In het voorjaar zijn vogels ontzettend druk met het bouwen van een nest, het uitbroeden van eieren en het grootbrengen van jongen. Je helpt ze daarbij door voldoende voedsel aan te bieden in je tuin. Vooral eiwitrijk voedsel kunnen ze nu goed gebruiken.

In deze tijn gaan vogels vooral op zoek naar insecten, rupsen en wormen, omdat die een bron van eiwitten vormen. Maar als het een paar dagen slecht weer is geweest, zijn er bijna geen insecten te vinden. Voer de vogels daarom in deze tijd van het jaar bij met meelwormen en vierseizoenenvogelvoer. Je kunt ook uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven om ze van extra kalk te voorzien.  

Wat kun je nog meer geven?

Behalve speciaal vogelvoer, kun je ook ander voedsel voor de vogels klaarzetten. Denk aan appels, rozijnen, ongebrande en ongezouten pinda’s en broodkruimels. Maar geef niet te veel brood, want dat bevat veel zout. Geef ook geen melk, boter of gekookte etensresten. Zet wel een platte schaal met water neer, zodat er altijd genoeg te drinken is.

Overal iets

Niet alle vogels eten op dezelfde manier of op dezelfde plek. Zo hangen mezen graag aan een vetbol, terwijl vinken en merels liever op de grond scharrelen. De heggenmus en winterkoning blijven het liefst veilig onder de struiken. Bied daarom op verschillende manieren voer aan. Strooi wat op de grond, onder struiken en op een voedertafel en hang een voedersilo op. Zo maak je alle vogels blij.

Let op de vorm

Aan de vorm van de snavel kun je zien wat een vogel het liefst eet. Zo haalt een boomklever met zijn dunne snavel insecten uit de bast van een boom. Hang bijvoorbeeld wat doppinda’s aan een boomstam. Een vink heeft een sterke, kegelvormige snavel waarmee hij goed zaden en pitten kan kraken. Voor deze vogel kun je onkruidzaden en zonnepitten strooien op de grond of de voedertafel. 

Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

Welkoop

Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

8.95
Welkoop Vogelpindakaas - Insecten

Welkoop

Welkoop Vogelpindakaas - Insecten

1.99
Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - 5 kg

Welkoop

Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - 5 kg

8.95