Schrikdraad - een elektrische afrastering

Schrikdraad is een veilige en goedkope manier om een stuk terrein af te zetten. Bovendien is het een stuk voordeliger dan een klassieke afrastering van draad of gaas. En je installeert een elektrische omheining gemakkelijk zelf.

Hoe werkt het?

De korte stroomstoot van schrikdraad is krachtig genoeg om dieren af te schrikken maar veilig voor mens en dier. Na de eerste schok vormt de afrastering een psychologische barrière. En omdat dieren de omheining mijden, is er bijna geen fysieke belasting en gaat deze dus ook veel langer mee.  

Een elektrische afrastering is een kringloopsysteem. Dit werkt als volgt. Een schrikdraadapparaat geeft stroom af aan een draad of lint. Als een dier de draad aanraakt, krijgt het een schok. De stroom vloeit dan van het dier naar de bodem (grond) en via aardpennen weer terug naar het apparaat.

Wat heb je nodig?

  • Een schrikdraadapparaat
  • Aardpennen
  • Palen met isolatoren
  • Een geleider: draad of lint
  • Haspel (voor mobiele afrasteringen)

Als je een poortje in de afrastering wilt maken heb je ook een grondkabel en poortgreepankers nodig.

Schrikdraadapparaat

Een elektrische omheining voorzie je van stroom met een schrikdraadapparaat. Dit kan een vast of mobiel apparaat zijn. Een vast apparaat sluit je aan op het lichtnet. Een mobiel apparaat krijgt zijn stroom van een batterij of zonnepaneel.

Aarding

Goede aarding is onmisbaar. Want als het systeem niet geaard is, ontstaat er geen kringloop en is er dus ook geen schrikeffect op. Tachtig procent van de elektrische afrasteringen werkt niet goed door slechte aarding.

Bij al onze schrikdraadapparaten zit een advies over het aantal aardpennen dat nodig is voor een goede aarding. Het is belangrijk dat de aardpennen in grond staan die vochtig is.

Palen

De palen voor een elektrische afrastering zijn er in allerlei soorten en maten. Welk type je nodig hebt is afhankelijk van de dieren die je hebt.

Voor permanente afrasteringen worden vaak houten palen of kunststof ecopalen gebruikt. Voor mobiele omheiningen zijn globaal 3 soorten palen te onderscheiden.

  • Kunststofpalen
  • Glasfiberpalen
  • Metalen palen

Binnen deze soorten zijn er weer allerlei types voor specifieke diersoorten. Zo zijn stijgbeugelpalen heel geschikt voor een afrastering voor paarden.

Isolatoren

De isolatoren moeten passen bij het soort draad of lint dat je gebruikt. Let ook op het materiaal waar je de isolatoren inschroeft. Op de verpakking staat voor welke materialen de isolator geschikt is.

Geleiders

Als geleider gebruik je lint, cord of draad. Draad is vooral geschikt voor permanente afrasteringen, door de lange levensduur. Cord en lint is geschikt voor verplaatsbare afrasteringen en is veilig in gebruik. Het grote voordeel van lint is dat dieren het goed zien.

Verbindingen

Zorg altijd voor goede verbindingen in een elektrische afrastering. Anders wordt de stroom niet goed geleid. Gebruik daarom altijd draadklemmen of lintverbinders.

Haspels

Met een haspelsysteem plaats je gemakkelijk 2 of 3 rijen lint. Ook is een haspel handig om het lint of draad van een mobiele afrastering op te slaan tijdens het winterseizoen.

Meten is weten

Op een goed geïsoleerde afrastering staat een spanning van minimaal 3000 volt. Je controleert de spanning met een testapparaat zoals een neontester. Er bestaan ook storingsdetectors. Hiermee kun je de spanning meten én storingen in de afrastering opsporen.

Maatwerk

Iedere elektrische afrastering is maatwerk. Met de configurator van Gallagher weet je binnen enkele stappen precies welke materialen je nodig hebt. Maar je kunt natuurlijk ook even langskomen in een van onze winkels voor persoonlijk advies.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.