Verzorging: vacht

De vacht van een hond moet je goed verzorgen. Zeker als je hond wat langere haren heeft is dat heel belangrijk. Anders kunnen snel vervelende klitten ontstaan. Je kunt veel zelf doen, maar laat je wel een keer voorlichten in een trimsalon. Want als je het verkeerd doet, kan de ondervacht vervilten. Of ontstaan juist klitten.

Oefenen

Bij het verzorgen van de vacht is het belangrijk dat je hond het niet vervelend vindt. Daarom moet je veel oefenen. Begin daarmee als de hond nog jong is. Pups wennen vaak makkelijk aan vachtverzorging. Oefenen is heel eenvoudig. Raak je hond gewoon overal aan. Aai hem over zijn rug, borst, poten en buik. Als hij dat niet erg vindt, begin je voorzichtig met borstelen. Als hij protesteert, moet je niet stoppen. Anders leert hij dat tegenstribbelen loont. Probeer wat je hond prettig vindt en ga niet te lang door. Stop op tijd en kijk ook eens tussen zijn tenen en in zijn bek.

Typen vacht

Kort haar

 Honden met een kortharige vacht borstel je af en toe met een rubberen borstel. Eén keer in de 2 weken is meestal voldoende om losse haren en vuil te verwijderen. Neem de vacht daarna af met een natte doek.

Stokhaar: kort, middel en lang

Deze vacht bestaat uit een wollige ondervacht en een laag dekhaar. Borstel het dekhaar regelmatig met een rubberen borstel. De ondervacht verwijder je 2 keer per jaar in de ruiperiode. Hiervoor gebruik je een vachtkam.

Ruwhaar

Ook ruwharige honden hebben een vacht die bestaat uit een laag onderwol met dekhaar. Maar bij deze vacht moet je 2 a 3 keer per jaar het dekhaar (laten) verwijderen. Dat heet plukken. Verzorg je hond wekelijks met een grove vachtkam en een rubberen borstel. Plukken kun je het beste in een trimsalon laten doen.

Lange vacht mét en zonder ondervacht

Honden met een lange vacht hebben veel verzorging nodig. De verzorging van een lange vacht zonder ondervacht is iets makkelijker dan mét ondervacht. Borstel de vacht het hele jaar. Gebruik eerst een slickerborstel, daarna een vachtkam. Werk altijd van onderen naar boven. Grote klitten verwijder je met een schaar. Omdat de vacht blijft groeien moet je deze regelmatig laten knippen.

Kroeshaar

Deze vacht bestaat voornamelijk uit spiraalvormige ondervacht die blijft groeien. Verzorg de vacht goed want deze verhaart het hele jaar door. Verwijder losse haren met een slickerborstel en controleer op klitten met een vachtkam. Met een schaar verwijder je erg grote klitten. Laat je hond ook regelmatig knippen of scheren in een salon.

Vilthaar

Dit is een dubbele vacht. De ondervacht en dekharen hebben dezelfde lengte. De vacht vervilt op een natuurlijke manier en mag je niet borstelen of wassen. Probeer het ontstaan van ‘plakken’ te voorkomen door de vacht af en toe voorzichtig ‘te scheuren’. Het is ook  belangrijk om klitten tussen de voetzolen te verwijderen. Je kunt deze vacht het beste in een trimsalon laten verzorgen. 

Belangrijke plaatsen

 • Oren
  Controleer de oren regelmatig op haargroei. Het is belangrijk dat de gehoorgangen vrij zijn. Trek nooit haren uit. Dit kan ontstekingen veroorzaken.
 • Poten
  Knip haar dat tussen de tenen groeit weg. Anders ontstaan kussentjes die lastig zijn bij het lopen.
 • Oksels en broek
  Honden met een lange en halflange vacht krijgen snel klitten in hun oksels. Dit kan pijn doen bij het lopen. Kam deze plekken zorgvuldig. Ook aan de achterkant van de achterpoten (de broek) ontstaan snel klitten.
 • Rond de anus
  Knip regelmatig haar weg rond de anus. Anders kan ontlasting in de vacht blijven hangen.

Wassen

Was je hond als hij vies is met een goede hondenshampoo. Die reinigt en herstelt een beschadigde vacht en je hond gaat er heerlijk fris van ruiken. Er is ook speciale  shampoo tegen roos en schilfers of antiklit shampoo voor langharige honden.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

JcyPRZGkQNw
Furminator voor hond of kat
Wellicht ook interessant voor u
Beeztees Care - Conditioner - 300 ml

Beeztees

Beeztees Care - Conditioner - 300 ml

4.95