Je hond afkoelen in de zomer

Een hond kan het flink warm krijgen in de zomer. Deze warmte raakt hij kwijt door te hijgen. Hijgt hij extreem? Dan produceren zijn spieren extra warmte, waardoor de temperatuur nog sneller oploopt. Zo raakt hij in een vicieuze cirkel waar hij zonder jouw hulp niet uitkomt. In dit artikel lees jij hoe jij hem daarmee een handje kan helpen. En belangrijker: hoe je oververhitting kan voorkomen.


   In dit artikel:

Wanneer is mijn hond oververhit? 

De normale lichaamstemperatuur van je hond ligt rond de 38 à 39 graden. Is het warm buiten? Dan kan het zijn dat zijn temperatuur hoger is. Aan deze symptomen merk je dat je hond het te warm heeft: 

  • Extreem hijgen
  • Kwijlen 
  • Braken 
  • Diarree
  • Slijmvliezen kleuren rood
  • Sloomheid, niet meer reageren op prikkels

Twijfel je? Dan kan je zijn temperatuur opmeten. Dit kan gewoon met een digitale thermometer vanuit de anus. Laat je hond rustig staan of liggen, en stel hem gerust. Til met één hand de staart omhoog vanaf de basis. Breng vervolgens de thermometer voorzichtig minimaal 3 centimeter in. Je kan vaseline aanbrengen op de thermometer om dit makkelijker te doen. Geef hem daarna een beloning, dat heeft hij wel verdiend. 

Heb je een Franse of Engelse bulldog, een mopshond of Boston Terriër? Honden met een korte snuit hebben over het algemeen eerder last van oververhitting en vernauwde luchtwegen. Extra opletten dus!



Wat kan ik doen bij oververhitting van mijn hond? 

Heeft je hond een temperatuur van meer dan 39 graden, of laat hij symptomen zien van oververhitting, dan is het tijd om tot actie over te gaan.


Bij 40 of 41 graden: voorzichtig koelen 

Bij deze temperatuur is je hond oververhit. Zorg dat je je hond voorzichtig koelt:

  • Zorg voor een plek in de schaduw en plaats bijvoorbeeld een ventilator. 
  • Koel zijn lichaam voorzichtig met koel (dus niet ijskoud) water. Gebruik het liefst stromend water. Giet water over zijn buik, liezen, oksels en oren. 
  • Laat hem niet te veel drinken, alleen kleine beetjes. 
  • Heb je geen water bij de hand? Bel dan ergens aan en vraag of je bijvoorbeeld de tuinslang mag gebruiken.


Boven de 41 graden: zo snel mogelijk koelen 

Komt de temperatuur van je hond boven de 41 graden uit? Dan moet je hem zo snel mogelijk koelen, zodat zijn temperatuur daalt. Dit doe je met ijs of ijskoud water. Gooi niet direct hele emmers water over hem heen, laat hem eerst wennen aan het koude water.

Het is heel belangrijk dat je de temperatuur zo snel mogelijk omlaag krijgt. Komt zijn temperatuur boven de 42 graden uit? Dan krijgen zijn cellen te weinig zuurstof. De processen in zijn lichaam raken dan ontregeld en uiteindelijk kan hij daaraan zelfs doodgaan. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts als er sprake is van oververhitting.


Hoe houd ik mijn hond koel? 

In de zomerdagen kan je verschillende maatregelen nemen om oververhitting te voorkomen. Zorg in ieder geval voor een fijne plek in de schaduw en voldoende drinkwater. Ook kan je een ventilator plaatsen. Waar kan je nog meer aan denken? 

  • Zwemmen
    Veel honden zijn dol op een duik in het water. Door een klein hondenzwembad op te zetten in de tuin, kan hij zelf verkoeling opzoeken wanneer hij daar behoefte aan heeft.

  • Koelmatjes
    De binnenzijde van een koelmat bevat een verkoelende gel. Gaat je hond op de mat liggen? Dan wordt door zijn lichaamsdruk de verkoelende gel geactiveerd. De mat verkoelt onder andere de poten, buik en liezen. Precies de plekken die belangrijk zijn om af te koelen.

Verkoeling voor je hond:

Beeztees Quick Cooler Izi - Verkoelingsmat - M - 65X50 cm - Blauw

Beeztees

Beeztees Quick Cooler Izi - Verkoelingsmat - M - 65X50 cm - Blauw

10.95
Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - M - 120x30cm

Beeztees

Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - M - 120x30cm

51.95
Beeztees Quick Cooler IZI - Halsbanden - Blauw - MAAT L: 44 - 56 CM - 44-56 cm

Beeztees

Beeztees Quick Cooler IZI - Halsbanden - Blauw - MAAT L: 44 - 56 CM - 44-56 cm

6.75




Verkoeling tips voor onderweg

Thuis kan je van alles doen om je hond te beschermen tegen de hitte. Maar dit geldt ook voor als je onderweg bent. Hieronder geven we je wat tips. 

  • Laat je hond nooit alleen achter in de auto
    Zeker niet in de zomer, want dan kan de temperatuur in je auto fors oplopen. Is het buiten 24 graden? Dan kan de temperatuur in je auto al binnen een half uur stijgen naar 43 graden. 

  • Pas je wandelritme aan op de temperatuur buiten
    Loop zo vroeg mogelijk in de ochtend en aan het begin van de avond. Zo voorkom je dat je op het heetst van de dag buiten bent.

  • Doe het rustig aan
    Buiten aan het wandelen terwijl het snikheet is? Hoe leuk het ook is, probeer het rustig aan te doen met het spelen. Laat hem niet te veel rennen, om te voorkomen dat hij het te warm gaat krijgen. Je hond fietsend uitlaten? Ook dat kan je tijdens heel warme dagen beter achterwege laten. 

  • Pas op met asfalt
    Waar wij schoenen dragen, lopen honden constant op hun pootjes. Bij 25 graden kan asfalt opwarmen tot meer dan 50 graden. En bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden kan asfalt zelfs 60 graden worden. Laat hem dus zoveel mogelijk over gras en zand lopen. 


Kom naar de winkel voor advies

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om je hond af te koelen in de hitte! Bij Welkoop vind je alles voor de hete zomerdagen. Van koelmatjes tot aan verkoelende hondenspeeltjes. Ben je op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs in één van onze winkels bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist helpt je graag verder!

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel