Samen spelen met je hond is leuk en zorgt voor een goede band. Het houdt jullie beide actief en zorgt ervoor dat je hond zich niet verveelt. Daarnaast leert hij om zich aan regels te houden en kan hij zijn sociale vaardigheden verbeteren. Spelen is een goede beloning voor na een training en kan een afleiding zijn in geval van probleemgedrag. Welk spel geschikt is voor jouw hond hangt af van het moment en zijn leeftijd. Wij geven je graag wat tips en advies.

Racen met de baas

Met dit spelletje wordt hier komen echt superleuk! Nodig: een bakje met kleine snoepjes of wat stukjes hondenworst, je hond, je goede humeur en een rustige plek waar je hond veilig los kan lopen.

  • Laat je hond een snoepje zien.
  • Gooi het snoepje vervolgens een paar meter weg. Zorg dat je hond je ‘worp’ ziet. Als je dit spel op een verharde ondergrond doet, ziet je hond het stukje beter neerkomen dan in het gras.
  • Go! Je hond mag direct achter het stukje worst aan om het op te eten. Kan je hond het gegooide snoepje niet direct vinden? Ren er dan naartoe en wijs het hem aan. Als je hem zelf lang laat zoeken, haal je namelijk de vaart te veel uit het spelletje.
  • Precies op het moment dat je hond het snoepje op heeft en zijn neus weer van de grond haalt, roep jij zijn naam. Hoe sneller hij naar je toe rent, des te enthousiaster jij hem aanmoedigt.
  • Zodra je hond naar je toe komt, sta jij alweer klaar met een nieuw snoepje om te gooien. Go! Achter het volgende stukje aan! Hoe sneller jij bent met gooien (wacht daarmee wel tot de hond bij je is), des te sneller je hond wordt met komen! Wedden dat hij staat te popelen om dit spelletje nog een keer te doen?

Snuffelspel

Heb je een oude spijkerbroek liggen? Niet weggooien! Je maakt er in een handomdraai een leuk snuffelspel van voor je hond. Knoop de pijpen van de spijkerbroek een paar keer aan elkaar vast. Tussen die grote knopen, in de broekzakken en in de uiteinden van de pijpen kun je brokjes voor je hond verstoppen. Start de snuffelpret! Spijkerbroek afgesnuffeld en leeggegeten? Dan kun je de broek in de was doen en later opnieuw inzetten. Kijk eerst of je hond alle brokjes heeft gevonden en schud de broek even goed uit om de laatste kruimels te verwijderen.

 

Behendigheid

Behendigheidstraining is geschikt voor iedere gezonde hond. Zet een parcours uit voor je hond in je eigen achtertuin. Leer je hond hindernissen te nemen. Laat hem door een tunnel lopen, door een hoepel  springen en om paaltjes slalommen. Hierbij kun je een clicker gebruiken om je hond te belonen.

Bekijk trainingstips voor behendigheid

Behendigheidstraining

Apporteren
Gooi jij een speeltje? Dan zet je hond het graag op een rennen. Je kunt een tennisbal gooien, maar probeer ook eens een ring, rubberen speeltje en een kunststof stok. Of laat je hond een frisbee vangen en terugbrengen.

Zoeken
Elke hond kan van nature goed speuren. Verstop een speeltje en laat hem zoeken. Maak het in het begin makkelijk en daarna steeds moeilijker. Na een tijdje snapt je hond wat ‘zoek’ betekent en kan hij het hondenspeeltje ook vinden als het goed verstopt is.

Trekken
Met een stevig flostouw daag je je hond uit voor een wedstrijdje touwtrekken. Wil je dat je hond loslaat? Leer hem te reageren op ‘laat los’ of ‘laat vallen’.

Zwemmen
Met warm weer vinden veel honden het heerlijk om het water in te duiken. Check wel van tevoren of jouw hond kan zwemmen, of hij het leuk vindt en of het water geschikt is.

Zonder het baasje

Samen spelen is erg leuk, maar soms is het voor je maatje ook goed om zonder baasje stoom af te blazen. Dit kan bijvoorbeeld in een speciale hondenspeeltuinen of op speciale grasvelden. Daar kunnen ze spelen met andere honden en kun jij ondertussen met andere hondenbaasjes bijkletsen en tips uitwisselen.

Bekijk hondenspeeltuinen in de buurt

voeding

Met het baasje

Even minder tijd of regent het flink? Ook binnen kun je spelen met je hond.

Zoeken
Net als buiten, kun je ook binnen hondenspeeltjes verstoppen. Hij raakt daardoor zijn energie kwijt, maar is daarnaast ook geestelijk druk bezig. Je kunt ook een speeltje waar een hondensnoepje of hondenvoer in zit zoals de Beeztees Sumo Play geven. Zo moet je hond meer moeite doen voor zijn beloning of doet hij langer over het opeten van zijn dagelijkse voer. 

Zonder het baasje

Er zijn veel hondenspeeltjes waarmee je hond alleen kan spelen als hij binnen zit. Zo hoeft hij zich niet te vervelen als je even niet thuis bent. En de hondenspeeltjes zijn goed tegen overgewicht, want ook een hond eet als hij zich verveelt. Let wel op, want sommige speeltjes zoals flostouw kunnen gevaarlijk zijn als je geen toezicht houdt.

Kauwspeeltjes
Veel honden houden van kauwen. Geef je hond bijvoorbeeld een speeltje van rubber of nylon. Liever geen zacht rubber, maar ook geen speeltje met scherpe randen of punten. Je kunt ook kiezen voor een bot van huid. Naast dat ze het lekker vinden om op te eten is het ook nog eens goed voor de tanden door de schurende werking. Zorg er altijd voor dat je erbij bent als je hond dit eet en geef het met mate. 

Stoffen speeltjes
Speeltjes van stof zien er leuk uit. Ook jouw hond vindt het waarschijnlijk heerlijk om er zijn tanden in te zetten. Voor puppy’s is een speeltje van stof ook heel fijn om mee te knuffelen.

Trainingsspeeltjes
Trainingsspeeltjes bevatten vaak vakjes of slierten van stof om snoepjes of brokken in te verstoppen. Vervolgens is het aan je hond om ze op te sporen en ze er weer uit te krijgen. Zo train je de hersenen van je hond, beweegt hij én krijgt je maatje een heerlijke beloning.

Schrokbak
Pas wel op met snacks of hondenvoer als beloning, want je wilt natuurlijk geen hond met overgewicht. Houd jouw hond van schrokken? Geef hem dan zijn eten in een anti-schrokbak. Door obstakels in de voederbak moet je hond zijn best doen om het voer uit de bak te krijgen. Dit zorgt niet alleen voor een spelelement, maar ook voor een betere spijsvertering.

Tips

  • Zorg er bij het spelen altijd voor dat jij de baas bent. Zorg dat je het spel begint en wint, dan sta je het hoogst in de rangorde.
  • Stop het spel meteen als je hond bijt. Dan leert hij dat bijten niet geaccepteerd wordt en de pret over is.
  • Pas de grootte van de speeltjes aan op de grootte van je hond. Een te klein speeltje kan worden ingeslikt en een te groot speeltje is snel saai. 
Outward Hound Anti-Schrok groot - Voerbak - Groot - Ø 28cm - Aqua 15% Korting

Outward Hound

Outward Hound Anti-Schrok groot - Voerbak - Groot - Ø 28cm - Aqua

21.99 18.69
Nina Ottoson Dog Brick - Hondenspeeltje - Blauw - 32x23x5cm

Nina Ottosson

Nina Ottoson Dog Brick - Hondenspeeltje - Blauw - 32x23x5cm

28.95
BEEZTEES Traningsspel Seeky - Hondenspeeltje - Blauw - 25x22x6 cm

Beeztees

BEEZTEES Traningsspel Seeky - Hondenspeeltje - Blauw - 25x22x6 cm

11.50