Gezondheid: vlooien, teken en wormen
Vlooien en wormen komen vaak voor bij honden. Laat je hond daarom regelmatig ontwormen en behandel vlooien preventief.
Wormen
Wormen zijn interne parasieten waar honden vaak last van hebben. Veel puppies hebben in de baarmoeder al wormen of worden na hun geboorte besmet via de moedermelk. Ontworm volwassen dieren 4 keer per jaar. En puppy’s moet je vanaf hun geboorte iedere 2 weken ontwormen tot ze 12 weken oud zijn. Sommige wormen, zoals spoel- en lintwormen, zijn ook gevaarlijk voor de mens.
Spoelwormen
Dit zijn de meest voorkomende wormen bij honden. Ze leven in de dunne darm en vaak merk je niet veel aan je hond. De worm ontdek je alleen door de ontlasting te onderzoeken.
Lintwormen
Leven in de darmen van honden. Je herkent ze aan kleine delen (segmenten) die achterblijven op het achterwerk en de staart van je hond. De segmenten lijken op rijstkorrels. Lintwormen worden overgedragen door vlooien.
Hartwormen
Deze worm komt met name voor in landen rond de Middellandse Zee. Muggen verspreiden de hartworm. De behandeling is niet zonder gevaar omdat de wormen dan de bloedbaan kunnen verstoppen.
Haakwormen
Haakwormen kunnen bloedarmoede en diarree veroorzaken. Besmetting vindt plaats via ontlasting, eten of via de huid. Pups raken meestal besmet via moedermelk.
Zweepwormen
Deze wormen zijn erg lastig te behandelen maar bij een goede hygiëne komen ze zelden voor.
Vlooien
Bijna alle honden hebben weleens last van vlooien. Het is de meest voorkomende parasiet. De beestjes voeden zich met bloed en zorgen voor jeuk en huidproblemen. Ze kunnen lintwormen overdragen en bloedarmoede veroorzaken. Als je hond zich vaak krabt en je ziet vlooienpoepjes (zwarte stipjes) in de vacht dan is het hoog tijd om je hond te behandelen. Sommige honden zijn allergisch voor het speeksel van vlooien. Ze krijgen dan ontstekingen en kale plekken.
Bestrijden
Behandel je hond altijd preventief tegen vlooien. Want voorkomen is beter dan genezen. Heeft je hond toch last vlooien? Behandel hem dan zo snel mogelijk. Kam zijn vacht zorgvuldig met een vlooienkam en gebruik een middel dat volwassen vlooien én larven doodt. Vraag in de winkel naar een goed werkend middel.
Maak ook de omgeving goed schoon. Want groot deel van een vlooienplaag bevindt zich in huis. Dus in de hondenmand, op de bank en in het tapijt. Voor je het weet heb je last van een plaag. Zorg dat je een aantal dagen zorgvuldig stofzuigt. Vooral op plaatsen waar je normaal niet altijd komt. En behandel het huis daarna met een speciale omgevingsspray. Na het zuigen heb je een stofzuigerzak vol vlooien, larven en eitjes. Daarom kun je de zak het beste weggooien als je klaar bent. Of stop een vlooienbandje in de zak om de vlooien te doden.
Teken
Controleer je hond regelmatig op teken. Zeker als je weleens een stuk gaat wandelen in het bos. Of als je hond regelmatig in struikgewas komt. De beet van een teek zorgt voor een kleine ontsteking in de huid. En teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme overbrengen. Je kunt teken controleren op aanwezigheid van de Borrelia bacterie met Test de Teek. De Borrelia bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Je mag deze test gebruiken op teken die je bij dieren én mensen aantreft. Je kunt teken voorkomen met een Scalibor tekenband. Deze protectorband beschermt je hond 5 a 6 maanden lang tegen tekenbeten, steken van zandvliegen en hartwormmuggen. Controleer je hond regelmatig en verwijder teken met een speciale tekentang, ook wel tekenpincet genoemd. Pak de teek met het pincet zo dicht mogelijk achter de kop en draai 1 richting op. Het maakt niet uit of je linksom of rechtsom draait. Gebruik nooit alcohol of andere middeltjes om de teek te verdoven.
Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.
Gerelateerde video's

Vlooien bestrijden

Ontwormen van je huisdier
