaar. Snoei daarom niet té veel van de takken af. Zo geniet je van een mooie volle oogst in de herfst! 

Zorg ervoor dat je scherp en schoon gereedschap gebruikt om infecties te voorkomen. Snijd takken schuin af, net boven een naar buiten gerichte knop, om waterophoping op de snede te voorkomen en een gezonde groei te stimuleren.

Andere tips en valkuilen bij het snoeien van een appelboom

Snoei niet te veel af. Appelbomen hebben tijd nodig om te herstellen. Te veel snoeien kan de groei en vruchtproductie negatief beïnvloeden. Zorg ook dat je niet enkel de topjes van de takken snoeit, want dit kan leiden tot ongewenste vertakkingen.

Verwijder zieke of beschadigde takken direct. Dit helpt de verspreiding van ziekten en schimmels voorkomen. Let op tekenen van ziekte zoals verkleurde bladeren of vreemde groeisels.

Let op de vorm van de boom tijdens het snoeien. Een goed gesnoeide appelboom heeft een open structuur, wat luchtcirculatie bevordert en ziektes helpt voorkomen. Voorkom dat de binnenkant van de kroon te dicht wordt.

Gebruik schoon en scherp gereedschap. Dit maakt het snoeien makkelijker en helpt infecties voorkomen. Reinig je gereedschap regelmatig, zeker na het snoeien van zieke takken.

Wees voorzichtig met het snoeien van jonge bomen. Deze zijn nog in de groei en overmatig snoeien kan hun ontwikkeling belemmeren. Focus op het vormgeven van de boom en het verwijderen van duidelijk ongewenste takken.

Welk snoeigereedschap voor een appelboom?

Voor het snoeien van een appelboom heb je specifiek gereedschap nodig.

 • Gebruik een snoeischaar met papegaaibek voor kleine, dunne takken. Deze schaar knipt nauwkeurig en voorkomt beschadigingen aan de boom.
 • Bij dikkere takken kies je voor een takkenschaar. Deze biedt meer kracht en maakt het gemakkelijker om door dikkere takken te knippen.
 • Voor zeer dikke of oude takken is een snoeizaag of handzaag de beste keuze. Deze zagen door de dikste takken zonder veel kracht te gebruiken.

Zorg na het snoeien goed voor je gereedschap. Hier een paar tips:

 • Spray snoeischaren in met heggeschaarspray.
 • Reinig zaagbladen grondig na gebruik.
 • Bewaar gereedschap droog en schoon om roest te voorkomen.

Met deze tips en het juiste gereedschap houd je jouw appelboom gezond en productief.

WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

30.95
Freund 2990 - Snoeischaar Groot -

Freund

Freund 2990 - Snoeischaar Groot -

26.95
WOLF-Garten RR 650 Basic Plus - Takkenschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 650 Basic Plus - Takkenschaar - Rood

49.50
Bahco 349 Snoeizaag -

BAHCO

Bahco 349 Snoeizaag -

23.95

Kom naar de winkel voor advies

Heb je specifieke vragen over het snoeien van jouw appelboom? Dan ben je van harte welkom in één van onze winkels. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar om je te helpen met advies op maat. Samen zorgen we ervoor dat je appelboom in topconditie blijft!

Vind jouw winkel