Huisvesting

Een kat plast en poept het liefst gewoon buiten in zand. Dit is lekker zacht en daar kan hij makkelijk zijn ontlasting in begraven. Een kattenbak met vulling imiteert het plekje buiten en neemt ook nog eens vervelende geurtjes en vocht op. Zo heeft je kat een prettige plek om binnenshuis zijn behoefte te doen. En hebben jullie allebei geen last van vieze geurtjes. 

Plaats van de kattenbak

Zet de bak op een rustige en makkelijk toegankelijke plek waar je kat geen last heeft van andere huisdieren. Het is niet handig om de kattenbak dicht bij het voer- en drinkbakje van je kat te plaatsen.

Welke kattenbak?

Er zijn open en dichte kattenbakken. De keuze voor een gesloten of een open bak is een beetje afhankelijk van de plaats waar de bak staat. Met een open bak zal er regelmatig wat grit naast de bak belanden. Dat is niet zo erg als de bak in de schuur staat. Maar natuurlijk minder prettig bij de voordeur. Ook is een open bak niet zo hygiënisch als je kleine kinderen hebt. Heb je kittens? Zorg dan dat de kleintjes makkelijk in en uit de bak kunnen komen. Zorg voor een bak met lage instap, een open bak of haal het deurtje uit de kattenbak.

Hoeveel bakken?

Je hebt minimaal 1 bak per kat nodig. En liefst nog een eentje extra. Soms gaat het ook prima met minder, maar meer bakken is toch aan te bevelen.

Schoonmaken

Zorg dat je de bakken regelmatig schoonmaakt. Hiervoor gebruik je gewoon heet water en een beetje afwasmiddel of allesreiniger. Houd de bak goed bij en schep tussendoor drollen en plasjes uit de bak. Tussendoor ontlasting verwijderen gaat alleen met klontvormende kattenbakvulling. Met een andere vulling moet je de inhoud helemaal vervangen. De frequentie van het schoonmaken hangt af van het type vulling. Houd het goed bij, want katten zijn behoorlijk kieskeurig. Soms gooien ze rustig de oude drollen uit de bak of erger... dan doen ze hun behoefte gewoon voor de bak.

Soorten kattenbakvulling

Niet mineraal
Dit is kattenbakvulling gemaakt van organisch materiaal zoals hout, papier, stro. Deze korrels zijn 100% biologisch afbreekbaar. Maar let op! Zodra er ontlasting in de kattenbakvulling zit, mag je het niet meer in de GFT-bak gooien.

Mineraal
Dit is kattenbakvulling gemaakt van klei. Het minerale kattengrit kun je verdelen in twee soorten: klontvormend en niet-klontvormend.

Klontvormend kattengrit vormt een klont zodra de korrels in contact komen met urine/vocht. Ze plakken aan elkaar en je kunt ze makkelijk uit de bak halen met een schepje. Heel makkelijk als je tussentijds de bak wilt schoonmaken en ook wat beter voor het milieu omdat je minder weggooit.

Niet klontvormend kattengrit absorbeert ook urine maar vormt geen klonten. Je kunt de bak tussendoor niet schoonmaken. Na een aantal dagen moet je de inhoud van de bak ineens vervangen. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van de kattenbakvulling.

Waar moet je op letten?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat jij én jouw kat de kattenbakvulling prettig vinden. Wil je dagelijks klontjes scheppen of de bak in 1 keer legen? Daarnaast moet de vulling natuurlijk alle vervelende luchtjes opnemen. Dat is belangrijk voor jou én de kat. Ook moeten de korrels niet te veel stuiven en aan de pootjes van de kat blijven plakken. Anders staan door het hele huis afdrukken van poezenpootjes en liggen overal korrels. En voor jou is het ook fijn als je de bak makkelijk kunt schoonmaken. Welke vulling je kiest is voornamelijk afhankelijk van de plek waar de bak staat. Staat de bak in de keuken? Dan is het opnemen van geurtjes of niet stuiven belangrijker dan bij een bak in de garage.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

V_gh5OghwLo
Welkoop kattenbakvulling