
Wateroverlast in je tuin oplossen en voorkomen
Wanneer je wateroverlast in je tuin krijgt, is dat geen pretje. De grond raakt verzadigd en dat kan schade geven aan planten. Maar ook blijven er vervelende plassen staan op je gazon, in je borders of op je terras.
In dit artikel leggen we uit hoe je wateroverlast oplost in je tuin en hoe je wateroverlast in de toekomst voortaan voorkomt.
Snel naar: Dompelpompen | Bodemverbeteraars
Waarom wateroverlast in de tuin?
In natte periodes kun je wateroverlast in je tuin krijgen. Er valt dan in korte tijd zo veel regen, dat het water geen kans krijgt om weg te lopen. Maar ook kan het grondwaterpeil hoog worden. Er ontstaan dan langdurige plassen.
Wateroverlast in je tuin kan ook komen door het type grond. Zo laten zandgrond en veengrond water goed door, maar kleigrond niet. Deze grond is compact en slecht waterdoorlatend. Vooral tuinen in de buurt van rivieren en de zee, hebben zo’n grond.

In kleigrond kan regenwater moeilijk weglopen. In de winter is het een natte en zware grond. Daarbovenop houdt klei vocht ook nog eens vast. Het is dus niet vreemd als je last hebt van wateroverlast in een tuin met kleigrond. Daar hoeft geen natte periode aan te pas te komen.
Wateroverlast oplossen
Wat als je wateroverlast hebt? Tips om snel van het water af te komen:
-
Controleer de afvoerpunten. Ga de afvoerputjes en goten langs om te controleren of ze niet verstopt zijn. Maak ze schoon en vrij van vuil en blad.
-
Maak geulen. Een tijdelijke oplossing die snel werkt: graaf geultjes om het water af te voeren naar een afvoerputje of een sloot.
-
Gebruik een dompelpomp. Bij extreme wateroverlast in je tuin, kan een dompelpomp helpen. Deze pomp zuigt het water op. Het overtollige water voer je af via een slang. Op deze manier kun je ondergelopen delen in je tuin weer droogleggen.
Wateroverlast voorkomen
Een waterballet klinkt gezellig, maar wil je in je tuin toch graag voorkomen. Met deze onderstaande maatregelen lukt dat.
-
Verbeter de bodemstructuur. Is de oorzaak van de wateroverlast in je tuin de kleigrond? Gebruik dan op plekken waar het water blijft staan, een bodemverbeteraar. Daarmee maak je de bodemstructuur luchtiger en verbeter je de waterhuishouding. Een bodemverbeteraar speciaal voor kleigrond bijvoorbeeld, creëert ruimte tussen de kleideeltjes. Dat zorgt ervoor dat water beter door de grond weg kan zakken.
-
Maak een watergoot. Staan er na elke regenbui plassen langs het terras? Installeer langs de rand een watergoot. Zorg dat de bestrating iets afloopt in die richting, zodat het water kan wegstromen.
-
Maak een wadi of regenwatervijver. Een wadi staat voor: water afvoer door infiltratie. Het is een verlaging in je tuin waar het teveel aan water naartoe kan stromen en langzaam in de grond kan trekken. Op deze manier verminder je de wateroverlast in andere delen van je tuin. Een wadi of regenwatervijver voorzie je van gras, grind of beplant je met waterminnende planten.
-
Installeer een vulautomaat op de regenton. Heb je een regenton die overstroomt als hij vol zit? Je tuin komt blank te staan, als dat water niet naar een geschikte plek, zoals een wadi, kan stromen. Een oplossing is het installeren van een vulautomaat. Dat is een verbinding tussen de regenton en regenpijp. Hiermee gaat het regenwater de regenton in, maar wordt het ook automatisch weer afgevoerd wanneer de ton vol is. Zo kan je regenton niet overstromen. Hoe je het installeert, lees je hier: Regenton met vulautomaat aansluiten.

-
Gazon verticuteren. Verticuteer tweemaal per jaar je gazon. Hiermee haal je de viltlaag onder het gras weg en ontstaat er meer ruimte in het gazon. Dat helpt weer bij de afwatering.
-
Gebruik bodembedekkers. Natuurlijke bodembedekkers zoals boomschors, houtsnippers, kokos en cacaodoppen bedekken de kale plekken in je tuin, maar helpen ook de bodem een handje. Dit extra laagje boven op de aarde, laat vocht heel goed door. Daardoor heb je bij hevige regenval minder kans op wateroverlast in je tuin. Lees ook ons artikel: Welke bodembedekking voor je tuin.
-
Minder tegels. Wip wat tegels uit je tuin. Een mooie stelregel in een tuin is: 60% groen en 40% tegels. Vervang de tegels door gras of grasbeton, of door halfverharding zoals grind, schelpen, cacaodoppen of boomschors. Op deze manier kan het regenwater op meer plekken de bodem in zakken.

Subsidie. In sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor het verwijderen van tegels uit je tuin of het plaatsen van een regenton. Bekijk het voor jouw gemeente op de Groenesubsidiewijzer.
Advies nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt.
Heb je wateroverlast in je tuin? Bij Welkoop helpen we je graag om dat op te lossen. Kom naar één van onze winkels voor advies. Bijvoorbeeld over geschikte bodemverbeteraars of regentonnen met vulautomaat. Onze tuinspecialisten staan voor je klaar.
Zien we je binnenkort?
