Water vasthouden in de tuin

Bij droog en heet weer heeft je tuin het zwaar. Kleurt je gazon geel of hangen je planten er slap bij? Je kunt zelf veel doen om je tuin hitte-proof te maken.

In dit artikel ontdek je 8 simpele manieren om het water in je tuin beter vast te houden. Zo bespaar je water en ben jij deze zomer goed voorbereid.


1. Mulchen

Mulchen is een handige manier om vocht in de grond vast te houden. Bedek de grond rondom je planten met een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers, bladeren of compost. De mulch vormt als het ware een beschermlaag voor de aarde onder. De bodem blijft zo langer vochtig.

Mulch helpt tegen onkruidgroei en zorgt ervoor dat je planten alle beschikbare vocht en voedingsstoffen kunnen opnemen. Ook stimuleert mulch het bodemleven. Wormen en andere dieren verteren het materiaal. Hierdoor blijft de aarde luchtig. 

Er zijn ook grasmaaiers met een mulchfunctie. Zo maak je heel eenvoudig je eigen mulch!


2. Regenwater opvangen

Gebruik een regenton om regenwater op te vangen. Regenwater is perfect voor het besproeien van je tuin. Je maakt je planten hier ook erg blij mee, omdat regenwater minder kalk bevat.  Lees hier meer over regenwater opvangen.

Alles voor het opvangen van regenwater:

Nature - Regenton - Zwart - 210 L 20% Korting

Nature

Nature - Regenton - Zwart - 210 L

79.95 63.96
Nature Muurzuil - Regenton - Antraciet - 450 L 20% Korting

Nature

Nature Muurzuil - Regenton - Antraciet - 450 L

239.00 191.20
Nature Vaas - Regenton met plantenbak - Antraciet - 230 L 20% Korting

Nature

Nature Vaas - Regenton met plantenbak - Antraciet - 230 L

139.00 111.20
Regenton Whisky - 190 L 20% Korting

Regenton Whisky - 190 L

185.00 148.00

3. Efficiënt water geven

Probeer zo min mogelijk water te verspillen. Met een druppelslang kun je het water rechtstreeks bij de wortels van je planten brengen. Zo geef je zuinig water. Je bespaart wel tot 70% water in vergelijking met andere sproeiers.

Automatische bewateringssystemen zijn een handige manier om je tuin water te geven en tegelijkertijd water te besparen. Het systeem geeft de juiste hoeveelheid water af op het juiste moment. Dit betekent dat je planten niet te veel of te weinig water krijgen. Geen waterverspilling dus! 

Je kunt je tuin in verschillende zones verdelen en de bewatering aanpassen aan de behoeften van elke zone. Dat is pas efficiënt je tuin water geven.

Sommige systemen kun je koppelen aan je regenton. Hierdoor kun je regenwater gebruiken voor het besproeien van je tuin, in plaats van leidingwater.

Timing is alles in tijden van hitte. Vermijd het besproeien van je tuin op de heetste uren van de dag, omdat het water dan snel verdampt.

Geef je planten water in de vroege ochtend of late avond wanneer het koeler is. Op deze manier kan het water diep in de bodem doordringen voordat het verdampt, en krijgen planten voldoende tijd om vocht op te nemen.

Je tuin efficiënt bewateren:

Rehau Druppelslangset - 15 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

24.95
Rehau - Bewateringsklok - 50% Korting

Rehau

Rehau - Bewateringsklok -

18.25 9.13
Rehau Druppelslangset - 50 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 50 m

69.95
Rehau - Bewateringscomputer - 50% Korting

Rehau

Rehau - Bewateringscomputer -

62.50 31.25

4. Kies planten die goed tegen de droogte kunnen

Sommige planten kunnen simpelweg niet goed tegen hitte. Zeker niet op hele zonnige plekken. 

Je kunt het beste planten kiezen die goed tegen de warmte kunnen. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld lavendel, klimop, vlinderstruik en vetplanten. Ze hebben weinig water nodig en blijven er mooi uitzien, zelfs tijdens droge periodes.

Je hebt ook bomen die goed tegen de warmte kunnen, zoals de Franse esdoorn, vijgenboom en boomhazelaar. Door een boom te planten zorg je meteen voor meer beschutting en schaduw in je tuin. Dit kan wel 10 graden schelen. Handig, want juist wind en zon maken de grond in je tuin extra droog. 

Bij droog weer kun je vliesdoek gebruiken in je tuin. Bedek je moestuinbedden of kwetsbare gewassen ermee. Zo bescherm je ze tegen de zon en voorkom je dat de aarde uitdroogt. 's Nachts kun je het doek gebruiken om dauw op te vangen en aan de planten te geven. Dan hoef je overdag minder water te geven. 

5. Zorg voor een gezonde bodem

Een gezonde bodem helpt je tuin beter omgaan met droogte: 

  • Vocht vasthouden. Het houdt het water vast en geeft dit geleidelijk aan de planten af.
  • Goede doorlaatbaarheid. Het laat regenwater gemakkelijk doordringen, zodat de plantenwortels erbij kunnen.
  • Sterke wortels. Het helpt planten om sterke wortels te krijgen, zodat ze water kunnen vinden, zelfs als het droog is.

Hoe krijg je een gezonde bodem? Voeg compost of meststoffen toe en gebruik mulch. Benieuwd hoe het met jouw tuin gesteld is? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. 

Laat de bodem tijdens droge periodes verder zo veel mogelijk met rust. Schoffelen en spitten stimuleert verdamping en dit wil je juist niet.

6. Weg met die tegels

Tegels in je tuin houden hitte vast. Ook kan regenwater niet goed weglopen. Een mooie stelregel is om te streven naar een tuin met 60% groen en 40% tegels. 

Vervang stenen door kiezels, schelpen of gras. Of gebruik bodembedekkers zoals cacaodoppen of boomschors. Het water kan zo beter wegzakken in de grond. En de grond blijft koeler en vochtiger, waardoor je planten minder snel uitdrogen.

Bodembedekkers voor je tuin:

Welkoop - Hoogwaardige Boomschors - 40 L Volume
voordeel
4 voor 50.00

Welkoop

Welkoop - Hoogwaardige Boomschors - 40 L

14.09
Pokon Waterproof Bodembedekker - Houtvezel - 45 L

POKON

Pokon Waterproof Bodembedekker - Houtvezel - 45 L

13.95
Welkoop - Verse Boomschors - 45 L Volume
voordeel
4 voor 38.50

Welkoop

Welkoop - Verse Boomschors - 45 L

10.25
POKON Kokos - Bodembedekker - 50 L

POKON

POKON Kokos - Bodembedekker - 50 L

19.50

7. Maak een groen dak

Misschien is een groen dak wel iets voor jou? Zoek naar een dak dat je kunt vervangen, zoals van een schuurtje, fietsenhok of houthok. 

Sedums zijn goede planten voor een groen dak en je kunt ze kant-en-klaar kopen. Ze houden regenwater vast en kunnen heel goed tegen hitte. Een groen sedumdak ziet er mooi uit en helpt vlinders en bijen. Je kunt ook klimop of andere klimplanten laten groeien.

8. Vergeet de dieren niet

Niet alleen planten, maar ook dieren in je tuin hebben water nodig om te drinken en af te koelen. Zet waterschalen op beschutte plekken, niet in de felle zon, anders drogen ze snel op. 

Vogels houden ervan om te badderen, dus een veilige steen waar ze op kunnen staan is fijn. Zorg voor een lage rand zodat egels en andere dieren gemakkelijk bij het water kunnen. Als je genoeg ruimte hebt, kun je een vijvertje aanleggen.

Alles voor de dieren in je tuin:


Welkoop Voederhuis Eekhoorn - 23x12x17,5cm

Welkoop

Welkoop Voederhuis Eekhoorn - 23x12x17,5cm

13.95
Esschert Design - Egel voer- en waterschaal - Groen - 21x11,7x4.2 cm

ESSCHERT

Esschert Design - Egel voer- en waterschaal - Groen - 21x11,7x4.2 cm

8.95
Welkoop Insectenhotel- - Bruin - M 19X15X5X42,8cm

Welkoop

Welkoop Insectenhotel- - Bruin - M 19X15X5X42,8cm

24.95
Esschert Design Keramiek - Waterschaal - Blauw - 24,0x13.4x13.1 cm

Best for birds

Esschert Design Keramiek - Waterschaal - Blauw - 24,0x13.4x13.1 cm

13.95

Hulp nodig? Welkoop helpt je verder.

Maak je je zorgen over de droogte in je tuin? Bij Welkoop hebben we alles wat je nodig hebt om je tuin te beschermen tegen droogte. Of je nu op zoek bent naar bewateringssystemen, mulchmaterialen of bodembedekkers.

Het kan soms lastig zijn om de juiste oplossingen te vinden voor jouw tuin. Daarom staan onze ervaren tuinspecialisten klaar om je te helpen. Kom gewoon eventjes langs bij een Welkoop-winkel in de buurt en krijg persoonlijk advies. 

Samen zorgen we ervoor dat je tuin er prachtig uitziet!

Vind jouw winkel