Ik wil een hond kopen

Leuk, je krijgt er een viervoetige huisgenoot bij. Goed idee, want honden zijn lieve en trouwe dieren.

Maar waar moet je allemaal op letten?

Verantwoordelijkheid

Denk van tevoren wel goed na over de aanschaf van een hond. Want een hond is heel leuk maar kost ook veel tijd, aandacht en geld. Jij bent verantwoordelijk voor zijn welzijn. Sta ook even stil bij de kosten. Want naast een eenmalig bedrag voor bijvoorbeeld een mand, riem en bench, moet je ook rekening houden met vaste kosten. Voer, inentingen, vakantieopvang en ziektekosten kunnen aardig in de papieren lopen.

Reu of teef?

Heb je de knoop doorgehakt? Dan moet je eerst kiezen of je een mannetje of een vrouwtje neemt. Wil je ooit een nestje, dan kies je natuurlijk een teef. Maar er zijn ook verschillen in karakter. Reuen zijn eigenzinniger. Je moet altijd duidelijk de leiding nemen. Teefjes zijn wat meegaander. Volwassen teefjes zijn meestal 2 keer per jaar loops en dus vruchtbaar. Loopsheid duurt gemiddeld 3 weken.

Pup of volwassen?

Een puppy in huis is heel leuk, maar kost flink wat geduld en tijd. Vooral het eerste jaar heb je je handen vol aan de opvoeding. In die periode wordt de basis voor het gelegd. Je moet dan regelmatig thuis zijn. Hier lees je meer over puppy’s. 

Volwassen honden vermaken zich meestal prima alleen. Maar het zijn gezelschapsdieren, dus ze vinden het fijn als je in de buurt bent. Je moet ze minimaal 3 keer per dag uitlaten.

Asiel

Waar koop je een hond? In een asiel hebben ze vooral volwassen honden, en soms ook pups. Je vindt er rashonden, kruisingen en bastaarden. Vaak denken mensen dat er iets mis is met een hond in een asiel. Maar dat hoeft helemaal niet. Vraag altijd waarom het dier in het asiel terechtgekomen is. De Hondenbescherming heeft een handige asielhond-checklist. Die kan je kan helpen bij het maken van de juiste keus.

Fokker of particulier

Een rashond kun je het best kopen bij een betrouwbare fokker. Die kan je alles vertellen over de eigenschappen van het ras. Vrijwel elk hondenras heeft een eigen rasvereniging. Daar kun je adressen krijgen van fokkers die werken volgens vastgestelde kwaliteitsnormen. Koop nooit een (ras)hond op een markt of bij zomaar een handelaar. Op internet vind je ook veel advertenties van particulieren die puppy's of volwassen honden aanbieden. Let dan extra goed op de gezondheid en het gedrag. Bij twijfel kun je beter van de koop afzien.

Een hond in huis

Een hond heeft in huis niet zo veel ruimte nodig. Maar als je heel klein woont, is een grote hond niet aan te raden. Zoek een goede plek, bijvoorbeeld een park, waar de hond lekker kan rondrennen.

Kinderen

Kinderen en honden worden vaak de beste maatjes. Dat geldt ook voor jonge kinderen en baby’s. Een hond zal een nieuwe baby meestal gewoon accepteren. Zolang hij maar niet het gevoel krijgt dat hij zijn plaats moet afstaan. Wat extra aandacht voor de hond is dan een goed idee. De mand of bench van je hond is zijn vertrouwde plek waar hij zich kan terugtrekken. Laat je kind daarom nooit in of aan de mand zitten. Blijf voorzichtig en laat kleine kinderen en baby’s nooit alleen met de hond.

Katten

Grappig genoeg gaan honden en katten vaak prima samen. Een kat zal wel even moeten wennen aan een nieuwe pup. Geef je kat in het begin wat extra aandacht, want zo’n nieuwe pup vraagt veel van je energie en tijd.

Checklist

Als je een hond uitzoekt, let dan op de volgende dingen:

  • Zijn neus en oren schoon?
  • Staan de ogen helder?
  • Heeft het dier een mooi aansluitend gebit?
  • Is de vacht gezond, glanzend en zonder schilfers en vlooien?
  • Heeft de hond een schone achterkant (billen)? 
  • Eventuele korsten komen mogelijk door diarree.
  • Is de hond ontwormd, ontvlooid en gevaccineerd?

Een pup moet minstens 8 weken oud zijn voor hij bij de moeder weg mag. 


Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Kenner Puppy Krokante Brokken - Hondenvoer  - Gevogelte - Rund - 10 kg

Kenner

Kenner Puppy Krokante Brokken - Hondenvoer - Gevogelte - Rund - 10 kg

27.95

Meer vinden bij Welkoop

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret