Verzorging: gebit

Het gebit van je hond heeft veel aandacht nodig. Een goed gebit is belangrijk voor zijn gezondheid. Als je het op zijn beloop laat, kan ontstoken tandvlees zelfs problemen met de hartkleppen, lever of nieren opleveren.

Verzorging: gebit

Het gebit van je hond heeft veel aandacht nodig. Een goed gebit is belangrijk voor zijn gezondheid, nog meer dan je misschien denkt. Honden kunnen net als mensen last krijgen van tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees. Zijn tanden en kiezen kunnen los gaan zitten. Maar dat is niet alles. Door de ontsteking kunnen bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en op andere plekken in het lichaam infecties veroorzaken. Als je het op zijn beloop laat, kan ontstoken tandvlees zelfs problemen met de hartkleppen, lever of nieren opleveren.

Eerst melktanden

Puppy's worden geboren zonder tanden. Ze krijgen eerst een melkgebit en na 5 tot 7 maanden het blijvende gebit. Ga rond die tijd even met je puppy naar de dierenarts, om te zien of het wisselen goed gegaan is. Het blijvende gebit bestaat uit kleine snijtanden, sterke en scherpe hoektanden en grote knipkiezen. Daarmee kunnen ze vlees van botten afknagen en stukken vlees afsnijden en vasthouden.  

Tandplak en tandsteen

Honden krijgen, net als mensen, vaak een witte of gele aanslag op hun tanden en kiezen. Als je deze tandplak niet weghaalt, hardt het uit naar tandsteen. Daarna raakt het tandvlees ontstoken, met alle gevolgen van dien.

Zelf controleren

De controle van het gebit van je hond moet je niet alleen overlaten aan de dierenarts. Bekijk zelf ook regelmatig de tanden en kiezen van je hond. Begin er al mee als de hond nog klein is, zodat hij er gewend aan raakt. Zeker in het begin vindt hij het niet fijn dat je zijn bek opendoet en z’n lippen optilt, oefen daar dus voorzichtig mee. Bekijk ook het tandvlees.

Zie je tandplak zitten, poets het gebit dan. Als je gele of bruine plekken aan de zijkant van de tanden en kiezen ziet, dan zit er tandsteen. Ga naar de dierenarts om dit te laten weghalen. Deze symptomen wijzen op een ontsteking, waar je zéker mee naar de dierenarts moet:

  • Slechte adem
  • Verminderde eetlust
  • Veel kwijlen
  • Bruine aanslag op tanden en kiezen
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Tanden zitten los of zijn verkleurd

Een gezond gebit met voeding van Prins

Poetsen

Laat de pup al op jonge leeftijd wennen aan het tandenpoetsen, begin als hij ongeveer 2 tot 3 maanden oud is. Bouw het langzaam op, begin met een rubberen vingertandenborstel en stap na een tijdje over op een echte, stevige hondentandenborstel. Je hoeft de bek niet open te doen, alleen de lip optillen is al genoeg. Wrijf voorzichtig over de buitenkant van de tanden en kiezen en de rand van het tandvlees. Je hoeft alleen de buitenkant te poetsen. Beloon je hond daarna, zodat hij het minder erg vindt. Twee tot 3 keer per week poetsen is genoeg. Maar als je er een dagelijks ritueel van maakt, vergeet je het minder snel.

Tandpasta

Gebruik altijd een speciale tandpasta voor honden, die heeft een vleessmaak die ze lekker vinden. Nooit je eigen tandpasta, want mensentandpasta is ongezond voor honden. Er is ook mondwater voor honden dat je door het drinkwater doet, dat helpt om tandplak en tandsteen te voorkomen. Blijf dan nog wel poetsen, het mondwater is alleen een aanvulling. Een ander handig middel is Clean teethgel van Tropiclean. Deze gel smeer je op de tanden van je hond en lost tandsteen en tandplak op.

Speeltjes en snacks

Kauwen en knagen is goed voor het gebit van je hond. Geef je pup een kluifje of speeltje waarop hij mag bijten, zodat hij je schoenen en stoelpoten met rust laat. Als hij volwassen is, geef je hem af en toe een kauwbot of –staaf waar hij uren zoet mee is. Dental speelgoed zoals flossytoys en dentalballen helpt om het gebit schoon te maken en te houden. Er zijn ook speciale dental snacks zoals Dentastix, die tandplak helpen voorkomen en goed zijn voor de versterking van het tandvlees.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies. 


Beeztees 3-Weg - Tandenborstel - 1 stuk

Beeztees

Beeztees 3-Weg - Tandenborstel - 1 stuk

5.95

Meer vinden bij Welkoop

Lijnen en halsbanden
Lijnen en halsbanden
Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret