Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

Hoe vaak en hoe lang de hond uitgelaten moet worden verschilt per hond en ras. Wel is het erg prettig voor je hond om er drie tot vier keer per dag lekker op uit te gaan. De meeste honden vinden het heerlijk om buiten te zijn. De duur van de wandelingen verschilt per soort hond en leeftijd. Met een puppy kun je nog geen lange wandelingen maken, dat is te belastend voor zijn spieren en gewrichten. Zolang jouw viervoeter in de groei is, zul je dus voornamelijk kortere stukken lopen. Als je hond volwassen is kun je grotere wandelingen maken, maar kijk hierbij goed naar het soort hond dat je hebt. Bepaalde hondenrassen, bijvoorbeeld de Border Collie hebben veel beweging nodig, terwijl een Yorkshire-Terrier een rustig ras is dat minder behoefte heeft aan langere wandelingen. 

Waarom is de hond uitlaten zo belangrijk?

Natuurlijk ga je met de hond naar buiten, zodat hij kan poepen en plassen. Maar er zijn meer redenen waarom het uitlaten van je hond zo belangrijk is. Het krijgen van voldoende beweging zorgt voor een blije hond. Als je hond niet genoeg beweging krijgt, kan hij zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen. Tijdens het wandelen kan je hond zijn energie kwijt, hij kan spelen met andere honden en lekker ravotten. Ook voorkom je door genoeg beweging overgewicht bij je hond. Door regelmatig te wandelen houd je je rakker in topconditie en zorg je ervoor dat hij gezonde spieren en gwrichten ontwikkelt. Bovendien is wandelen ook goed voor de geest. Buiten valt er voor honden van alles te ondekken. Probeer te varieren in je wandelroutes, door af te wisselen houd je het interessant. Neem je hond ook mee naar nieuwe plekken om te wandelen, de nieuwe geurtjes en omgeving zijn voor je hond een complete belevenis die zijn hersenen flink aan het werk zettten. Door deze nieuwe avonturen wordt je hond mentaal gestimuleerd. Voldoende beweging is dus enorm belangrijk en zorgt ervoor dat je hond lichamelijk en geestelijk gelukkig is.

Wandelroutes

In Nederland zijn heel veel mooie plekken waar je samen met je hond kunt lopen. Zoek van tevoren een mooie route uit en ga samen op pad. Kijk voor mooie wandelroutes eens op de website van Staatsbosbeheer, ANWB of Doggydating. Ga je met de auto naar een wandelgebied? Zorg er dan voor dat je jouw maatje veilig vervoert. Maak je hond vast met een speciale autogordel of zet hem in een autobench

Handig om mee te nemen

FLEXI Classic Tape - Looplijnen - Zwart - L - 5M - 5 meter

Flexi

FLEXI Classic Tape - Looplijnen - Zwart - L - 5M - 5 meter

20.50
Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

Beeztees

Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

4.95
Beeztees Plastic - Poepzakhouder - Grijs - 2 x 20 stuks

Beeztees

Beeztees Plastic - Poepzakhouder - Grijs - 2 x 20 stuks

4.95

Tips om je wandeling nog leuker te maken

Niets is fijner dan samen met je hond naar buiten te gaan. Tijdens het uitlaten zijn er genoeg leuke spelletjes te verzinnen die je samen met je trouwe viervoeter kunt doen. In het bos liggen de ideeën soms letterlijk voor het oprapen!

Ideeën voor boomgymnastiek:

  • Durft jouw hond op de stronk van een omgezaagde boom te gaan zitten?
  • Met zijn voorpoten op een boomstam te gaan staan?
  • Onder een grote tak door te kruipen?
  • Of over een op de grond liggende stam heen te lopen?

Je kunt je hond in het begin helpen en begeleiden met behulp van een brokje. Pas daarbij wel op dat de hond zich niet al te veel op het lekkers richt, want dan kan hij vergeten waar hij zijn poten neerzet en misstappen. Springen van en over bomen kan er spectaculair uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft. Hoe rustiger je de hond begeleidt, des te beter hij leert zijn lichaam te gebruiken en te beheersen.

Ook interessant

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret