Lichaamsbeweging

De hoeveelheid lichaamsbeweging die een hond nodig heeft, verschilt per hond. Dit is afhankelijk van het ras en zijn leeftijd. De ene hond kan zijn energie prima kwijt met 2 rondjes op een dag. En met een andere hond moet je er zeker 3 of 4 keer per dag een flinke tijd op uit.

Het is belangrijk dat je hond zijn energie kwijt kan. Als hij thuis onrustig is en veel aandacht vraagt, dan krijgt hij waarschijnlijk te weinig beweging. Ook overgewicht is natuurlijk een signaal dat wijst op te weinig activiteit. Lees meer over overgewicht.

Bewegen is maatwerk

Een jonge hond is tijdens zijn eerste levensmaanden vooral bezig met het leren kennen en gebruiken van zijn lichaam. Alle activiteiten moeten goed en langzaam worden opgebouwd en zeker snelgroeiende rassen kunnen daarbij extra begeleiding nodig hebben. Vraag je dierenarts om advies. Het bewegingsapparaat van een hond is, afhankelijk van ras en formaat, pas tussen de 15 en 30 maanden helemaal volgroeid, en vanaf dat moment ook pas volledig belastbaar. 

Inspanning en ontspanning

Zorg dat beweging en rust met elkaar in evenwicht zijn. Wist je dat honden tot wel 20 uur per etmaal kunnen slapen? Lichaam (en ook geest) moeten na inspanning de tijd krijgen om te herstellen. Als een hond een inspannende en actieve dag achter de rug heeft, kan het hem wel 48 uur kosten om daar helemaal goed van te herstellen. Het duurt altijd even voordat alle stresshormonen weer uit zijn lichaam verdwenen zijn. Vermoeide honden lopen meer risico op overprikkeling en blessures.

Opwarmen

Een hondenlichaam moet goed worden voorbereid op actie, zorg daarom voor een goede warming-up. Denk bij opwarmen bijvoorbeeld aan:

 • Rustig draven aan de riem
 • Door je benen slalommen
 • Een poot of high five geven
 • Een buiging maken of de nek strekken richting een brokje.

Wandelroutes

In Nederland zijn heel veel mooie plekken waar je samen met je hond kunt lopen. Zoek van tevoren een mooie route uit en ga samen op pad. Kijk voor wandelroutes eens op de website van Staatsbosbeheer, de ANWB of Doggydating(losloopgebieden).

Fietsen met je hond

Fietsen met de hond is een goede manier om conditie op te bouwen en zorgt voor een goede spierontwikkeling en een gelijkmatige belasting van de gewrichten. Bij fietsen is het belangrijk dat je een goed tempo aanhoudt en de training op de juiste manier opbouwt. Dit kun je doen met een volwassen hond met een geschikte lichaamsbouw, bijvoorbeeld niet met kortsnuiten; deze zijn te snel buiten adem. Maar ook rassen als Engelse bulldog; zij hebben de poten niet recht onder hun lichaam, dus voor deze honden is draven naast een fiets veel moeilijker en teveel belastend voor hun gewrichten. Ook voor pups, opgroeiende honden en oudere honden is dit te belastend en niet slim om te doen.

In de auto

Ga je met de auto naar een wandelgebied? Zorg er dan voor dat je jouw maatje veilig vervoert. Maak je hond vast met een speciale autogordel of zet hem in een autobench. Als je hond snel last heeft van wagenziekte kun je ook speciale pilletjes gebruiken om dit te verhelpen. Tijdens het wandelen kan je hond natuurlijk vies worden. Als je gebruik maakt van een autodeken voorkom je dat er haren of viezigheid op de bekleding van je auto komen. 

Beeztees Travel - Bench - Beige/grijs - 70x52x52 - M

Beeztees

Beeztees Travel - Bench - Beige/grijs - 70x52x52 - M

79.95
Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

Beeztees

Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

4.99
FLEXI Classic Tape - Looplijnen - Zwart - L - 5M - 5 meter 20% Korting

Flexi

FLEXI Classic Tape - Looplijnen - Zwart - L - 5M - 5 meter

21.99 17.59
Beeztees - Wandel & autogordel - M - Zwart

Beeztees

Beeztees - Wandel & autogordel - M - Zwart

15.99

Lekker actief in het bos!

Ben je op zoek naar een behendigheidsparcours voor je hond? In het bos liggen de ideeën soms letterlijk voor het oprapen!

Ideeën voor boomgymnastiek:

 • Durft jouw hond op de stronk van een omgezaagde boom te gaan zitten?
 • Met zijn voorpoten op een boomstam te gaan staan?
 • Onder een grote tak door te kruipen?
 • Of over een op de grond liggende stam heen te lopen?

Je kunt je hond in het begin helpen en begeleiden met behulp van een brokje. Pas daarbij wel op dat de hond zich niet al te veel op het lekkers richt, want dan kan hij vergeten waar hij zijn poten neerzet en misstappen. Springen van en over bomen kan er spectaculair uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft. Hoe rustiger je de hond begeleidt, des te beter hij leert zijn lichaam te gebruiken en te beheersen.

Halsbanden en tuigjes

Er zijn veel verschillende halsbanden, tuigjes, kettingen en lijnen. Tuigjes zijn er in alle soorten en maten, deze verdelen de druk beter. Gebruik geen tuigje als je hond hard aan de lijn trekt. Want met een tuigje kan hij nog meer kracht zetten.

Welke maat?

Een halsband van leer of nylon mag niet te strak of juist te los zitten, dan ontsnapt de hond. Tussen de nek en halsband moeten 2 vingers passen.

Houd voor een halsband de volgende maten aan:

 • Kleine hond, 20 tot 40 centimeter.
 • Middelgrote hond, 40 tot 60 centimeter.
 • Grote hond, 60 tot 80 centimeter

Lengte

De lengte van de lijn mag je zelf bepalen. Hier is geen richtlijn voor. Ga je vaak de natuur in? Neem dan een langere lijn, zodat je hond meer vrijheid heeft. Maar let op dat hij niet verstrikt raakt. Verder geldt: hoe ‘wilder’ de hond, hoe dikker en korter de lijn.

Materialen

 • Nylon 
  Een licht materiaal dat niet zo duur is. Riemen en halsbanden van nylon zijn stevig en licht. Ze zijn heel goed voor het trainen van pups en (jonge) honden.
 • Metaal 
  Halsbanden en lijnen van metaal gaan lang mee. Maar door het gewicht zijn ze wat minder prettig tijdens het uitlaten. Deze zijn minder geschikt voor trainingen.
 • Leer
  Een natuurlijk materiaal dat lang meegaat. Je moet leer wel goed onderhouden. Smeer de halsband en riem regelmatig in met een onderhoudsmiddel als leervet.

Flexi Vario lijnen en halsbanden

Meer vinden bij Welkoop

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret