Huisvesting: een eigen plek

Je hond heeft een eigen, veilige en aangename plek nodig. Daar kan hij zich terugtrekken, uitrusten of slapen. Je hebt de keus tussen een mand, bench, hondendeken, vetbed of kussen,

Waar?

Het belangrijkste is dat je hond een rustige eigen plek krijgt waar hij overzicht heeft. Hij wil graag zien wat er allemaal gebeurt, maar moet ook kunnen uitrusten. Een hoek van de kamer is meestal de beste plek. Zorg dat je hond het niet te warm krijgt, kies dus geen plek in de zon of naast de verwarming. Leg hem ook niet in de buurt van de tv of luidsprekers. En laat hem altijd met rust als hij zich op zijn eigen plek terugtrekt. Leer kinderen dat ze dan niet naar je hond toe gaan om hem te aaien.

Mand

De mand van je hond moet groot genoeg zijn om comfortabel in te liggen. Hij moet zich helemaal kunnen uitstrekken. Voor een pup koop je de mand op de groei. Een hondenmand is gemaakt van plastic, hout, riet of stof met een matraskern van schuimrubber of korrels. Kies een mand van stevig materiaal, die goed schoon te maken is.

Bench

Een bench is een soort kooi van metaal of kunststof, met een deurtje. Dit is ideaal voor pups omdat de bench dicht kan. Zo kan je pup ’s nachts bijvoorbeeld niet op onderzoek uitgaan en dingen kapotmaken. Laat het deurtje overdag open. Het kan zielig lijken dat je hond in een kooi zit. Maar als hij er eenmaal aan gewend is, vindt hij het een fijne eigen plek waar hij graag in ligt. Leg er een kleedje of een speeltje in. Zo maak je er een leuke en aangename plek van.

Draadkooi of nylon bench?

In huis gebruik je een draadkooi. Die is verkrijgbaar in verschillende maten. Zorg dat je hond genoeg ruimte heeft om te liggen en staan zonder dat hij klem zit. Een nylon bench is vooral handig om je hond te vervoeren, die mag daarom iets kleiner zijn.

Waarom een bench?

De bench heeft verschillende toepassingen:

Hulpmiddel bij zindelijkheidstraining. Je hond houdt zijn slaapplek liever schoon.

  • Een veilige plek om je hond achter te laten als je even weg bent.
  • Zet je hond in de bench als hij verkeerd reageert op bezoek.
  • Je hond in toom houden als hij vernielzuchtig is.
  • Je hond tot rust dwingen als hij moeilijk tot rust kan komen. Maar pas op dat je de bench nooit als straf gebruikt.

Vetbed of kussen

Een vetbed is een hondendeken of kleed waar je hond lekker zacht op ligt. Zo’n bed is in verschillende maten verkrijgbaar en kan gewoon in de wasmachine. Vetbedden zijn hygiënisch, antistatisch en allergeenvrij. Ze zijn ook verkrijgbaar met anti-slip aan de onderkant, zodat ze goed blijven liggen op een gladde ondergrond. Een hondenkussen ligt ook lekker, maar is minder makkelijk te wassen. Ze hebben meestal wel een afneembare hoes die in de was kan.

Slapen

Honden slapen gemiddeld 12 tot 14 uur per dag, zowel overdag als ‘s nachts. Maar dat verschilt per hondenras en hangt ook af van de leeftijd. Pups en oudere honden hebben meer slaap nodig. Als je veel onderneemt met je hond, zal hij ook meer slaap nodig hebben om goed uit te rusten. Net als bij mensen is slaap voor je hond belangrijk om fysiek en mentaal weer op te laden. Sommige baasjes laten hun hond in de slaapkamer of zelfs op bed slapen. Bedenk wel dat dit minder hygiënisch is dan een eigen slaapplek. Let ook op dat je hond zich gedraagt en niet de baas gaat spelen in je bed.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
DESIGNED BY LOTTE Sliepa - Hondenmand - Grijs - 55x50x20 cm

DbL

DESIGNED BY LOTTE Sliepa - Hondenmand - Grijs - 55x50x20 cm

37.95
Beeztees Sleeper Hondenmand - Antraciet - 45 cm

Beeztees

Beeztees Sleeper Hondenmand - Antraciet - 45 cm

11.99