Verzorging van je konijn

Verzorg je konijn goed. Borstel zijn vacht, knip klitten eruit en zorg dat het hok goed schoon is. Geef hem hooi zodat zijn gebit slijt en knip zo nodig zijn nagels.

Vacht

De vacht van je konijn is mooi, lekker zacht en verzorg je goed. Borstel je langharige konijn elke week zodat hij oude haren verliest. Knip klitten uit de vacht. Borstelen is goed voor zijn bloedsomloop. In onze winkel zijn verschillende borstels en kammen te koop. Je konijn wast zijn vacht zelf en veliest vieze plekken in de rui. Houd het hok goed schoon. In de zomer graaft je konijn bevuild stro op voor verkoeling waardoor hij vies wordt. Was het konijn alleen als hij heel vies is. Houd zijn achterkant altijd goed schoon. Hier komen vliegen op af die Myiasis (madenziekte) veroorzaken.

Gebit

Goede verzorging van het gebit van je konijn is belangrijk. De tanden en keizen groeien zijn hele leven door. Door te knagen, slijten de tanden en kiezen en blijven zo op de juiste lengte. Geef je konijn daarom altijd genoeg hooi om op te knagen. Worden de tanden te lang, dan kan hij niet meer goed eten. Ga dan naar je dierenarts die de tanden en kiezen inkort, zo voorkom je ook verstoring van zijn maag- darmkanaal.

Nagels

In de natuur graven konijnen veel, waardoor de nagels kort blijven. Ook de nagels van je konijn groeien altijd door en slijten in het hok niet genoeg af. Knip daarom eens in de twee tot drie maanden zijn nagels. In onze winkel zijn speciale nagelknippertjes te koop. Konijnen vinden het niet fijn en willen vluchten. Rol je konijn daarom in een handdoek en houd hem met zijn twee├źn goed vast. Zorg dat hij rustig wordt en dat hij zijn pootje niet wegtrekt. Let goed op bij het knippen. Vlakbij de teen zit een donker stukje nagel, knip daar niet in. Schijn met een zaklamp op de nagel, zo zie je het donkere stukje goed zitten. Knip de nagel in een keer helemaal door. Als je per ongeluk te ver hebt geknipt, bloed de nagel een beetje. Doop de nagel in talkpoeder om het bloeden te stoppen. Lukt het niet of vind je het eng? Ga dan naar je dierenarts, die knipt de nagels van je konijn graag voor je.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.