Vakantiechecklist kat

Train je kat

Je kat high fiven of leren apporteren? 

 Katten kunnen verschillende trucjes leren. Een clicker helpt je bij het trainen van je kat.  

Actief met je kat: trainen

Wat is er nou leuker dan spelen met je kat? Een speelse kat die ook nog trucjes kan natuurlijk! Zo kan je, met wat training, je kat leren high fiven of apporteren. Met een clicker leer je je kat snel nieuwe trucjes.

Je kat trainen

Ooit wel eens het idee gehad om je kat een high five te geven? Of zou je hem graag een speeltje willen laten apporteren? Met wat inzet kan dat! En zo zijn er nog veel meer trucjes die je je kat kunt leren. Katten zijn van nature eigenzinnige dieren, maar met wat oefenen is er veel mogelijk. Je hebt alleen geduld en een hoop kattensnoepjes nodig. Katten leren namelijk het snelste als ze ervoor beloond worden. De volgende tips helpen ook:

  • Train je kat als hij honger heeft. Probeer het ook elke dag rond dezelfde tijd te doen, bijvoorbeeld voor het avondeten.
  • Zorg voor een rustige omgeving. Hoe minder afleiding, hoe beter!
  • Deel de training op in kleine stapjes. Beloon je kat iedere keer als hij iets goed doet. Als hij een stapje goed onder de knie heeft, ga je verder.
  • Gebruik naast een beloning ook je stem. Een hoge stem met veel enthousiasme helpt bij de training.
  • Hou er rekening mee dat katten lastiger te trainen zijn dan honden. Jonge katten zijn vaak beter te trainen dan al wat oudere katten.

Clickertraining

Een clicker maakt het trainen van je kat een stuk makkelijker! Een clicker is een klein doosje wat bij het indrukken een ‘klik-klik-geluid’ maakt. Omdat dit zo’n specifiek geluid is, snapt je kat sneller dat dit bedoeld is als beloning. Dit moet je hem wel eerst aanleren. Dit kan op dezelfde manier zoals beschreven bij de banktraining hierboven. We verkopen clickers in verschillende kleuren. 

Oefeningen

Een makkelijke oefening om mee te beginnen is je kat op commando naast je laten zitten op de bank. Klop hiervoor een paar keer op de plek waar hij moet gaan zitten. Als je kat uit nieuwsgierigheid op de bank springt, beloon hem dan met een snoepje. Herhaal dit net zo lang tot je kat vanzelf op de bank springt na het kloppen. 

Een wat uitgebreidere oefening is je kat leren een high five te geven. Begin door een voorpootje van je kat in je hand te nemen en zeg tegelijkertijd ‘high five!’. Doe dit ook met het andere pootje. Beloon je kat daarna. Blijf dit een paar dagen doen. Na een tijdje legt je kat bij ‘high five!’ zijn pootje zelf in je hand. Hou nu bij iedere oefening je hand telkens iets hoger. Blijf dit net zo lang doen tot je je hand net als bij een normale high five recht omhoog kan houden. Je kat beloont je geduld vanzelf met een echte high five! 

Onze fitte dieren coaches in één van onze winkels helpen je graag bij het trainen van je kat.