Alles over kattenvoeding

Katten zijn vaak kieskeurige eters. Ze eten niet zomaar alles wat je ze voorzet. Soms moet je verschillende merken proberen voor je het goede vindt. Gelukkig is de keus groot en is er voor elke kat wat wils. Bedenk goed welk voer het best bij jouw kat past én welk voer hij nodig heeft.

Wat is goede voeding?

Goede kattenvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Vlees en vis vormen de basis. Dan weet je zeker dat je kat de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. Dit hoeft niet perse een bekend merk te zijn. Er zijn ook goede huismerken. Maar kies altijd een voer dat bij je kat past. Let hierbij goed op leeftijd en gezondheid. Voor raskatten is voer verkrijgbaar dat inspeelt op de unieke eigenschappen van de verschillende rassen.

Droge, natte en verse voeding

Brokjes, natvoer of vers vlees... Wat vind jouw kat het lekkerst? Het is belangrijk dat je katten altijd een goede basisvoeding geeft. Dit kunnen brokjes zijn of natvoer.  Is je kat een slechte drinker? Dan kun je beter natvoer geven omdat dit meer vocht bevat. En als je kat voornamelijk brokjes eet, is het dus belangrijk dat hij voldoende water drinkt. Minder bekend is vers vleesvoeding.

Water drinken

Veel huiskatten drinken niet genoeg water. Zorg daarom dat je op meerdere plekken bakjes met water neerzet. Helpt dit niet bij jouw kat? Leng natvoer dan aan met water of koop een speciaal drinkfonteintje. Want katten zijn gek op stromend water.

Welke soort?

Net zoals een baby andere dingen eet dan volwassenen, krijgen kittens ander voer dan oudere katten. De speciale voeding voor kittens is rijk aan energie en licht verteerbaar. Koop voor je volwassen kat (vanaf 1 jaar) adult voer en let op of het bedoeld is voor katten die buiten komen of voor binnenkatten. Een kat die alleen binnen leeft, is minder actief en heeft daardoor een lagere energiebehoefte. De speciale voeding voor binnenkatten is daarop afgestemd. Vanaf 8 jaar raden we seniorvoeding aan. Want oudere katten zijn minder actief en hebben behoefte aan andere voeding. Dit voer versterkt de natuurlijke weerstand en draagt bij aan onderhoud van spieren en gewrichten.

Hoeveel en hoe vaak?

Kittens geef je 5 tot 6 kleine maaltijden kittenvoer per dag. Bouw het na 6 maanden af naar 3 per dag. Vanaf 1 jaar geef je 2 maaltijden per dag: ’s ochtends en ’s avonds. Op de verpakking staat hoeveel je per dag moet geven. Je kunt ook het bakje met droogvoer de hele dag gevuld houden, zodat je kat eet wanneer hij wil. Als je dat van jongs af aan doet, eet hij niet meer dan hij nodig heeft.

Speciale voeding

Ook katten hebben soms last van gevoeligheid voor bepaalde stoffen of gezondheidsproblemen. Pak deze problemen aan of help ze voorkomen met speciaal samengestelde voedingen. Wij verkopen speciale voeding voor:

  • Problemen met overgewicht
  • Overgevoeligheid voor bepaald ingrediënten
  • Problemen met spijsvertering
  • Huid- en vachtproblemen
  • Verminderen van haarballen

Lightvoeding

Is je kat te dik? Geef hem dan lightvoeding. Dat heeft een laag vetgehalte en een verhoogd eiwitgehalte. Geeft wel dezelfde hoeveelheid voer. Houd het gewicht van je kat goed in de gaten, want ongeveer 1 op de 2 katten heeft last van overgewicht. Lees meer over overgewicht.

Gecasteerd of gesteriliseerd?

Is je kat gecastreerd of gesteriliseerd? Dan verandert de hormoonhuishouding en heeft hij een grotere kans op overgewicht. Geef dan speciale voeding die helpt om hem op een gezond gewicht te houden.

Blaasgruis

Heeft je kat een aandoening aan de lagere urinewegen, zoals blaasgruis en blaasstenen? Geef hem dan speciaal voer dat stoffen bevat die de vorming van blaasgruis tegengaan. Kijk bij Kenner kattenvoeding en Kenner Select voor voer met verschillende smaken en samenstellingen. Speciaal afgestemd op de individuele behoefte van je kat.

ECOstyle diervoeding 100% natuurlijk

Aan de basis van alle ECOstyle-producten ligt het principe om de natuurlijke processen van het voeden van je huisdier niet te verstoren, maar te versterken. Een natuurlijk proces dat bij een juiste voeding als een “organische kringloop” volledig in balans is.

De spijsvertering van een kat moet meestal worden uitgedaagd om een optimale vertering van het voedsel te krijgen. ECOstyle biedt een natuurlijke voeding aan die verrijkt is met kruiden. Deze kruiden stimuleren de aanmaak van onder andere spijsverteringssappen, die bijdragen aan een goede vertering. Elk product heeft zijn eigen receptuur, afgestemd op het probleem of de levensfase van de kat.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

TsnvX-ER_Gw
Kenner Kattenvoeding