Voeding voor buitenvogels

Vogels in de tuin zijn ontzettend leuk. En je mag ze het hele jaar bijvoeren. Ze kunnen de extra energie goed gebruiken, ze stoppen met eten als ze genoeg hebben en verleren niet om zelf voedsel te zoeken. 

Het hele jaar door

Lang was de regel: vogels alleen voeren in de winter. De laatste inzichten laten zien dat de vogelstand juist sterker wordt met doorlopend bijvoeren. Vogels gebruiken namelijk in ieder seizoen veel energie. In de lente bij het nestelen en eieren leggen, in de zomer brengen ze hun jongen groot, in de herfst bouwen ze reserves op voor de koude maanden en in de winter moeten ze zich warm zien te houden.

Tip: Download een handig overzicht van de Vogelbescherming Nederland.

Bijvoeren

Uit onderzoek blijkt dat bijvoeren vogels niet lui of afhankelijk maakt. Als je stopt met bijvoeren, zoeken ze gewoon weer zelf hun eten bij elkaar. En vogels blijken slimme eters, ze kiezen voor het meest voedzame en ze stoppen met eten als ze genoeg hebben. Ze proppen zich dus niet vol met voer dat je ze geeft.  

Vaste voerplaatsen

Zaadetende vogels zoals vinken en mussen gaan anders aan tafel dan insectenetende vogels. Strooi het zaad op de grond of op een voedertafel of voederhuisje, liefst op wat afstand van je huis. Vogels schrikken van de beweging van mensen achter de ramen. Insectenetende vogels zoals merels en roodborstjes eten graag beschut onder struiken of heggen.

Tip: Gebruik naast voedertafels en -huisjes ook voersilo’s, daar komen kleine vogels op af

Welk voer wanneer?

Vogels zoeken in eerste instantie naar insecten, zaden en vruchten. Als ze dat niet meer vinden, gaan ze op zoek naar ander voedsel. In ieder seizoen is de voedselbehoefte een beetje anders.

Herfst 

Voer vogels in de herfst en ze blijven in de buurt van je tuin tot in de winter. In de herfst pikken ze graag bessen van je struiken. Voer ze bij met een speciale zadenmix, een appelklokhuis, wat broodkruimels of een restje gekookte rijst (zonder zout). Als de temperatuur daalt, hang je de eerste vetbollen en pinda’s buiten. Het is nu nog wel een beetje opletten dat voer niet gaat schimmelen, geef liever wat vaker kleine porties. Ook in de herfst vinden vogels dagelijks vers water erg fijn. 

Tip: Geef water in een vogelbad. Daar drinken ze uit, maar badderen er ook in. Ververs het water dagelijks. 

Winter

In koude tijden kost het vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur van 40°C vast te houden. Sommige vogelsoorten verliezen in een nacht met flinke vorst tot 10 procent van hun gewicht. Ze kunnen dus wel wat extra’s gebruiken. Vetbollen en pinda’s zijn nu perfecte energiebronnen. 

Tot temperaturen licht onder nul is het prima om vers water te geven om van te drinken en in te badderen. Wordt het echt koud, geef dan geen open water meer. Eventueel vergruis je dan wat ijs dat ze kunnen oppikken om vocht binnen te krijgen. 

Voorjaar

De lente is de drukste tijd van het jaar voor vogels. Ze komen wat verzwakt de winter uit en moeten aan de slag met het zoeken van een partner, nestelen, eieren produceren en jongen voeren. Ze hebben nu vooral eiwit- en kalkrijk voedsel nodig en minder vet.

Nu geen pinda’s en vetbollen meer geven dus. Insectenetende vogels gaan op zoek naar eiwitrijke wormen, rupsen en andere insecten. Voer ze bij met een speciaal insectenmengsel. Zadeneters geef je speciaal strooivoer met een uitgekiende mix van verschillende zaden, pinda’s, zonnebloempitten en kleine stukjes maïs. 
Extra kalk geven is vaak niet nodig, het zit in veel ander voedsel. Eventueel geef je goed gekookte en fijngesnipperde eierschillen. Geef ze geen melk. Maar natuurlijk wel water.

Zomer

In de zomer gaat het om eiwitten. Het is druk met jongen grootbrengen en eiwitten helpen ook het verenkleed dikker te maken om de koude maanden straks door te komen. In de zomer zijn er meestal genoeg insecten, pitten en zaden te vinden om aan die eiwitten te komen. Bijvoeren mag, maar is nu geen bittere noodzaak. Wel help je ze met bloeiende planten in je tuin waar insecten op afkomen. Of door het gras te maaien waardoor wormen omhoog komen. 

In de zomer is het zaak om steeds genoeg vers water te geven om van te drinken en in te badderen. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

k3xLTJ9L6hM
Vogels in je tuin
Wellicht ook interessant voor u
Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - Insecten - 2 kg 2 voor 7.50

Welkoop

Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - Insecten - 2 kg

4.49
CJ Wildlife Gedroogde Meelwormen - Tuinvogelvoer - 440 gram

CJ Wildlife

CJ Wildlife Gedroogde Meelwormen - Tuinvogelvoer - 440 gram

15.99
Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - Insecten - 4 stuks

Welkoop

Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - Insecten - 4 stuks

1.89
VBN Pindakaas Meelwormen - Tuinvogelvoer - Meelworm - 330 gram 2 voor 4.00

Vogelbescherming

VBN Pindakaas Meelwormen - Tuinvogelvoer - Meelworm - 330 gram

2.49