Alles over egels
De egel is beschermd, een nachtdier en houdt een winterslaap. Ze eten insecten, slakken, kikkers en jonge muizen. Geef hem in de winter water en kattenvoer, geen melk.
Nachtdier
Overdag kom je egels niet veel tegen, het zijn echte nachtdieren. Al willen ze nog wel eens een zonnebadje nemen. Overdag slapen ze in een kuiltje in de grond dat is bekleed met bladeren en ander natuurlijk materiaal. Vaak liggen ze onder lage struiken, takkenhopen, houtwallen in dichtbegroeide tuinen en parken of in een rustig schuurtje. Als je er eenmaal een gezien hebt, kom je hem waarschijnlijk vaker tegen. Egels gebruiken vaak een vaste route. ’s Nachts of in de schemering gaan ze op zoek naar voedsel, ze lopen per nacht wel drie tot vijf kilometer. Egels houden van een dak boven hun hoofd. Plaats een egelhuis of egelmand in de tuin, beschut onder bomen of struiken.
Egelsnelweg
Egelwerkgroep Nederland lanceert het project 'egelsnelweg'. Hiermee kun je de egels op weg helpen. Dat is hard nodig want de natuurlijke leefomgeving van de egel krimpt en vijanden liggen op de loer. Jouw tuin kan een veilige plek bieden voor de egels. Bekijk de video om te zien wat jij kunt doen.

Winterslaap
In oktober/november gaan egels in een winterslaap die duurt tot ongeveer april/mei. Ze houden hun winterslaap in een winternest gemaakt van droge bladeren, meestal onder een heg, tussen houtblokken, in een schuurtje of egelhuis. Gooi de afgevallen bladeren in je tuin daarom niet weg, maar hark ze op een hoop. Zo bied je ze een veilige winterplek. Tijdens de winterslaap stopt de spijsvertering, vertraagt de hartslag en ademhaling en neemt zijn lichaamstemperatuur af van 35 °C naar maar 5 °C. Tijdens de winterslaap verliezen ze bijna 25% van hun lichaamsgewicht. In het voorjaar als de temperatuur stijgt, worden ze weer wakker en gaan direct op zoek naar voedsel om hun gewicht zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.
Wat eten egels?
Egels eten allerlei insecten zoals wormen, rupsen, spinnen en pissebedden. Ze eten ook grotere dieren zoals slakken, kikkers en jonge muizen. Strooi daarom geen slakkenkorrels als je een egel in de tuin hebt, want de egels ruimen ze voor je op. Je kunt ondersteunen door ze speciaal egelvoer te geven, dat bevat noten, insecten, maïs, honing en gedroogde bessen. Zet het op een rustige plek in de tuin met daarbij een schoteltje water. Geef egels nooit melk, ze vinden het erg lekker maar krijgen er diarree van. Ze kunnen er zelfs aan doodgaan!

Beschermd dier
De egel houdt van zijn vrijheid en heeft een groot territorium als leefruimte. De egel is opgenomen in de Nederlandse Flora en Faunawet als beschermde diersoort. Het is verboden hem als huisdier te houden. Dat betekent, dat zieke en/of gewonde egels alleen opgenomen mogen worden in een egelopvangcentrum die een ontheffing heeft. De egelopvangcentra hebben de plicht de egel zo snel mogelijk, als hij weer voor zichzelf zorgt, op een geschikte plek vrij te laten.
.jpg)
Help egels
Met de volgende tips help je de egels:
- Zorg voor vers drinkwater, geen melk.
- Laat bladeren op een hoop liggen zodat egels erin kunnen schuilen/slapen.
- Controleer tuinafval en composthopen voordat je het verbrandt of omspit, misschien woont er een egel in.
- Controleer lang gras voordat je het maait, trimt of verbrandt.
- Gebruik geen antislakkenkorrels en tuinchemicaliën.
- Plaats netten/gaas minimaal 30 centimeter boven de grond, zodat egels er niet in verstrikt raken.
- Houd voorraadschuren en kassen gesloten.
- Houd gif buiten bereik van egels.
- Dek afvoerbuizen af, zodat egels er niet in vallen.
- Zorg voor een drempel bij steile oevers of veeroosters, zodat egels uit de buurt blijven.
