
Tips voor een vogelvriendelijke tuin
Een tuin waar vogels volop te vinden zijn. Hoe pak je dat aan? Bij Welkoop weten we wat nodig is om meer én verschillende vogels in de tuin te krijgen. Wist je dat je er gerust een rommeltje van mag maken? In dit artikel lees je hoe je een vogelvriendelijke tuin inricht.
Snel naar: Tuinvogelvoer | Vogelhuisjes | Waterschalen
Waarom een vogelvriendelijke tuin?
De tuinvogels hebben het best zwaar te verduren. Door bebouwing en intensieve landbouw gaan veel leefruimtes helaas verloren. Tuinen worden verhard. Katten jagen in het broedseizoen rond. Maak je je tuin vogelvriendelijk, dan maak je het vogels makkelijker om voedsel en beschutting te vinden.
In een vogelvriendelijke tuin is het veilig voor vogels. Daar kunnen ze ongestoord broeden en zich verstoppen. En ze vinden er volop eten en water.
Zo maak je je tuin vogelvriendelijk
Voedsel in je tuin
Doordat er steeds meer leefruimtes verloren gaan, vinden vogels steeds minder voedsel in de natuur: zaden, vruchten of insecten. Bied je het hele jaar door voedsel aan, dan keren de tuinvogels regelmatig terug naar de tuin.
Je maakt een tuin vol voedsel op de volgende manieren:
• Plaats planten waar bessen aan groeien en waar insecten op af komen.
• Hang een insectenhuis op, om insecten te trekken.
• Bied op verschillende plekken vogelvoer aan.

Water in je tuin
Naast voedsel, hebben vogels water nodig. Plaats bijvoorbeeld een ondiepe waterschaal met water in de tuin. Vogels kunnen dan drinken en badderen. Zorg ervoor dat het water schoon en vers blijft, vooral in de zomer en de winter. En maak de drinkplaats regelmatig schoon met heet water. Zo help je de verspreiding van ziekte onder vogels voorkomen.
Wil je het groots aanpakken? Leg dan een natuurvijver aan, met ondiepe delen. Zo'n waterplas heeft een grote aantrekkingskracht op vogels.

Een greep uit het aanbod:
Beschutting en nestgelegenheid in je tuin
Vogels hebben veilige plekjes nodig om te schuilen. Zorg in je tuin voor plekken waar ze beschutting vinden en waar ze kunnen nestelen. Dit doe je door struiken en bomen te plaatsen. Maar ook door vogelhuisjes op te hangen.
In een vogelhuisje kunnen vogels een nest bouwen. En ook is het een schuilplek voor vogels in de koude wintermaanden. Hoe je een nestkast op een goede manier ophangt, lees je in ons artikel: Vogelhuis ophangen.
Een greep uit het aanbod:
Rommel in je tuin
Rommel? Jawel! Je bent er zelf misschien minder happig op, maar vogels zijn dol op een tuin die er wat rommelig bij ligt. Strak aangelegde en goed opgeruimde tuinen slaan ze liever over. Beter ga je voor een gecontroleerde chaos. Hoe groter de wildernis, hoe fijner voor vogels.
Meer rommel in je tuin door:
- Bladeren, uitgebloeide planten en dood hout. Dat gebruiken vogels als nestmateriaal. De zaden van uitgebloeide bloemen zijn aantrekkelijk om op te pikken.

-
Composthoop. Dit trekt insecten aan. Lees hoe je een composthoop maakt.
-
Minder maaien. Laat het gazon wat langer groeien dan gebruikelijk. En zaai eventueel bloemen of kruiden in het gras. Zoals klaver en madeliefjes. Daar komen insecten en vogels op af.
-
Natuurlijke verharding. Heb je veel bestrating? Breng de natuur terug in je tuin en haal er wat weg. Een mooie stelregel is: 60% groen en 40% tegels in een tuin. Vervang de tegels bijvoorbeeld door grind, schelpen, cacaodoppen of boomschors. Bijkomend voordeel is dat het regenwater op meer plekken de bodem in kan zakken.
Subsidie. In sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor het wippen van tegels uit je tuin. Bekijk het voor jouw gemeente op de Groenesubsidiewijzer.
Groen en gebloei in je tuin
Scharrelen, insecten of besjes wegpikken, nestelen. Een tuin met veel groen trekt makkelijker meer vogels aan. Zorg voor variatie in hoogte en soorten. Dus van bodembedekkers tot bomen. En voor gebloei met verschillende bloeiperiodes. Zo is er het hele jaar door voedsel te vinden voor de vogels.
Groen en gebloei waar je aan kan denken:
-
Bodembedekkers. Zoals zenegroen, lievevrouwebedstro en penningkruid (inheems) of maagdenpalm (niet-inheems).
Waarom? Ze doen het bodemleven goed. Vogels kunnen er in rondscharrelen, op zoek naar voedsel. -
Planten. Zoals duizenblad, koninginnekruid, vingerhoedskruid (inheems) of lavendel (niet-inheems).
Waarom? Ze trekken insecten aan. En dat trekt weer vogels aan: insecten zijn een belangrijke voedselbron. -
Struiken. Zoals hulst of krentenboom (inheems) of zuurbes of struikklimop (niet-inheems).
Waarom? Ze zijn veelzijdig. Vogels kunnen er vluchten en schuilen. Ook vinden ze er voedsel, zoals insecten of bessen. -
Klimplanten. Zoals wilde kamperfoelie (inheems) of klimhortensia, blauwe regen, clematis, wilde wingerd (niet-inheems).
Waarom? Ze bieden beschutting of te schuilen of te nestelen. En soms ook insecten of bessen. -
Hagen. Zoals haagbeuk, hulst, liguster, veldesdoorn (inheems).
Waarom? Ze zijn een goede plek om te nestelen, vluchten en schuilen. -
Bomen. Zoals appelboom, lijsterbes, meidoorn, zomereik (inheems).
Waarom? Ze bieden beschutting en voedsel. Zoals appels of bessen.
Ga voor inheemse soorten. Kies, als het even kan, voor inheemse beplanting. Dat wil zeggen: soorten die van nature groeien in Nederland. Ze trekken inheemse insecten aan, die weer vogels aantrekken. Ook bieden ze vaak beter voedsel in de vorm van zaden, bessen en nectar.
Vogels tellen.
Heb je je tuin vogelvriendelijk gemaakt? Doe dan mee aan de Nationale tuinvogeltelling. Deze telling is elk jaar in de laatste week van januari. Je telt dan hoeveel vogels jouw tuin aandoen.
De meest geziene tuinvogel volgens de uitkomsten van de Nationale vogeltelling? Dat is de huismus, gevolgd door de koolmees en daarna de pimpelmees.
Een tuin volop tuinvogels met Welkoop.
Met een paar simpele aanpassingen kun je de tuin behoorlijk vogelvriendelijker maken. En daardoor kan het een stuk drukker worden met tuinvogels. Bestel vogelvoer, vogelhuisjes en waterschalen voor jouw tuin in onze webshop. Of kom naar één van onze winkels. Daar geven onze tuinspecialisten ook graag advies over het vogelvriendelijk maken van jouw tuin.
Zien we je binnenkort?
