Weideafrastering: hoe werkt elektrische afrastering?

Als je dieren op je land hebt lopen is goede afrastering onmisbaar. Elektrische afrastering is een veilige en voordelige manier om een stuk terrein af te zetten. Waar moet je aan denken bij de aanschaf? En kun je elektrische omheining zelf installeren? Wij vertellen je er meer over.  

 
    In dit artikel: 

Wat is elektrische weideafrastering?

Met een elektrisch hek houd je jouw dieren veilig op je terrein of houd je wilde dieren op afstand.

Een elektrische afrastering is een kringloop van stroom. Dit werkt zo:

  • Een schrikdraadapparaat geeft stroom af aan het schrikdraad, -lint of -koord.
  • Als een dier de afrastering aanraakt, krijgt het een korte schok. 
  • De stroom vloeit van het dier naar de bodem (grond) en via aardpennen weer terug naar het apparaat.

Na de eerste schok vormt de afrastering een psychologische grens. De volgende keer vermijden de dieren de omheining.

Iedere elektrische afrastering is maatwerk. Het is belangrijk om de afrastering af te stemmen op de dieren en de omgeving. Wil je persoonlijk advies? Kom dan eventjes langs in één van onze winkels. Onze specialist helpt je graag bij het samenstellen van jouw weideafrastering.


Voordelen elektrische afrastering

Een elektrische afrastering biedt veel voordelen ten opzichte van een houten omheining:

  • Het is ongeveer de helft goedkoper.
  • Je kunt het snel opbouwen en afbreken.
  • Psychologische grens: dieren zullen instinctief op afstand blijven.
  • Minder kans op fysieke verwondingen.
  • Het gaat langer mee.

Checklist elektrische weideafrastering

Bepaal voordat je iets koopt, hoe je de afrastering wilt gebruiken. Wil je jouw vee tijdelijk op een bepaald stuk land laten grazen of wil je een stuk land voor meerdere jaren gebruiken?

In het eerste geval kies je het beste een verplaatsbare afrastering met gemakkelijke mobiele afrasteringspalen in combinatie met schrikdraad en een mobiel schrikdraadapparaat.

Wil je de omheining meerdere jaren gebruiken? Kies dan voor een permanente afrastering met houten weidepalen op een vaste plek.

Elektrische afrastering bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Schrikdraadapparaat
  2. Stroomgeleider
  3. Afrasteringspalen
  4. Schrikdraad-isolatoren
  5. Aardingsmateriaal
  6. Verbinders
Alles voor een perfecte weideafrastering:


Gallagher BA20 - Schrikdraadapparaten - 9v - 9600 - 0.17

Gallagher

Gallagher BA20 - Schrikdraadapparaten - 9v - 9600 - 0.17

109.00
Gallagher TurboLine lint 20mm - 200 meter

Gallagher

Gallagher TurboLine lint 20mm - 200 meter

62.95
Gallagher - Kunstof paal - 10 stuks

Gallagher

Gallagher - Kunstof paal - 10 stuks

25.95
Gallagher  - Aardpen - 0,5 meter

Gallagher

Gallagher - Aardpen - 0,5 meter

14.95

Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen. Welke jij kan gebruiken? Dat verschilt per dier. Een afrastering voor een schaap of paard is bijvoorbeeld anders dan voor een kip of konijn.

1. Schrikdraadapparaat

Wil je grote of kleine dieren op afstand houden? Ieder schrikdraadapparaat heeft een eigen vermogen. Dit noem je het Joule-getal. Een apparaat met een te hoog vermogen kan gevaarlijk zijn voor kleine dieren. En een te laag vermogen zal niet voldoende zijn voor grote dieren. Houd hier bij de aanschaf rekening mee. 

Ook de plek van de weideomheining speelt een rol. Is er wel of geen stroompunt in de buurt? Als er geen stroom in de buurt is, kun je beter kiezen voor een apparaat op accu of batterij.

De verschillende soorten schrikdraadapparaten op een rij:

Schrikdraadapparaat op accu of batterij
+ Ideaal voor als je geen stroompunt in de buurt hebt.
-  Je moet de accu of batterijen regelmatig vervangen.

Schrikdraadapparaat op zonne-energie
+ Werkt op zonne-energie, je hebt dus geen stroompunt nodig. 
+ Milieuvriendelijk en makkelijk te onderhouden. 
-  Niet geschikt voor permanente en lange afrasteringen.

Schrikdraadapparaat op lichtnet
+ Goede oplossing voor een permanente afrastering.
+ Geen accu nodig.
-  Er moet een stroompunt in de buurt zijn.

Bekijk alle schrikdraadapparaten

Vind je het lastig om te bepalen welk apparaat het beste bij jouw situatie past? Vul de keuzehulp in en je ontvangt direct een persoonlijk advies.


2. Stroomgeleider

De juiste geleider is onmisbaar. De beste keuze is afhankelijk van het soort omheining dat je hebt, de lengte van de afrastering en de diersoort.

Schriklint
Schriklint is breed en heel goed zichtbaar voor dieren. Het is de meest gebruikte geleider voor paarden en pony’s. Lint is verkrijgbaar in verschillende breedtes en vooral geschikt voor permanente afrastering.


Schrikkoord
Het grote voordeel van koord is dat het zeer veilig is in gebruik. Het is geschikt voor (semi) permanente afrasteringen die langer zijn dan 500 meter. Koord is verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Schrikkoord
Het grote voordeel van koord is dat het zeer veilig is in gebruik. Het is geschikt voor (semi) permanente afrasteringen die langer zijn dan 500 meter. Koord is verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Schrikdraad
Schrikdraad is te krijgen in 2 varianten: staaldraad en kunststof schrikdraad. Kunststof schrikdraad wordt het meest gebruikt voor een tijdelijke elektrische afrastering. Het fijne aan draad is dat je het heel mooi strak op kunt spannen.



Afrasteringsnet
Een net is een handige oplossing om snel een afrastering te maken voor dieren die vaak van weide veranderen. Het is gemakkelijk te plaatsen en verplaatsen. Kies altijd een net dat speciaal gemaakt is voor het type dier dat je hebt. De grootte van de mazen in de netten zijn namelijk voor ieder dier anders. Heb je de verkeerde grootte, dan is er een kans dat je dieren uitbreken of met hun hoofd verstrikt raken in het net.

Afrasteringsnet
Een net is een handige oplossing om snel een afrastering te maken voor dieren die vaak van weide veranderen. Het is gemakkelijk te plaatsen en verplaatsen. Kies altijd een net dat speciaal gemaakt is voor het type dier dat je hebt. De grootte van de mazen in de netten zijn namelijk voor ieder dier anders. Heb je de verkeerde grootte, dan is er een kans dat je dieren uitbreken of met hun hoofd verstrikt raken in het net.




3. Afrasteringspalen

De palen voor een elektrische afrastering zijn er in allerlei soorten en maten. Welk type je nodig hebt is afhankelijk van de dieren die je hebt en het type afrastering.

Voor permanente afrasteringen worden vaak houten palen of kunststof ecopalen gebruikt. Voor mobiele omheiningen heb je globaal 3 soorten palen:

  • Kunststof palen 
  • Glasfiber palen
  • Metalen palen

Binnen deze opdeling zijn er weer allerlei types voor specifieke diersoorten.

Bekijk alle afrasteringspalen


4. Schrikdraad-isolatoren

Een isolator isoleert de stroom van de palen en bodem. Zo kan er geen stroom wegvloeien tussen de omheining en de grond. En staat er altijd genoeg spanning op de omheining.

De isolatoren moeten passen bij het soort geleider dat je gebruikt. Let ook op het materiaal waar je de isolatoren in schroeft. Op de verpakking staat voor welke type schrikdraad de isolator geschikt is.

Hoekisolatoren zijn bedoeld voor in de hoeken van je weiland. Zij houden je afrasteringen ook in de hoeken mooi strak. Tussenisolatoren gebruik je voor de tussenpalen van je weideafrastering. 

Bekijk alle isolatoren


5. Aardingsmateriaal

Aarding zorgt ervoor dat de stroom terugkeert naar het schrikdraadapparaat wanneer een dier de afrastering raakt.

Na de schok vloeit de stroom via het dier naar beneden. Nu gaat het aardingssysteem zijn werk doen. Via de aardpennen en de grondkabel keert de stroom terug naar het schrikdraadapparaat. Zo blijft de kringloop gesloten. Gebruik je geen aardingssysteem? Dan vloeit de stroom de grond in en staat er geen stroom meer op je afrastering.

De aardpennen sluit je met een grondkabel eenvoudig aan op het schrikdraadapparaat. Kijk goed hoeveel aardpennen je nodig hebt voor jouw apparaat. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking.

Bekijk al het aardingsmateriaal

6. Verbinders

Een goede verbinding in je elektrische afrastering is belangrijk, anders wordt de stroom niet goed geleid. Dit geeft problemen en storingen. Gebruik daarom altijd draadklemmen of lintverbinders.

Bekijk alle verbinders


Elektrische weideafrastering installeren

Elektrische afrastering installeren in 6 stappen:

1. Maak een plattegrond.
Maak eerst een ontwerp van de afrastering. Zo weet je precies hoe de stroom straks door de afrastering loopt. Het is het beste om het schrikdraadapparaat op een centrale plek te hangen. Ook is het handig om verschillende gebieden te maken, die je met schakelaars los van elkaar kunt in- of uitschakelen.

2. Bepaal de draadhoogte.
Hoe hoog je de draden spant, hangt af van welk dier je hebt. Vul de configurator in en je krijg meteen advies over de juiste draadhoogte, het aantal draden en de onderlinge draadafstanden.

3. Plaats de hoekpalen.
Je kunt nu de hoekpalen plaatsen. De hoogte van de afrastering bepaalt de lengte van je hoekpalen.

Voor afrastering tot 1 meter hoogte kies je een hoekpaal van 2 meter lengte. Voor afrastering tot 1,50 meter een hoekpaal van minimaal 2,50 meter. Is je afrastering hoger dan 1,50 meter? Gebruik dan een hoekpaal van 3 tot 3,50 meter.

Boor een gat met een grondboor. Zet nu de hoekpaal onder een hoek van 5 graden tegen de trekrichting in de grond. Is de afstand tussen de hoekpalen meer dan 100 meter? Dan is het beter om ook een grondbalk te plaatsen.
Hierna kun je eventueel de hoekisolatoren op de palen monteren.


4. Plaats de tussenpalen.
Om de juiste positie van de tussenpalen te bepalen, kun je het beste eerst de geleider aan de hoekpalen bevestigen en spannen. Vervolgens kun je de tussenpalen parallel aan de geleider in de grond zetten. Zo krijg je een perfecte lijn.

Meet de afstand tussen beide hoekpalen. Plaats de tussenpalen telkens op gelijke afstand van elkaar. De onderlinge afstand tussen de palen varieert van 7 tot 40 meter. De precieze afstand is afhankelijk van het gebruikte materiaal, het type afrastering en het gebied.

Een trekveer is de ideale oplossing om de geleider altijd optimaal gespannen te houden. Je kunt in dat geval ook de paalafstand verdubbelen. Ook blijven de hoekpalen zo beter staan en heb je weinig werk aan het onderhouden van je afrastering.


5. Schrikdraad opspannen.
Span het schrikdraad / de geleiders op met behulp van een draadspanner. Welke soort spanner je nodig hebt, hangt af van het type geleider. 

Een goed functionerende afrastering valt of staat met de juiste spanning. Ga dus zorgvuldig te werk. Hierna kun je de draden vastmaken aan de tussenpalen met isolatoren. De draden kun je onderling met elkaar verbinden door middel van draad- en lintklemmen. 

6. Apparaat monteren en aarden.
Monteer het schrikdraadapparaat en hang het op een centrale plek.

Monteer nu de aardpennen. Bij ieder schrikdraadapparaat wordt aangegeven hoeveel aardpennen je nodig hebt en hoe lang deze moeten zijn.

Boor een gat met de grondboor en plaats de aardpen minimaal 10 centimeter onder het grondniveau. Heb je meerdere aardpennen nodig? Zet deze dan minstens 3 meter uit elkaar. Zorg dat er op de aardpen een aardklem zit.

Gebruik een dubbel geïsoleerde grondkabel om verbinding te leggen tussen het schrikdraadapparaat en de eerste aardpen. Maak de kabel vast aan de aardpen en bevestig hierna de kabel aan de groene knop van het schrikdraadapparaat.

Heb je meer dan één aardpen? Verbind dan de eerste aardpen aan de tweede met de grondkabel, de tweede aan de derde, enzovoorts.


Weideafrastering controleren

Bij een niet-functionerende elektrische afrastering is de aarding vaak het probleem. Op een goed geïsoleerde afrastering staat een spanning van minimaal 3000 volt. Je controleert de spanning met een testapparaat zoals een neontester. Er bestaan ook storingsdetectors. Hiermee kun je de spanning meten én storingen in de afrastering opsporen.

Bekijk onderstaand filmpje hoe je zelf gemakkelijk je weideafrastering controleert. Zo weet je zeker dat jouw afrastering goed werkt en ben je helemaal klaar voor het weideseizoen.


Persoonlijk advies nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt

Bij Welkoop vind je de juiste afrastering om jouw weide mee af te zetten. Wij hebben een ruim assortiment schrikdraadapparaten, stroomgeleiders, afrasteringspalen en aardingsmateriaal.

Het kiezen van de juiste elektrische afrastering is maatwerk. Kom gerust langs in één van onze winkels. Onze specialist kan je alles vertellen over de verschillende mogelijkheden en denkt graag mee over de beste oplossing voor jouw dieren. 

Vind jouw winkel