Voeding voor buitenvogels

Vogels in de tuin zijn ontzettend leuk en je mag ze het hele jaar bijvoeren. Ze kunnen de extra energie goed gebruiken, ze stoppen met eten als ze genoeg hebben en verleren niet om zelf voedsel te zoeken. 

Het hele jaar door

In een vogelvriendelijk ingerichte tuin kan prima jaarrond gevoerd worden, mits je rekening houdt met een paar dingen. Vogels zijn sowieso verstandige eters. Van nature gaan ze op zoek naar een gevarieerd menu. Ze leven nooit alleen van het voer dat je aanbiedt. In het voorjaar en de zomer hebben vogels vooral dierlijke eiwitten nodig, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In de herfst en winter zijn producten met vet goed omdat die meer energie geven. Het bijvoeren kan het hele jaar en al het voer (zoals zadenmengsels, fruit, pinda’s, pindakaas, vetbollen, rozijnen, enz.) kan aangeboden worden.

Tip: Download een handig overzicht van de Vogelbescherming Nederland.

Wat is goed voer?

In het voorjaar en de zomer hebben vogels vooral dierlijke eiwitten nodig, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In de herfst en winter zijn producten met vet goed omdat die meer energie geven. Het bijvoeren kan het hele jaar en al het voer (zoals zadenmengsels, fruit, pinda’s, pindakaas, vetbollen, rozijnen, enz.) kan aangeboden worden. Er is in een ruim assortiment hoogwaardige vogelvoeren ontwikkeld. Voor vogels zijn diverse zadenmixen, strooivoeren, pinda’s en vetproducten verkrijgbaar die je probleemloos kunt gebruiken.

Wat wel voeren:

 • Speciaal vogelvoer voor tuinvogels
 • Strooivoer op (voeder-)tafels en op de grond
 • Silovoer altijd in voersilo’s
 • Fruit
 • Ongebrande (en ongezouten) pinda’s altijd in pindasilo’s
 • Vetproducten voor tuinvogels (niet in de zon hangen) 
 • Broodkruimels, maar niet teveel (te zout)

Wat niet voeren: 

 • Producten met zout
 • Melk
 • Boter of margarine, dit werkt laxerend
 • Niet overmatig voeren, dit kan ongedierte aantrekken en zorgt voor de verspreiding van ziektes
 • Gekookte etensresten, ze bederven namelijk snel.
Vogelbescherming Strooivoer 4-seizoenen - Tuinvogelvoer - 2,5 kg

Vogelbescherming

Vogelbescherming Strooivoer 4-seizoenen - Tuinvogelvoer - 2,5 kg

6.95
Welkoop Vogelpindakaas - Tuinvogelvoer - Zaden

Welkoop

Welkoop Vogelpindakaas - Tuinvogelvoer - Zaden

1.99
Welkoop Pindanetje 4 stuks - Tuinvogelvoer - 800 gram

Welkoop

Welkoop Pindanetje 4 stuks - Tuinvogelvoer - 800 gram

4.25
Welkoop Pinda's gepeld - Tuinvogelvoer - 2 kg

Welkoop

Welkoop Pinda's gepeld - Tuinvogelvoer - 2 kg

9.95

Wanneer voer je wat?

Winter

Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen. Bij lichte vorst kun je vers drinkwater aanbieden, hier kunnen ze ook in badderen. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Bij strenge vorst kun je beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kun je ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in hun maag, dus het kost energie, maar het voorziet in hun vochtbehoefte.

Lente

Tijdens de lente hebben vogels het druk: een partner zoeken, nest bouwen, eieren leggen, broeden en jongen groot brengen. En dat hele proces vaak twee keer achter elkaar.

Insecten, rupsen en wormen zijn een bron van eiwitten. Daar gaan vogels naar op zoek en die zijn in de lente normaal gesproken in een vogelvriendelijke tuinen ruim voorradig. Velen denken dat het bijvoeren van vogels in de lente niet hoeft, maar ook dan kan er voedselschaarste optreden. Als het twee dagen hard regent en waait, zijn er bijna geen insecten te vinden, dus ook dan kunnen de vogels onze hulp goed gebruiken. Het gaat dan minder om vet, maar juist meer om de eiwitten en kalk die vogels normaal gesproken uit insecten halen. In ons assortiment hebben we bijvoorbeeld meelwormen en strooivoer met insecten en kalk om in hun behoefte te voorzien.

Zomer

In de zomer is eiwitrijk voedsel van levensbelang. Vogels gaan ruien en krijgen het verenkleed dat ze tegen de winterse kou moet beschermen. Of dat hen in staat stelt om naar het zuiden te trekken. Vogels gaan zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben om aan hun portie eiwitten te komen. Je kunt ze helpen door met bloeiende planten insecten te lokken en door meelwormen of strooivoer met insecten aan te bieden.

Herfst

Zodra het kouder wordt, komen de vogels dichterbij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden wat te vinden is. Als je nu start met voeren, heb je al snel vaste bezoekers voor de winter. Veel vogelsoorten eten nu ook de vitaminerijke bessen uit de struiken in je tuin. Vetbollen en pinda’s zijn in deze tijd van het jaar geschikt om vogels mee bij te voeren.

Koolmees

Welke vogels eten wat?

Aan de vorm van zijn snavel kun je zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond, een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom en een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten. Hier een overzicht van wat tuinvogels het liefst eten:

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw

Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, strooivoer.
Voerplaats: een (sneeuwvrije) plaats op de grond met beschutting vlakbij.

Mezen

Voedsel: vetbollen, ongezouten (dop)pinda's, kokosnoot, zonnepitten, voedertafelmix, strooivoer, pindavetblokken.
Voerplaats: voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom.

Winterkoning, heggenmus en roodborst

Voedsel: meelwormen, ongekookte havermout, wat broodkruimels, voedertafelmix en strooivoer.
Voerplaats: een zeer beschutte (sneeuwvrije) plaats.

Mussen, vink en groenling

Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels, strooivoer en pinda’s.
Voerplaats: op de grond en de daarvoor geschikte pindasilo's

Specht, boomklever en boomkruiper

Voedsel: ongezouten (dop)pinda's, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, pinda’s en pindacakes.
Voerplaats: vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.

Specht eet vetbollen
Vogelbescherming Vetbollenhouder Piramide - 18x18x23,5cm

CJ Wildlife

Vogelbescherming Vetbollenhouder Piramide - 18x18x23,5cm

8.95
VBN Vogelzaadfeeder - Groen - 20x8,5x8,5cm

Vogelbescherming

VBN Vogelzaadfeeder - Groen - 20x8,5x8,5cm

8.95

Hoe voer je vogels?

Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine, zoute producten en melk. Zorg dat het strooivoer niet te lang blijft liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken. Gekookt voedsel (zonder zout!) kan ook snel bederven. Hang vetbollen niet in de volle zon. 

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op. Voor schuwe vogels, zoals heggenmus en de winterkoning kun je wat voer onder struiken strooien. Als je in de winter op de grond strooit, maak dan eerst een stukje grond sneeuwvrij.

Zorg ook voor water. Zet een platte, brede schaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen. Houd deze elke dag schoon. Geef in de winter vergruisde ijssplinters áls er geen sneeuw ligt om op te pikken. Biedt geen warm water aan. Vocht is in de winter niet zo’n probleem voor vogels. Ze nemen gewoon een hapje sneeuw of rijp.

Specht eet vetbollen