Alles over je senior hond

Vanaf 6 tot 8 jaar valt je hond onder de senioren. Hij kan dan wat minder actief worden en kan last krijgen van ouderdomskwalen.

De dagelijkse wandelingen worden wat korter en je hond kan vergeetachtig worden. Ook moet je zijn voeding aanpassen omdat hij andere voedingsstoffen nodig heeft. Overgewicht ligt op de loer.

Wat is oud?

We rekenen honden tot de senioren als ze 75 tot 80 procent van hun leven achter zich hebben. Bij grotere honden is dat ongeveer vanaf 6 jaar, bij kleinere als ze 7 of 8 zijn. Maar dit verschilt per ras en per hond, kijk dus goed naar je eigen hond. Je ziet dat hij grijze haren krijgt, vooral rond de snuit. De vacht wordt stugger, de bewegingen stijver en hij zal je soms minder goed horen.

Verzorging

Een oudere hond kan over het algemeen minder goed zien, horen en ruiken. Zorg er daarom voor dat de plekken waar hij eet, drinkt en slaapt altijd goed te vinden zijn. Ook kan hij eerder in de stress schieten, benader hem daarom rustig. Zorg voor een comfortabele ligplek, zoals een dik, zacht kussen.

Besteed extra aandacht aan de verzorging van zijn vacht en knip z'n nagels wat vaker. Want die slijten minder als hij niet zo actief meer is. Blijf veel met je hond wandelen. Want beweging houdt hem op gewicht en houdt zijn spieren fit. Vergeet niet dat ook oudere honden nog steeds van spelletjes houden: zo blijft hij mentaal lenig.

Let er tenslotte op dat zijn tanden schoon blijven. Poets zijn tanden of geef hem speeltjes waarop hij kan kauwen. Want kiespijn is ook voor je hond heel vervelend. Lees meer over verzorging.

Voeding

Als je hond ouder wordt, heeft hij ander voer nodig. Goede seniorvoeding heeft een aangepaste energiewaarde. Het versterkt de natuurlijke weerstand en draagt bij aan een soepele werking van de gewrichten. Er zitten stoffen in die het kraakbeen extra ondersteunen. Daarnaast bevat het vezels die zorgen voor een soepele spijsvertering.

Er is ook speciaal dieetvoer voor bijvoorbeeld honden met een nier- of leveraandoening. Als je merkt dat de eetlust van je hond minder wordt, kan dat te maken hebben met zijn verminderde reukvermogen. Je kunt hem dan opgewarmde blikvoeding voor senior honden geven. Dit ruikt sterker en stimuleert de eetlust. Lees meer over hondenvoer.

Pas op voor overgewicht

Een oudere hond is vaak ook een dikkere hond. De kans op overgewicht wordt een stuk groter. Want oudere honden hebben minder behoefte aan bewegen en verbruiken minder energie. Overgewicht is een extra belasting voor het hart en kan gevaarlijk zijn. Als je een senior evenveel voer geeft als een jonge hond, wordt hij al snel te dik. Maar ook een slecht werkende schildklier zorgt soms voor overgewicht. Weeg je hond daarom regelmatig en pas de hoeveelheid voer aan. Seniorvoeding bevat minder calorieën, maar ook daar moet je niet te veel van geven. Lees meer over overgewicht.

Gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is een jaarlijkse afspraak met de dierenarts bij oudere honden geen overbodige luxe. Let goed op symptomen van ouderdomskwalen. Vaak zijn deze goed te behandelen als je ze op tijd signaleert. Heeft je hond moeite met het eten van harde brokken? Dan kan hij last van zijn gebit hebben. Kan hij niet meer goed opstaan en springen? Dat kan wijzen op gewrichtsproblemen. Is hij kortademig of hoest hij regelmatig? Laat de dierenarts dan even naar zijn hart en longen kijken.

Andere symptomen waar je op moet letten:

  • Meer drinken en meer plassen
  • Minder eetlust
  • Braken, diarree, gewichtsverlies
  • Knobbels, bloedingen
  • Blauwe of grijze verkleuring van de ooglenzen
  • Evenwichtsstoornissen: ongecoördineerd lopen en omvallen
  • Trekt zich terug, is chagrijniger dan voorheen
  • Kan zijn plas niet meer goed ophouden.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.