Actief met je hond: uitlaten

Honden hebben lichaamsbeweging nodig. Dat houdt ze fit en voorkomt overgewicht.

Laat je hond minimaal 2 keer per dag uit, maar 3 tot 4 keer is nog beter.

Lichaamsbeweging

De hoeveelheid lichaamsbeweging die een hond nodig heeft, verschilt per hond. Dit is afhankelijk van het ras en zijn leeftijd. De ene hond kan zijn energie prima kwijt met 2 rondjes op een dag. En met een andere hond moet je er zeker 3 of 4 keer per dag een flinke tijd op uit.

Het is belangrijk dat je hond zijn energie kwijt kan. Als hij thuis onrustig is en veel aandacht vraagt, dan krijgt hij waarschijnlijk te weinig beweging. Ook overgewicht is natuurlijk een signaal dat wijst op te weinig activiteit. Lees meer over overgewicht.

Wandelroutes

In Nederland zijn heel veel mooie plekken waar je samen met je hond kan lopen. Zoek van tevoren een mooie route uit en ga samen op pad. Kijk voor wandelroutes eens op de website van Staatsbosbeheer, de ANWB of Doggydating.

Tip: Check wel eerst of je hond in het gebied los mag lopen.

Veilig onderweg

Ga je met de auto naar een wandelgebied? Zorg er dan voor dat je jouw maatje veilig vervoert. Maak je hond vast met een speciale autogordel, leg hem in een hangmat voor honden of zet hem in een autobench.

fitte dieren coaches

Mijn hond heeft last van wagenziekte. Als wij gaan wandelen in de bossen, plaats ik mijn maatje daarom altijd in de autobench. Dit helpt enorm!

- Sible, Lemmer

Halsbanden en tuigjes

Er zijn veel verschillende halsbanden, tuigjes, kettingen en lijnen. Tuigjes zijn er in alle soorten en maten, deze verdelen de druk beter. Gebruik geen tuigje als je hond hard aan de lijn trekt. Want met een tuigje kan hij nog meer kracht zetten.

Welke maat?

Een halsband van leer of nylon mag niet te strak of juist te los zitten, dan ontsnapt de hond. Tussen de nek en halsband moeten 2 vingers passen.

Houd voor een halsband de volgende maten aan:

 • Kleine hond, 20 tot 40 centimeter.
 • Middelgrote hond, 40 tot 60 centimeter.
 • Grote hond, 60 tot 80 centimeter

Lengte

De lengte van de lijn mag je zelf bepalen. Hier is geen richtlijn voor. Ga je vaak de natuur in? Neem dan een langere lijn, zodat je hond meer vrijheid heeft. Maar let op dat hij niet verstrikt raakt. Verder geldt: hoe ‘wilder’ de hond, hoe dikker en korter de lijn.

Materialen

 • Nylon 
  Een licht materiaal dat niet zo duur is. Riemen en halsbanden van nylon zijn stevig en licht. Ze zijn heel goed voor het trainen van pups en (jonge) honden.
 • Metaal 
  Halsbanden en lijnen van metaal gaan lang mee. Maar door het gewicht zijn ze wat minder prettig tijdens het uitlaten. Deze zijn minder geschikt voor trainingen.
 • Leer
  Een natuurlijk materiaal dat lang meegaat. Je moet leer wel goed onderhouden. Smeer de halsband en riem regelmatig in met een onderhoudsmiddel als leervet.

Flexi Vario lijnen en halsbanden

Voor pups

Voor puppy’s zijn een dunne lijn en halsband het beste. Dit werkt goed omdat je de hond dan makkelijk en voorzichtig kunt sturen. Een goede keus is bijvoorbeeld de Flexi Rollijn. Dit is een rollijn die verkrijgbaar is in verschillende lengtes.

Poep opruimen

Het lijkt heel vanzelfsprekend. Maar lang niet iedereen ruimt de ontlasting van zijn hond op. Dit kan vervelend zijn voor mensen en andere huisdieren in je omgeving. Hondenpoep kan wormen verspreiden, zowel naar mensen als dieren. En natuurlijk is het ook gewoon smerig als overal poep ligt. Houd dus rekening met je omgeving en zorg dat je altijd een schepje en een poepzakje meeneemt als je een stuk gaat lopen met je hond.

Zwemmen met je hond

Sommige honden zijn van nature goede zwemmers of zijn er zelfs speciaal voor gefokt. Terwijl andere honden eerst moeten leren zwemmen, of niet eens in de buurt van water moeten komen omdat ze gemakkelijk verdrinken. Een Franse bulldog verdrinkt bijvoorbeeld door zijn lichaamsbouw. Laat je hond dus nooit zomaar in het water springen en leer hem eerst zwemmen als dit nodig is. Je kunt hier het beste mee beginnen als hij nog een pup is.

Let op! Laat je hond nooit zeewater drinken en zorg altijd voor vers water als je gaat zwemmen. Hiervoor kun je een handige reisdrinkfles of opvouwbare drinkbak meenemen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Beeztees - Wandel & autogordel - Zwart - 75-100x25 cm

Beeztees

Beeztees - Wandel & autogordel - Zwart - 75-100x25 cm

19.99
FLEXI New Classic Koord - Rollijn - Kunststof - Zwart - Medium - 5 meter

Flexi

FLEXI New Classic Koord - Rollijn - Kunststof - Zwart - Medium - 5 meter

14.49
Beeztees - Wandel & autogordel - M - Zwart

Beeztees

Beeztees - Wandel & autogordel - M - Zwart

15.99
Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

Beeztees

Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

4.99

Meer vinden bij Welkoop

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret