Hond meenemen op vakantie

Neem jij je hond mee op vakantie? Het is natuurlijk heel gezellig om samen met je hond op avontuur te gaan, lekker samen wandelen en genieten! Als je trouwe viervoeter meegaat, komt daar wel wat extra voorbereiding bij kijken. In dit artikel vind je al onze tips voor een succesvolle vakantie met je hond.

Pas je vakantie aan

Als je besluit je hond mee te nemen, dan zal je je vakantie hier op aan moeten passen. Kan je hond bijvoorbeeld niet goed tegen warmte? Houd daar dan rekening mee in je keuze. Ook de conditie van je hond, de duur van de reis en reisomstandigheden zijn punten om mee te nemen bij het bepalen van de vakantiebestemming. Uiteraard moet ook het vakantieadres hondvriendelijk zijn.

Mag mijn hond mee op vakantie?

Als je met een hond de grens overgaat, dan zijn er een aantal wettelijke eisen waar je aan moet voldoen.

Voor een vakantie binnen en buiten Europa gelden de volgende regels:

  • Je hond heeft een Europees dierenpaspoort
  • Je hond is gechipt (denk eraan dat je het chipnummer en jouw gegevens registreert bij de NDG)
  • Je hond is minimaal 21 dagen voor vertrek ingeënt tegen de standaard ziekten en rabiës.

Naast deze algemene regels kunnen de aanvullende regels voor het reizen met je hond per land verschillen. Zo mag je niet iedere hond zomaar meenemen naar een ander land. De Rottweiler mag bijvoorbeeld Frankrijk niet in. Ook mag je met dit ras het land niet doorkruisen. Daarnaast zijn er landen waar je hond verplicht een muilkorf moet dragen.

Check daarom altijd goed welke regels er gelden in de EU-landen en de landen buiten de EU. Regels kunnen snel veranderen. Bij twijfel of onduidelijkheden kun je het beste contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe wil. Vergeet niet om ook naar de regels te kijken voor de landen waar je doorheen reist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Zit de vakantie er weer op? Voor de terugreis naar Nederland vanuit een land buiten de EU gelden ook regels. Via de online tool Import Veterinair Online van de NVWA, kom je erachter welke regels gelden. Daarnaast heeft de NVWA een stappenplan gemaakt waarmee je precies kunt zien waaraan je moet voldoen om je hond mee te nemen naar Nederland vanuit zowel Europese als niet- Europese landen.

Voor vertrek en bij thuiskomst is het verstandig om je hond te ontvlooien en ontwormen. Dit is in sommige landen zelfs verplicht. Twee vliegen in één klap? Gebruik een middel dat ook teken bestrijdt. 

Vakantie-checklist

Bereid je vertrek goed voor. Zorg dat je alle regelgeving in het vakantieland goed kent en noteer belangrijke gegevens. Daarnaast neem je natuurlijk genoeg hondenvoeding en eventuele medicatie mee. Een EHBO-kit kan ook handig zijn in noodgevallen. Download onze handige vakantiechecklist. Zo weet je zeker dat je alle spullen voor je hond bij je hebt.

Handige tips:

  • Maak een kopie van het chipnummer.
  • Neem een foto van je hond.
  • Zet het telefoonnummer van de lokale dierenarts in je telefoon.

Reizen met je hond

Een mooie vakantiebestemming boeken is één, maar je moet er nog wel komen natuurlijk. Als je met de hond op vakantie wilt gaan is de auto het meest geschikte vervoersmiddel.

Hond mee in de auto

Een autovakantie is voor de meeste honden prima vol te houden. Zorg voor een comfortabele plek in de auto en las regelmatig een plas- en beweegpauze in. Om de twee uur de benen strekken is fijn voor je hond en voor jezelf.

Is je hond niet gewend aan de autoritten? Maak dan wat ritjes voor je vertrekt en laat hem rustig wennen. Er zijn ook speciale pilletjes voor honden die snel last hebben van reisziekte. Voor onderweg zijn een inklapbare water- en voerbak erg handig. Zorg ervoor dat je je hond altijd veilig vervoert. In deze video leggen we je alles uit over hoe je je hond veilig meeneemt in de auto. In veel Europese landen mag je honden alleen vervoeren in een autobench of moet je een hondengordel hebben. Een losse hond in de auto kan je in bepaalde landen zelfs een boete opleveren. Zet je hond daarom altijd vast in de auto.

Hond mee in het vliegtuig

Voordat je gaat vliegen is het belangrijk om te weten of je hond hier fit genoeg voor is. Dit is afhankelijk van de leeftijd en het ras van jouw hond. Voor de zekerheid kun je jouw hond laten nakijken door een dierenarts. De regels voor het meenemen van huisdieren verschillen per vliegmaatschappij. Meestal kun je een hond op 3 manieren mee laten vliegen:

  • In de cabine in een reistas (vaak alleen voor kleine hondenrassen tot 8 kg)
  • In het bagageruim in een vliegtuigbench. Zorg ervoor dat je hond gewend is om hierin te verblijven. Oefen dit dus van tevoeren.
  • Op een aparte vlucht

Neem ruim van te voren contact op met je vliegmaatschappij en bespreek hoe je hond het beste vervoerd kan worden en welke gezondheidseisen zij stellen (bijvoorbeeld behandeling tegen vlooien en wormen).

Voor mee op vakantie

BEEZTEES - Wandel & autogordel - XL - Zwart

Beeztees

BEEZTEES - Wandel & autogordel - XL - Zwart

16.50
Kenner Adult Brokken - Hondenvoer - Rund - Vlees - 18 kg

Kenner

Kenner Adult Brokken - Hondenvoer - Rund - Vlees - 18 kg

29.95
Beeztees Inklapbaar - Eetbak - 17X15 - Blauw

Beeztees

Beeztees Inklapbaar - Eetbak - 17X15 - Blauw

11.95
BEEZTEES   - Aanlegpin - Zilver - Medium - n.v.t.

Beeztees

BEEZTEES - Aanlegpin - Zilver - Medium - n.v.t.

6.75

Hond thuislaten

Niet iedere hond vindt het fijn om mee op vakantie te gaan. Een lange reis, een andere omgeving en hoge temperaturen kunnen erg stressvol zijn. Twijfel je of jouw vakantiebestemming wel zo prettig is voor je hond of is jouw hond erg aan huis gehecht? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om je hond niet mee te nemen. Zoek in dat geval een betrouwe opvang voor je hond, zoals een hondenhotel of hondenpension. Ook kun je je hond laten logeren bij een hondenoppas of bij familie/vrienden.

Pension

Is het niet mogelijk je hond mee te nemen naar je vakantieadres? Dan is een kennel of dierenpension een mooie oplossing. Je hond verblijft in een kennel met een binnen- en buitengedeelte. Hij wordt meerdere keren per dag uitgelaten en vaak is er een speelterrein aanwezig. Een goede hondenkennel heeft een streng vaccinatiebeleid: elke hond moet zijn vaccinaties op tijd hebben gehad. Het gaat om vaccinaties voor de ziekte van Carré (hondenziekte) en parvovirus, Ziekte van Weil en kennelhoest. Check het vaccinatiebeleid van het logeeradres om nare verrassingen te voorkomen. Naast vaccineren is ontwormen en ontvlooien zeer aan te raden. Voor je je hond brengt maar zeker ook bij thuiskomst. Nog een laatste punt om te controleren zijn de gegevens op de chip van je hond. En dan is het tijd om je hond weg te brengen. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, dan heeft hij de tijd om te wennen voor het slapengaan. Wat ook helpt is zijn eigen speelgoed en mand of deken meegeven, die ruiken lekker naar thuis. Vergeet niet zijn eigen voer en eventueel medicatie mee te brengen. En geef wat extra mee voor het geval dat.

Hondenoppas

Je kunt er ook voor kiezen om je hond te laten logeren bij vrienden of familie. Een hondenoppas in huis nemen tijdens je vakantie kan ook. Een bekende oppas voor je hond is het fijnst. Is het een nieuw logeeradres? Controleer dan voor je op vakantie gaat of het klikt, ook met de andere leden van het gezin zoals kinderen of huisdieren. Geef alle benodigde spullen mee: hondenvoer, eventuele medicatie, een riem, speelgoed en zijn mand.

Meer voor je hond

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret