Gezondheid: overgewicht

Overgewicht is niet alleen bij mensen een groeiend probleem. Bijna 1 op de 2 honden en katten in Nederland is te zwaar. Is jouw hond ook te zwaar? Doe er dan snel iets aan, want het is slecht voor zijn gezondheid.

Wat is te zwaar?

We spreken van overgewicht als je hond meer dan 15 procent zwaarder is dan zijn ideale gewicht. Als het boven de 30 procent uitkomt, noemen we het obesitas. Het ideale gewicht van een middelgrote hond ligt gemiddeld rond de 15 kilo, bij een grote hond rond de 40 kilo. Een vuistregel is dat de ribben gemakkelijk te voelen moeten zijn. Als je twijfelt of je hond te zwaar is, let dan op de volgende symptomen:

  • Je hond heeft geen taille
  • Hij is minder actief
  • Hij heeft minder uithoudingsvermogen
  • Hijgt meer, gaat vaker liggen en slapen
  • De nagels slijten minder en moeten vaker geknipt worden

Risico’s

Onderschat de gevaren van overgewicht bij je hond niet. Het kan leiden tot gewrichtsproblemen, hart- en vaatziektes, leveraandoeningen en minder weerstand. Ook heeft hij meer kans op suikerziekte. En hij zal waarschijnlijk minder lang leven.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn dat je hond te veel calorieën binnenkrijgt en te weinig beweegt. Geef hem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid voer. En let op met extra’s als snacks en restjes die de hond krijgt als je zelf zit te eten. Houd ook in de gaten of hij buiten dingen eet. Als het niet aan de voeding ligt, kan overgewicht ook veroorzaakt worden door een stofwisselingsstoornis. Bijvoorbeeld door een te trage schildklier. Ook een castratie kan tot overgewicht leiden omdat de hormoonhuishouding verandert.

Aanpak

De aanpak van overgewicht is bij honden niet veel anders dan bij mensen. Meer bewegen en de voeding aanpassen. Bereken wat het ideale gewicht van jouw hond is en voer hem naar dat streefgewicht. Je kunt je hond light- of dieetvoeding geven en overschakelen op gezonde snacks die weinig calorieën bevatten. Lees meer over hondenvoer.

Twijfel je of het gewicht van je hond goed is, kom dan naar één van onze winkels voor de gratis weegservice. Je krijgt advies op maat van onze deskundige medewerkers.

Geef je hond meer lichaamsbeweging door vaker met hem te wandelen of fietsen. Stuur hem het water in met een apporteerspeeltje of bal, en laat hem lekker zwemmen. Verzin spelletjes die je hond veel laten bewegen. Niet alleen nuttig, maar ook erg leuk. Let er wel op dat hij gezond en verantwoord afvalt. Niet meer dan 2 procent van zijn lichaamsgewicht per week. Lees meer over spelen met je hond.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
Beeztees Schaap Wooly - Hondenspeeltje - 19,5 cm

Beeztees

Beeztees Schaap Wooly - Hondenspeeltje - 19,5 cm

6.99
Hill’s™ Science Plan™ Adult - Hondenvoer  - Lam - Rijst - 3 kg

Hill's

Hill’s™ Science Plan™ Adult - Hondenvoer - Lam - Rijst - 3 kg

22.95
Beeztees Voetbal - Hondenspeeltje - Zwart Wit - L

Beeztees

Beeztees Voetbal - Hondenspeeltje - Zwart Wit - L

3.99
Royal Canin SHN Medium Dermacomfort - Hondenvoer  - 3 kg

Royal Canin

Royal Canin SHN Medium Dermacomfort - Hondenvoer - 3 kg

19.99