Huisvesting voor buitenvogels

Vanaf het vroege voorjaar zoeken vogels naar veilige broedplaatsen. Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen door betere isolatie van huizen en minder heggen en bomen in tuinen. Nestkasten geven veel vogels een mooi alternatief.

Soorten en maten

Iedere vogelsoort heeft eigen wensen voor een fijne broedplek. De grootte van de invliegopening bepaalt welke vogel erin gaat broeden. Roodborstjes houden van een nestkast met een brede invliegopening en mezen juist van een kleine opening. Sommige soorten houden van veel ruimte, terwijl andere gezellig tegen elkaar aan kruipen. In onze winkel vind je nestkasten in allerlei modellen en formaten. Er staat precies op voor welke vogels ze geschikt zijn.

De beste plek

Hang nestkasten bij voorkeur in de herfst op. Vogels kunnen er dan vast aan wennen en sommige soorten gebruiken de kasten in de winter om te schuilen of te overnachten. Doe geen stro, zaagsel of ander materiaal in de kast, vogels maken graag zelf hun bed op. Hang kasten op een rustige en wat beschutte plek met een vrije aanvliegroute. Noordoost is de ideale richting voor de opening, dan hebben vogels in de kast het minst last van regeninslag en fel zonlicht. 

Tip: Heb je een hond of kat? Verzamel de haren tijdens het borstelen stop ze in een bloempot en hang die in een boom. Vogelsoorten gebruiken die haren graag als nestmateriaal. 

Ophangen

Bevestig nestkasten stevig, ze moeten in een flinke storm gewoon blijven hangen. Gebruik liever geen spijkers of schroeven in een levende boom. Neem spanbanden of een oude fietsbinnenband om kasten rond een boom of tak vast te maken. Ongeveer twee meter is een goede hoogte en zorg voor wat afstand tussen de kasten: zo’n drie meter voor verschillende vogelsoorten of tien meter voor dezelfde soort. Zorg dat katten er niet bij kunnen komen.

Onderhoud

Na het broedseizoen maak je de kasten schoon met heet water en een harde borstel. Oud nestmateriaal bevat soms parasieten, pas op voor springende vlooien als je de kast openmaakt.

Tip: Sommige vogels broeden liever in hoge bomen, dichte en doornige struiken of heggen. Maak je tuin dus vogelvriendelijk met taxus, hulst, bramen, meidoorn of andere dichte en doornige struiken of bomen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
Best for birds Vogelbad - Beton - Grijs

Best for birds

Best for birds Vogelbad - Beton - Grijs

9.99
Nestkast Pimpelmees Silhouet - Vogelhuisje - Hout

Best for birds

Nestkast Pimpelmees Silhouet - Vogelhuisje - Hout

12.99
Welkoop Nestkast Pimpelmees - Vogelhuisje - Hout

Welkoop

Welkoop Nestkast Pimpelmees - Vogelhuisje - Hout

14.99
Nestkast Winterkoning Silhouet - Vogelhuisje - Hout

Best for birds

Nestkast Winterkoning Silhouet - Vogelhuisje - Hout

8.99