Huisvesting van je kippen

Kippen hebben een hok en ren nodig. Bescherm ze tegen vocht en tocht. De grootte van het hok hangt af van het ras en het aantal kippen. Ze houden van zon en schaduw.

Kippenhok

Een kippenhok bestaat uit een buitenren en een nachthok. De buitenren is van boven open of met gaas overspannen. Het voordeel van een dichte buitenren is dat er geen andere vogels in het hok komen en dat de kippen er niet uitvliegen. Maak het nachthok absoluut tochtvrij. Er mogen geen kieren of naden in de wanden zitten. Zorg dat je het nachthok goed af kan sluiten. Zo vang je de kippen makkelijker en krijgen roofdieren geen kans. Bouw het kippenhok zelf of koop een kant-en-klaar hok. De ruimte die je nodig hebt hangt af van het soort kippen, het geslacht, de reden van het houden en het aantal kippen. Als je een paar kippen houdt die zo nu en dan een eitje leggen worden er andere eisen aan het hok gesteld, dan wanneer je doelgericht met speciale rassen fokt. In beide gevallen heb je veel ruimte nodig om de kippen op een prettige en diervriendelijke wijze te houden. Zeker als je meerdere hanen houdt moeten die genoeg ruimte hebben en van elkaar afgezonderd zijn, zo voorkom je hanengevechten.

Bouwvergunning?

Ga na of je zonder vergunning een kippenhok of kippenren mag bouwen. Voor dierverblijven met een hoogte van maximaal 1 meter en een oppervlakte tot 2 vierkante meter, op het achter- of zijerf geldt geen vergunningsplicht. Het achter- of zijerf mag maximaal voor 50 procent bebouwd zijn. Heb je ook andere vergunningen nodig zoals een kapvergunning, omdat een boom in de weg staat? Informeer dan hierover bij je gemeente.

Grootte van het kippenhok

Kippenrassen worden in vier groepen verdeeld: de zware rassen, midden rassen, lichte rassen en krielrassen. Elke groep heeft zijn eigen minimale afmetingen voor het kippenhok en –ren. Houd je hieraan, dan is de kans op vechtpartijen en verenpikken klein. Hoe groter, hoe fijner voor je kippen.

  Gewicht Nachthok per kip Uitloop/ren per kip
Zware rassen vanaf 3 kg 1 m2 1,5 m2
Midden rassen 2 tot 3 kg 0,85 m2 1,35 m2
Lichte rassen 1,5 tot 2 kg 0,70 m2 1,2 m2
Krielrassen minder dan 1,5 kg 0,55 m2 1 m2


Eisen kippenhok

Zorg dat het kippenhok aan de volgende eisen voldoet:

 • Biedt bescherming tegen ongedierte en kleine roofdieren.
 • Goede fundering, gaat ondergraven tegen.
 • Een raam of andere opening, genoeg ventilatie maar ga tocht tegen. Scherm het af voor andere dieren.
 • Behandel de binnenkant van het hok met witkalk.
 • Plaats rechthoekige zitstokken met afgeronde hoeken, op gelijke hoogte. Niet hoger dan 40 centimeter.
 • Plaats per drie hennen een legnest, van 35 kubieke centimenter en vul die met stro.
 • Leg op de bodem een dikke laag strooisel van houtvezel of beukensnippers. Ververs deze, afhankelijk van het aantal kippen, eens per twee maanden.

Witkalk

Behandel het kippenhok aan de binnenkant met witkalk, liefst zonder latex. Dat maakt de naden en kieren dicht, wat tocht en de bloedluis tegenhoudt. Witkalk trekt ook vocht aan, waardoor de bloedluis uitdroogt. Of spuit de naden en kieren in met een antibloedluizenspray.

Plek van het hok

De plek van het kippenhok is ook belangrijk. Houd met de volgende dingen rekening:

 • Zorg voor zon en schaduw, daar houden kippen van.
 • Plaats het hok met de opening naar het zuidoosten.
 • Zorg dat het hok beschutting biedt bij warm en koud weer.
 • Zet het hok op een rustige plaats in de tuin.
 • Zorg dat de plek niet te vochtig is, dat is ongezond.
 • Verwijder alle giftige en schadelijk planten in de directe omgeving.
 • Zet het kippenhok niet op het laagste punt, zo voorkom je wateroverlast.

Giftige planten

De meeste kippen weten van nature welke planten eetbaar zijn en welke niet. Maar voorkomen is beter dan genezen. Haal alle giftige en schadelijke planten in de directe omgeving weg. Veelvoorkomende giftige planten zijn aardappelloof, tomatenplant, vingerhoedskruid, ridderspoor, kerstster, taxus, buxus, hulst, gouden regen,  rododendron, Lelietje van Dalen enzovoorts.

Zittend slapen

Kippen slapen op hun zitstok. Ze bewaren hun evenwicht goed op platte zitstokken. Voor een gewone kip zijn de stokken 6 centimeter breed, voor een krielkip 3 centimeter. Vijl de scherpe randen rond zodat de kippen makkelijk hun nagels om de stokken slaan. Plaats de stokken alleen in het nachthok en tegenover de legnesten. Zo zijn de zitstokken het verst bij de legnesten vandaan. Dat geeft de kippen rust. Zorg dat er genoeg ruimte op de zitstokken is voor iedere kip. Maak alle zitstokken even hoog. Kippen willen altijd op de hoogste stok zitten en gaan anders vechten. Laat minimaal 35 centimeter ruimte tussen de achterwand en de zitstokken. Zo voorkom je dat de staartveren langs de wand schuren en afslijten.

Legnesten

Hang de legnesten zo'n 30 centimeter boven de grond, zodat je genoeg bodemruimte overhoudt. Zorg in dat geval voor een trappetje naar de legnesten of een springplank. Voor een middelgrote kip is een legnest 40 centimeter lang, 40 centimeter breed en 30 centimeter hoog. De voorkant bestaat uit een plankje van 10 centimeter hoog. Dat zorgt dat de eieren er niet uitrollen en de kip er makkelijk instapt. Maak een legnest per twee tot drie kippen. Behandel de legnesten aan de
binnenkant met witkalk.

Zandbad

Kippen houden hun huid en veren gezond door het nemen van een zandbad. Ze schuiven met hun borst over de grond en graven met de vleugels door het zand waardoor de zandkorrels langs de veren schuren. Zo maken ze de veren schoon en raken parasieten kwijt. Zorg daarom altijd voor een zware bak met zand. Je kippen vinden het heerlijk en maken er graag gebruik van.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.