Wat is goed hondenvoer?

Goede voeding is heel belangrijk voor je hond. Geef hem hondenvoer dat goed is voor zijn gezondheid en dat past bij zijn ras, leeftijd en grootte.

Bestel op onze webshop: Hondenvoeding | Hondensnacks | Voer- en drinkbakken

Goede ingrediënten

Kies voor hondenvoer dat gemaakt is van hoogwaardige ingrediënten. Het voer moet passen bij de leeftijd van je hond en de grootte van het ras. Goede voeding geeft je hond een glanzende vacht en een gezonde huid, het heeft een hoge verteerbaarheid en verhoogt de weerstand.
Premium hondenvoer is duurder, maar van hogere kwaliteit. Je hoeft er minder van te geven en doet dus langer met een zak. Bovendien blijft je hond gezonder, waardoor je bespaart op medische kosten. Je hond heeft uitgebalanceerd hondenvoer nodig met de juiste mix van voedingsstoffen. 

De belangrijkste voedingsstoffen zijn:

  • Eiwitten: Deze bouwstoffen heeft je pup nodig bij het groeien. Volwassen en oudere honden hebben ook eiwitten nodig, bijvoorbeeld om de organen gezond te houden en ziekten te bestrijden.
  • Vetten: Dit zijn niet alleen maar 'dikmakers'. Ze zorgen voor energie en houden de lichaamstemperatuur op peil.
  • Koolhydraten: Deze geven je hond energie en zorgen dat zijn darmen goed werken.
  • Vitamines: De belangrijkste zijn vitamine A (goed voor de ogen), vitamine D (voor zenuwen en botten), vitamine E (voor de huid) en vitamine K (voor het bloed).
  • Mineralen: Deze hebben elk hun eigen functie. Zo is ijzer belangrijk in het zuurstoftransport en de energiestofwisseling en is calcium een belangrijke bouwstof van de botten en het gebit.

Soorten hondenvoer

Brokken, blikvoer of vers vlees. Elke soort heeft zo zijn specifieke kenmerken. Je mag ze ook afwisselen door bijvoorbeeld in het weekend vers vlees te voeren. Droogvoer is lang houdbaar en is naar verhouding het voordeligst. Het is over het algemeen beter voor het gebit van je hond, omdat hij erop moet kauwen. Maar dit hondenvoer bevat weinig vocht, let dus op dat er genoeg water in de drinkbak zit.

Kenner het eigen hondenvoer van Welkoop

Hondenbrokken

Er zijn 2 verschillende soorten droge brokken: geperste brokken en krokante brokken. Door het verschillende productieproces hebben ze elk hun eigen kwaliteiten. Bij geperste brokken houden de ingrediënten hun maximale voedingswaarde. Ze bevatten vaak veel koolhydraten.

Is je hond actief en heeft hij behoefte aan energierijk hondenvoer? Geef hem dan geperste brokken. Krokante of geëxtrudeerde brokken hebben een knapperige structuur. Omdat tijdens de productie bepaalde voedingsbestanddelen verloren gaan door de hitte, wordt er een coating aangebracht met vetten, aroma's en extra vitamines. Door die coating ruiken en smaken ze sterker. Veel honden eten daarom liever krokante hondenbrokken.

Natvoer (blikvoer)

Natvoer heeft een sterke geur, daarom zal je hond dit graag eten. Bedenk wel dat blikvoer voor het grootste deel uit water bestaat en je hond er meer van nodig heeft om aan zijn energiebehoefte te komen.

Vers vlees

Vers vlees benadert het natuurlijke voedingspatroon van honden. Je hond vindt het heerlijk en het is ook gezond. Omdat het onverhit verwerkt is, is het goed voor zijn maag- en darmkanaal. Het belast de organen minder en de voedingsstoffen zijn puur natuur. Vers vlees bederft wel sneller. Lees meer over vers vlees.

Hoeveel en hoe vaak hondenvoer?

Hoeveel hondenvoer je geeft, hangt af van de leeftijd en grootte van je hond. Kleine honden (tot 10 kilo) gebruiken minder energie dan middelgrote honden (10 tot 25 kilo) of grote honden (vanaf 25 kilo). Het loopt uiteen van 230 kilocalorieën per dag bij de kleinste rassen zoals chihuahua’s, tot ruim 2000 bij een grote hond als de greyhound.

Puppy en junior (tot 1 jaar)

Het eerste jaar is heel belangrijk voor de groei van je pup naar een gezonde volwassen hond. In het begin geef je 4 tot 5 keer per dag hondenvoer, vanaf 6 maanden is 2 keer per dag genoeg. Speciale puppybrokken zorgen ervoor dat de jonge hond alles krijgt wat hij nodig heeft. Zoals extra veel eiwitten en essentiële voedingsstoffen voor het skelet, de spieren, het gebit en de vacht. Ze bevatten omega 3 en 6 vetzuren voor een gezonde huid en glanzende vacht. Lees meer over puppy’s en puppyvoer.

Volwassen hond (1 tot 7 jaar)

Geef je hond 2 keer per dag eten: ’s ochtends en ’s avonds. Op de verpakking staat hoeveel voer je moet geven. Kleine en grote rassen krijgen verschillend hondenvoer. Houd goed in de gaten hoeveel je hond écht nodig heeft. Eet hij te veel en beweegt hij te weinig, dan wordt hij dik. Wil je weten of je hond goed op gewicht is, voel dan aan zijn ribben. Die moeten wel te voelen, maar niet te zien zijn. Lees meer over overgewicht.

Senior hond (vanaf 7 jaar)

Wordt je hond een dagje ouder, dan heeft hij andere voedingsstoffen nodig, met een aangepaste energiewaarde. Daarnaast versterkt seniorvoer de natuurlijke weerstand en helpt het om de gewrichten soepel te houden. Het is lichter verteerbaar, zodat het de organen van de hond op leeftijd minder belast. Lees meer over senior honden.

Overgevoeligheid hondenvoer

Eet je hond slecht of heeft hij plekken op de huid? Dan is hij misschien overgevoelig voor bepaalde stoffen in het voer dat je hem geeft. Hypoallergeen hondenvoer kan dan uitkomst bieden. Je hebt minder kans op allergische reacties. Geef je hond zo nu en dan een verantwoorde hondensnack, om hem te verwennen of als beloning bij het trainen.

Kenner hondenvoer

Voor honden van elke soort en maat hebben we hondenvoer van ons eigen merk Kenner. Lees meer over Kenner en Kenner Select.

Wellicht ook interessant voor u
Kenner Puppy Krokante Brokken - Hondenvoer  - Rund - Vlees - 10 kg

Kenner

Kenner Puppy Krokante Brokken - Hondenvoer - Rund - Vlees - 10 kg

20.95
Pedigree® Senior 8+ - Hondenvoer  - Kip - Rijst - 13 kg

Pedigree

Pedigree® Senior 8+ - Hondenvoer - Kip - Rijst - 13 kg

29.95
Pedigree®Adult - Hondenvoer - Lam - 15 kg

Pedigree

Pedigree®Adult - Hondenvoer - Lam - 15 kg

29.95
Pedigree® Stoofpotje - Hondenvoer  - Lam - Groente - 400 gram

Pedigree

Pedigree® Stoofpotje - Hondenvoer - Lam - Groente - 400 gram

1.39