Tips voor de winter

In de winter trekken we een warme jas aan en doen we een muts op. Je hond heeft een vacht, maar hij kan toch last hebben van de kou. Ook liggen er andere gevaren op de loer. Waar moet je op letten?

Kou en vorst

Ook in de winter moet je hond regelmatig uitgelaten worden. Als het kouder wordt, krijgen honden vanzelf een dikkere vacht die hen goed beschermt. Dat natuurlijke proces kan alleen in de war raken door de hogere temperatuur in huis. Daardoor blijft je hond ruien en krijgt hij niet echt een wintervacht. Zorg er daarom voor dat je hond niet te lang buiten is. Het is belangrijk dat het lichaam goed warm blijft en dan met name de buik. Een lange tijd in de kou kan ervoor zorgen dat de spieren en ingewanden afkoelen. Meestal blijft hij buiten wel warm door in beweging te blijven. Let wel goed op of hij gaat rillen, dan is het tijd om weer naar binnen te gaan. Als het érg koud is, vinden vooral kleine hondjes een jasje of dekje wel fijn. Dat geldt ook voor honden die oud of mager zijn.

Neem je hond nooit mee naar buiten met een natte vacht. Een natte vacht isoleert slecht en zorgt ervoor dat hij snel afkoelt met alle gevolgen van dien. Laat je hond als het vriest niet achter in een auto. Het is in een auto zonder verwarming al gauw net zo koud als buiten, waardoor ook je hond afkoelt. Hij kan zich namelijk niet warmhouden doordat zijn lijf niet in beweging is.

Bescherming van de poten

Is het zo koud dat er met zout wordt gestrooid? Smeer de poten van je hond dan in met vaseline of gebruik speciale hondenschoentjes voordat je naar buiten gaat. Zout kan namelijk voor irritatie aan de voetzolen zorgen. Spoel daarom zijn poten als je thuiskomt even af met lauw water en maak ze droog. Pas ook op voor een zoutvergiftiging. Je hond likt zich vaak schoon na de wandeling en kan daardoor zout binnen krijgen. Teveel zout is heel ongezond en kan je hond erg ziek maken. De opname van zout kan al schadelijke gevolgen hebben vanaf 1,9 gram per kg lichaamsgewicht. De eerste symptomen van een zoutvergiftiging zijn: gebrek aan eetlust, braken en diarree. Heb je het idee dat jouw hond een zoutvergiftiging heeft opgelopen? Neem dan altijd contact op met de dierenarts! 

Zichtbaarheid

Voordat je met je hond naar buiten gaat, moet je ervoor zorgen dat jullie goed zichtbaar zijn. In de winter is het eerder donker en ook in de schemering ben je zonder speciale maatregelen niet goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Je kunt ervoor kiezen om allebei een veiligheidsvestje te dragen en je hond voorzien van een lampje of lichtgevende halsband. Laat voor extra veiligheid je hond altijd aan de binnenkant lopen. 

Beeztees Reflecterend - Veiligheidsvest - Geel - Medium - Geel - Medium

Beeztees

Beeztees Reflecterend - Veiligheidsvest - Geel - Medium - Geel - Medium

10.50
Beeztees Poot - Veiligheidslamp - Geel

Beeztees

Beeztees Poot - Veiligheidslamp - Geel

5.25

IJs

Samen met je hond het ijs op? Beter van niet! Een glibberende en glijdende hond op het ijs ziet er misschien grappig uit, maar voor je het weet bezeert hij zijn gewrichten, botten of spieren. Nog een reden om je hond niet mee te nemen op het ijs, is dat hij erdoorheen kan zakken en onder het ijs terecht kan komen. Hij kan zelf niet inschatten of het ijs te dun is en je brengt jezelf in gevaar als je hem wilt redden. Daarnaast kan je hond in het koude water in korte tijd erg koud worden en onderkoeld raken met allerlei nare gevolgen van dien.

Sneeuw

Veel honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te rennen en spelen. Ze rennen maar al te graag achter sneeuwballen aan en steken hun snuit in de sneeuw opzoek naar interessante geuren. Pas alleen op dat je hond geen sneeuw opeet. Sneeuw is erg koud voor een hondenmaag en teveel ervan binnenkrijgen kan zorgen voor buikgriep, overgeven en diarree. Sneeuw die al wat langer ligt kan ook bevuild zijn. Leer je hond dit gedrag dus niet aan.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.