Gezondheid: overgewicht

Overgewicht is niet alleen bij mensen een groeiend probleem. Bijna 1 op de 2 honden en katten in Nederland is te zwaar. Is jouw hond ook te zwaar? Doe er dan snel iets aan, want het is slecht voor zijn gezondheid.

Wat is te zwaar?

We spreken van overgewicht als je hond meer dan 15 procent zwaarder is dan zijn ideale gewicht. Als het boven de 30 procent uitkomt, noemen we het obesitas. Het ideale gewicht van een middelgrote hond ligt gemiddeld rond de 15 kilo, bij een grote hond rond de 40 kilo. Een vuistregel is dat de ribben gemakkelijk te voelen moeten zijn. Als je twijfelt of je hond te zwaar is, let dan op de volgende symptomen:

 • Je hond heeft geen taille
 • Hij is minder actief
 • Hij heeft minder uithoudingsvermogen
 • Hijgt meer, gaat vaker liggen en slapen
 • De nagels slijten minder en moeten vaker geknipt worden

Risico’s

Overgewicht brengt een aantal vervelende gevaren met zich mee.

Zo kan het leiden tot:

 • Gewrichtsproblemen
 • Hart- en vaatziektes
 • Leveraandoeningen
 • Suikerziekte
 • Verminderde weerstand.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn dat je hond te veel calorieën binnenkrijgt en te weinig beweegt. Kijk goed welke dagportie het beste bij jouw hond past. En let op met extra’s als snacks en restjes die de hond krijgt als je zelf zit te eten. Houd ook in de gaten of hij buiten dingen eet. Ligt het niet aan de voeding? Dan kan een stofwisselingsstoornies zoals een trage schildklier de reden zijn tot overgewicht. Raadpleeg bij overgewicht daarom een dierenarts of kom naar een van onze winkels om je hond te laten wegen.

Aanpak

De aanpak van overgewicht is bij honden niet veel anders dan bij mensen. Meer bewegen en de voeding aanpassen. Bereken wat het ideale gewicht van jouw hond is en voer hem naar dat streefgewicht.  Wil je toch graag de hond op een verantwoorde manier verwennen met iets speciaals? Gebruik dan eens brokjes uit zijn light- of dieetvoeding als snacks, vaak zijn honden al erg blij met het gebaar van een beloning! Weeg dagelijks de dagportie van je hond af, uit de dagportie kun je een aantal brokjes gebruiken als beloning of tussendoortje. Ook komkommer of appel zijn verantwoorde beloningen.

Je kunt je hond light- of dieetvoeding geven en overschakelen op gezonde snacks die weinig calorieën bevatten.  Lees meer over hondenvoer.

Tips:

 • Houd een weegboekje bij
 • Maak een voor foto, zodat je altijd kan terugkijken hoe je hond er uit zag toen je begon
 • Voerverrijking zoals een anti-schrokbak of puzzels zorgen ervoor dat je hond wat langer bezig is met zijn maaltijd. Goed voor mentale bezigheid en ook wat beweging.
Twijfel je of het gewicht van je hond goed is, kom dan naar één van onze winkels voor de gratis weegservice. Je krijgt advies op maat van onze deskundige medewerkers.

Geef je hond meer lichaamsbeweging door vaker met hem te wandelen of fietsen. Stuur hem het water in met een apporteerspeeltje of bal, en laat hem lekker zwemmen. Verzin spelletjes die je hond veel laten bewegen. Niet alleen nuttig, maar ook erg leuk. Let er wel op dat hij gezond en verantwoord afvalt. Niet meer dan 2 procent van zijn lichaamsgewicht per week. Lees meer over spelen met je hond.

Je kunt je hond light- of dieetvoeding geven en overschakelen op gezonde snacks die weinig calorieën bevatten. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
Beeztees Voetbal - Hondenspeeltje - Zwart Wit - L

Beeztees

Beeztees Voetbal - Hondenspeeltje - Zwart Wit - L

4.50
Royal Canin SHN Medium Dermacomfort - Hondenvoer - 3 kg

Royal Canin

Royal Canin SHN Medium Dermacomfort - Hondenvoer - 3 kg

19.95