Alles over eekhoorns

Eekhoorns leven in bomen en slapen in nesten. Ze eten noten, knoppen, paddenstoelen, eieren en vogels. In de zomer en herfst leggen ze een voedselvoorraad aan voor de winter.

Boombewoners

Eekhoorns zijn echte boombewoners. Ze rennen en springen als acrobaten door de bomen. Maar ook op de bosbodem voelen ze zich thuis.

Wat eten eekhoorns?

Het voedsel van eekhoorns bestaat uit boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze als aanvulling knoppen, bladeren, bessen, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels. Ze weten feilloos welk voedsel houdbaar is en wat niet. De verse producten eten ze gelijk op, het houdbare voedsel bewaren ze als voedselvoorraad. Ze leggen deze aan in de zomer en herfst voor de koude wintermaanden. De plek waar ze hun voorraad hebben verstopt vergeten ze vaak, maar dankzij hun fantastische reukvermogen sporen ze die weer op. Ze vinden niet alle voorraden terug en dragen zo bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos. Help de eekhoorns: zet een voedselkastje neer. Zo blijft zijn voedsel veilig en droog. Doe er walnoten of hazelnoten in. De eekhoorn maakt het dekseltje open en haalt zelf het voer uit het huisje. Zo voorkom je dat de eekhoorn voedsel uit de vogelvoedersilo’s haalt. Koop speciale mengsels met voer voor eekhoorns, die bevatten pinda’s, hazelnootkernen en pijnboompitten.

Overdag actief

Eekhoorns zijn overdag actief, je kan hun gedrag goed volgen. In de zomer zijn eekhoorns vooral vroeg in de ochtend en tegen de avond druk in de weer. In de middag houden ze een middagslaapje. Ze houden geen winterslaap zoals egels, ze blijven warm in hun nest en leggen voedselvoorraden aan. In de winter zijn eekhoorns maar een paar uur per dag actief. De rest van de tijd rusten of slapen ze in een lekker warm nest.

Nestkast eekhoorns

Eekhoorns leven alleen en hebben een eigen leefgebied waar ze voedsel zoeken. Deze territoria overlappen elkaar. De territoria van mannetjes zijn groter dan die van vrouwtjes. Eekhoorns bouwen nesten in boomkronen, gemaakt van twijgen, loof- en naaldhout. Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos en/of wol. Soms gebruiken ze ook boomholten of grote nestkasten als nestplaats. Ze hebben een hoofdnest en vijf tot zes kleinere reservenesten. Hang in je tuin een nestkast op voor de eekhoorn. Leg er droge bladeren, een flinke bos hooi, verdord gras of gescheurde kranten in, zo vergroot je de kans op bewoning.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
CJ Wildlife Eekhoornvoer mix - 1,5 L

CJ Wildlife

CJ Wildlife Eekhoornvoer mix - 1,5 L

6.99
Welkoop Eekhoorn - Woonhuis -

Welkoop

Welkoop Eekhoorn - Woonhuis -

22.99
Best for birds Vogelbad - Beton - Grijs

Best for birds

Best for birds Vogelbad - Beton - Grijs

9.99
Best for birds Voederhuis Rieten dak - Voedersystemen

Best for birds

Best for birds Voederhuis Rieten dak - Voedersystemen

10.99 7.00