Zweten

Omdat je hond niet kan zweten (alleen via zijn voetzolen) raakt hij overtollige warmte alleen kwijt door te hijgen. Maar als hij extreem hijgt, produceren zijn spieren extra warmte waardoor de temperatuur nog sneller oploopt. Zo raakt hij in een vicieuze cirkel waar hij zonder hulp niet meer uitkomt.

Koelen

De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal zo rond de 38 a 39 graden. Bij een temperatuur tussen de 40 en 41 graden moet je de hond voorzichtig koelen. Zorg voor een plek in de schaduw en plaats bijvoorbeeld een ventilator. Koel zijn lichaam voorzichtig met met koel (dus niet ijskoud) water. Gebruik het liefst stromend water. Giet water over zijn buik, liezen, oksels en oren. Laat hem niet teveel drinken, alleen kleine beetjes. Heb je geen water bij de hand? Bel dan ergens aan en vraag of je bijvoorbeeld de tuinslang mag gebruiken.

Boven de 41 graden

Als de temperatuur boven de 41 graden uitkomt dan moet je zo snel mogelijk koelen. Zorg dat de temperatuur snel daalt. Zelfs met ijs of ijskoud water. Maar let op. Gooi niet meteen hele emmers over hem heen. Laat hem langzaam wennen aan het koude water. Het is heel belangrijk dat je de temperatuur zo snel mogelijk omlaag krijgt. Want als de temperatuur in het lichaam van een hond boven de 42 graden uitkomt, krijgen de cellen te weinig zuurstof. De processen in zijn lichaam raken dan ontregelt en uiteindelijk kan hij zelfs doodgaan. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts als er sprake is van oververhitting.

Oververhitting voorkomen

Gebruik in de eerste plaats je gezonde verstand. Zorg voor een plek in de schaduw en voldoende drinkwater.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Beeztees Quick Cooler Izi - Verkoelingsmat - Blauw - 50X40 cm - S

Beeztees

Beeztees Quick Cooler Izi - Verkoelingsmat - Blauw - 50X40 cm - S

9.95
Beeztees Apportino Ring - Waterspeeltje - Oranje

Beeztees

Beeztees Apportino Ring - Waterspeeltje - Oranje

12.95

Meer vinden bij Welkoop

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret
Sporten met je hond
Sporten met je hond