Huisvesting: reizen

Gaat je hond mee op reis? Zorg dan dat je goed bent voorbereid. Want er komt nog best wat kijken bij een vakantie met je huisdier.

Het is heerlijk als het gezin helemaal compleet mee kan op vakantie, maar als je hond meegaat moet hij dat natuurlijk wel prettig vinden. Kies daarom een bestemming die leuk is voor iedereen. Kan je hond bijvoorbeeld niet goed tegen warmte? Houd daar dan rekening mee in je keuze.

Er gelden wel een paar algemene regels als je reist met je hond. We hebben ze voor je uitgelicht zodat je met een gerust hart op vakantie kunt. Om zeker te weten dat je niets vergeten bent kun je gebruik maken van onze vakantiecheck.

Zit de vakantie er weer op? Voor de terugreis naar Nederland vanuit een land buiten de EU gelden ook regels. Via de online tool Import Veterinair Online van de NVWA, kom je erachter welke regels gelden.

Reispapieren en voorwaarden

Als je met een hond de grens overgaat dan zijn er een aantal wettelijke eisen waar je aan moet voldoen. Zo moet je hond: een Europees dierenpaspoort hebben, gechipt zijn(denk eraan dat je het chipnummer en jouw gegevens wel registreert bij de NDG) en minimaal 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen de standaard ziekten en rabiës. Naast deze algemene regels kunnen de aanvullende regels voor het reizen met je hond per land verschillen. Zo mag je niet iedere hond zomaar meenemen naar een ander land. Soms zijn rassen ergens anders verboden of moet een hond bijvoorbeeld een muilkorf dragen. Check daarom altijd goed welke regels er gelden in de EU-landen en de landen buiten de EU. Vergeet niet om ook naar de regels te kijken voor de landen waar je doorheen reist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Daarnaast adviseren we om voor vertrek en bij thuiskomst je hond te ontvlooien en ontwormen, dit is zelfs in sommige landen verplicht. Twee vliegen in één klap? Gebruik een middel dat ook teken bestrijdt. 

Voorbereiden

Bereid je vertrek goed voor. Zorg dat je alle regelgeving in een land goed kent en noteer belangrijke gegevens. Daarnaast neem je natuurlijk genoeg hondenvoeding en eventuele medicatie mee. Een EHBO-kit kan ook handig zijn in noodgevallen. 

  • Maak een kopie van het chipnummer.
  • Neem een foto van je hond.
  • Zet het telefoonnummer van de dierenarts in je telefoon.

Vliegvakantie

Een vliegreis is vaak korter en daarom een fijne manier om te reizen. Voordat je gaat vliegen is het belangrijk om te weten of je hond hier fit genoeg voor is. Dit is afhankelijk van de leeftijd en het ras van jouw hond. Voor de zekerheid kun je jouw hond laten nakijken door een dierenarts. De regels voor het meenemen van huisdieren verschillen per vliegmaatschappij. Meestal kun je een hond op 3 manieren laten reizen:

  • In de cabine in een reistas(vaak alleen voor kleine hondenrassen tot 8 kg)
  • In het bagageruim in een bench. Zorg ervoor dat je hond gewend is om hierin te verblijven.
  • Op een aparte vlucht

Neem ruim van te voren contact op met je vliegmaatschappij en bespreek hoe je hond het beste vervoerd kan worden.

Autovakantie

Een autovakantie kan heel vermoeiend zijn voor een hond. Zorg daarom voor een comfortabele plek in de auto. Is je hond niet gewend aan de autoritten? Maak dan wat ritjes voor je vertrekt en laat hem rustig wennen. Er zijn ook speciale pilletjes voor honden die snel last hebben van reisziekte. Voor onderweg zijn een reis-waterbak en reis-voerbak erg handig. In sommige Europese landen mag je honden alleen vervoeren in een autobench of moet je een hondengordel hebben. Informeer naar de regels en voorkom een boete.

Pension

Is het niet mogelijk je hond mee te nemen naar je vakantieadres? Dan is een kennel of dierenpension een optie. Je hond zit in een kennel met een binnen en buiten gedeelte. Hij wordt meerdere keren per dag uitgelaten en vaak is er een speelterrein aanwezig. Een goede hondenkennel heeft een streng vaccinatiebeleid: elke hond moet zijn vaccinaties op tijd hebben gehad. Het gaat om de vaccinaties Hondenziekte en parvovirus (is 3 jaar geldig), Ziekte van Weil (is 1 jaar geldig) en Kennelhoest (is 0,5 jaar of 1 jaar geldig). Check het vaccinatiebeleid van het logeeradres om nare verrassingen te voorkomen. Naast vaccineren is ontwormen en ontvlooien zeer aan te raden. Voor je je hond brengt maar zeker ook bij thuiskomst. Je speelt echt op safe als je een middel kiest dat ook helpt tegen teken. Nog een laatste punt om te controleren zijn de gegevens op zijn chip. En dan is het tijd om je hond te brengen. Doe dat in de ochtend, dan heeft hij de tijd om te wennen voor het slapengaan. Wat ook helpt is zijn eigen speelgoed en mand of deken meegeven, die ruiken lekker naar thuis. Vergeet niet zijn eigen voer en eventueel medicatie mee te geven. Geef wat extra mee voor het geval dat.

Oppas

Je kunt er ook voor kiezen om je hond te laten logeren bij vrienden of familie. Een hondenoppas in huis nemen tijdens je vakantie kan ook. Een bekende oppas voor je hond is het fijnst. Is het een nieuw logeeradres? Controleer dan voor je op vakantie gaat of het klikt, ook met de andere leden van het gezin zoals kinderen of huisdieren. Geef de nodige spullen mee: hondenvoer, eventuele medicatie, een riem, speelgoed en zijn mand.

Meer vinden bij Welkoop

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret
Wellicht ook interessant voor u
Beeztees Autodeken  Universeel - Licht grijs - 110x130 cm

Beeztees

Beeztees Autodeken Universeel - Licht grijs - 110x130 cm

21.99