Gazononderhoud in het najaar
Het najaar is de perfecte tijd om je gazon extra aandacht te geven. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat je gras gezond en sterk de winter doorkomt. En het mooiste is: als je nu goed voor je gazon zorgt, kun je in het voorjaar weer genieten van prachtig groen gras! Hier lees je wat je allemaal kunt doen om je gazon in topconditie te houden.
Snel naar: Kalk | Meststoffen | Graszaad | Verticuteermachines | Grasmaaiers
Ideale maand voor gazononderhoud
In september zijn de weersomstandigheden ideaal om met je gazon aan de slag te gaan. De lucht wordt kouder, maar de grond blijft warm. Dit maakt het makkelijk om je gras goed te onderhouden. Ook zorgen regenbuien voor voldoende water, zodat je gras sterk en gezond blijft. Deze combinatie van warmte en regen maakt september dé maand om je gazon klaar te stomen voor de winter.
Gazon verticuteren
Heb je last van mos of een dikke laag dode grasresten? Dan is het tijd om je gazon te verticuteren. Hiermee verwijder je mos en geef je je gras meer lucht en ruimte om te groeien.
Doe dit in september, zodat het gras nog kan herstellen voor de winter. Na het verticuteren kun je kale plekken bijzaaien en bemesten.
Gazon beluchten
Beluchten betekent dat je de grond losser maakt, zodat water, lucht en voedingsstoffen beter bij de wortels van het gras kunnen komen. Dit voorkomt dat de bodem te dicht wordt. In een dichte bodem groeit je gras moeilijker en heb je meer kans op mos.
Beluchten doe je met een riek of prikrol. Prik kleine gaatjes van ongeveer 5 tot 10 cm diep in de grond. Vooral op plekken waar veel gelopen wordt, is dit extra belangrijk. Door te beluchten, zorg je voor een sterker en gezonder gazon dat beter de winter doorkomt.
Gazon bijzaaien
Heeft je gazon kale plekken? September is een goede maand om deze plekken bij te zaaien. De grond is nog lekker warm, waardoor graszaadjes snel ontkiemen.
Hark de kale plekken los, strooi graszaad erover en druk het lichtjes aan. Vergeet niet regelmatig water te geven. Zo groeit het gras weer mooi dicht en voorkom je dat onkruid de overhand krijgt.
Een greep uit het aanbod:
Gazon kalken
Een gezonde bodem zorgt voor gezond gras. Door kalk te strooien in het najaar, zorg je ervoor dat de bodem niet te zuur wordt. Een goede zuurgraad helpt je gras beter te groeien en voorkomt mosgroei. Je kunt de kalk eenvoudig over het gazon strooien, en de regen doet de rest.
Gazon bemesten
Na de zomer kan je gras wel wat voeding gebruiken. Door in september te bemesten, geef je je gazon de kracht om goed de winter door te komen. Kies voor een speciale najaarsmest die het gras sterk maakt en beschermt tegen kou. Strooi de mest over het gras en geef het daarna water, zodat de voedingsstoffen goed in de grond trekken.
Gazon maaien
In september groeit het gras nog, maar niet zo snel als in de zomer. Blijf regelmatig maaien, maar zet de maaimessen iets hoger. Maai je gazon het liefst op zo'n 4-5 centimeter. Iets langer gras kan beter tegen kou. Zo blijft je gazon mooi en gezond terwijl het zich voorbereidt op de winter.
Bladeren verwijderen
In de herfst vallen de bladeren van de bomen en die kunnen je gazon verstikken als je ze niet opruimt. Begin in september al met het regelmatig weghalen van bladeren. Zo blijft je gras gezond en voorkom je gele plekken. Gebruik een bladhark of een bladblazer om de bladeren makkelijk weg te halen.
Leg de bladeren tussen je planten.
"Gooi de bladeren niet weg, maar leg ze tussen je planten. Ze beschermen planten tegen vorst en zijn een fijne schuilplaats voor egels, vogels en insecten. Ook is het voeding voor de grond in je tuin."
Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn
Hulp nodig? Kom naar de winkel.
Van kalk tot gazonmest en van graszaad tot grasmaaiers. Bij ons vind je alles om je gazon goed voor te bereiden op de winter. Zo geniet je in het voorjaar weer van een mooi groen gazon.
Kan je wel wat hulp gebruiken? Dan ben je altijd welkom in in één van onze winkels. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar en helpt je graag op weg. Zien we je binnenkort?
Vind jouw winkel