Regenton aansluiten

Wist je dat je met een regenton niet alleen je planten blij maakt, maar ook het milieu een handje helpt? Het regenwater dat anders in het riool verdwijnt, vang je zo op voor je tuin.

Regenwater is ook nog eens beter voor je planten en je hoeft minder water uit de kraan te gebruiken. Slim én duurzaam!

In dit artikel lees je hoe je in 6 simpele stappen je regenton aansluit.

Snel naar: Regentonnnen

Regenton met vulautomaat: hoe werkt het?

Dit stappenplan is voor het aansluiten van een regenton met vulautomaat. Hiermee loopt het water van je dakgoot direct naar je regenton. Hoe werkt dit precies?

Als het begint te regenen, loopt het water via de regenpijp naar beneden. De vulautomaat, die in de regenpijp zit, komt dan in actie. Hij leidt het water in de ton of voert het af via de regenpijp als de ton vol is.


In een regenton kan veel water, maar op een gegeven moment loopt de ton vol. Als de ton bijna vol zit, sluit de vulautomaat automatisch de toevoer van water af. Zo voorkomt hij dat de ton overstroomt. De rest van het water stroomt dan het riool in.

Je kunt de regenpijp naar het riool ook afkoppelen. Het overtollige water stroomt dan meteen je tuin in. Doe dit alleen als het water ergens naartoe kan, bijvoorbeeld een stukje groen of wadi. Anders heb je heel je tuin blank staan.


Regenton aansluiten in 6 stappen

Een regenton aansluiten is heel eenvoudig. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Wat heb je nodig?


1. Kies de juiste plek

Kies een slimme plek voor je regenton. Zoek een mooi plekje in je tuin vlak naast de regenpijp. Check of de aansluitset lang genoeg is.

Meet alvast hoe hoog de regenton moet komen te staan. Je wilt straks makkelijk een gieter onder het kraantje kunnen zetten. 2. Maak de verhoging

Tijd om de verhoging te maken! Sommige regentonnen hebben een voetstuk waar je ‘m op zet.

Je kunt ook een stapel tegels of betonblokken gebruiken als verhoging. Zorg ervoor dat de regenton stevig staat en niet wiebelt.3. Meet de hoogte van de vulautomaat

Meet nu de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton. De vulautomaat moet straks op dezelfde hoogte komen. Net iets erboven mag ook.

Meet goed en markeer de plek op de regenpijp.4. Plaats de vulautomaat

Zaag met een handzaag een stuk van ongeveer 5 centimeter uit de regenpijp. Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. 5. Sluit de vulautomaat aan

Sluit de vulautomaat aan op de ton met het meegeleverde verloopstukje. Check of alles goed in elkaar past.

Je kunt de aansluitingen eventueel licht opschuren met schuurpapier en in elkaar lijmen met PVC-lijm.

Sluit tot slot het kraantje aan op de regenton.6. Test het systeem

Test nu het systeem door wat water in de regengoot te gieten. Check of het water netjes in de regenton stroomt en niet ergens anders naartoe lekt. 

Je hebt nu jouw regenton succesvol aangesloten! 


Subsidie aanvragen

In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen voor het plaatsen van een regenton of het afkoppelen van je regenpijp. Dat scheelt weer in de kosten. Check de Groene Subsidiewijzer of jij subsidie kan krijgen.


Hulp nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt.

Met een regenton ga je slimmer om met water. Wil jij een regenton in je tuin? Bij Welkoop vind je alles wat je nodig hebt. 

Voor wat extra hulp kan je altijd binnenlopen bij een Welkoop in de buurt. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar en helpt je graag bij het kiezen van de juiste regenton. En geeft je ook tips en advies over het aansluiten. Zo heb je jouw regenton snel staan.

Zien we je snel? 

Vind jouw winkel