Cavia
Een cavia is een leuk huisdier. Ze maken grappige geluidjes en knuffelen graag. Cavia’s zijn dagdieren en bijten niet snel. Ze zijn daarom leuk gezelschap voor kinderen. Maar dit kleine diertje heeft ook veel verzorging nodig. Laat ze goed aan je wennen en geef altijd caviavoer met vitamine C.
Cavia kopen
Cavia’s zijn echte groepsdieren. Ze vinden het fijn om met andere cavia’s samen te leven. Neem daarom liever 2 of meer cavia’s, bij voorkeur een mannetje en een vrouwtje. Twee mannetje kun je prima samen houden, maar dan kan er geen vrouwtje bij. Meerdere vrouwtjes gaan ook goed samen.
Caviavoer
Cavia’s eten veel en het liefst de hele dag door. Ruwe vezels zijn onmisbaar in hun dieet. Zorg daarom dat ze altijd hooi hebben. Doe dit in een hooiruif, zodat het schoon blijft. Ze zijn ook gek op groenvoer, gras, paardenbloemen, groente en fruit. Pas wel op met kool en sla. Geef niet te veel. Dat kan darmproblemen veroorzaken. Zorg ook dat je cavia al het oude voer op heeft voor je wat nieuws geeft.
Vitamine C
Vitamine C is een belangrijk aandachtspunt in de voeding. Want cavia’s maken dit, in tegenstelling tot andere knagers, namelijk niet zelf aan. Een tekort kan leiden tot verlamming. Hier overlijden ze uiteindelijk aan. Geef daarom dagelijks caviavoer met vitamine C. Heeft je cavia toch een tekort? Geef hem dan druppels in zijn drinkwater of een pilletje met vitamine C.
Caviakooi
Cavia’s kun je binnen of buiten houden. Binnen worden ze sneller tam omdat ze makkelijker contact met je maken. Voor zowel binnen als buiten zijn caviakooien te koop. Leg houtkrullen of hennepvezel op de bodem. Stro is niet geschikt, dat kan de voetzooltjes en ogen beschadigen. Een cavia die normaal altijd binnen leeft, mag alleen naar buiten als het warm genoeg is. Zet hem dan in een ren in de tuin. Wil je cavia’s buiten houden? Bescherm ze dan goed tegen extreme hitte, kou en tocht. Een nachthok is aan te raden. Geef in de winter extra hooi als isolatie. En haal ze nooit tijdelijk naar binnen. De overgang naar de kou is daarna te groot waardoor ze ziek worden. Voor buitencavia’s is een ren op het gras heel fijn. Scherm de ren altijd goed af en zorg voor voldoende schaduw.
Verzorging
Cavia’s worden ongeveer 8 jaar oud. Bescherm ze goed tegen vocht, kou en tocht. Zo voorkom je ademhalingsproblemen. Controleer het gebit en de nagels regelmatig. Knip nagels zelf of laat ze knippen door de dierenarts als ze te lang zijn. Cavia’s zijn gladharig, borstelharig of langharig. Cavia’s met lange haren hebben meer verzorging nodig dan kortharige diertjes. Zorg dat je alle spullen om de vacht te verzorgen in huis hebt.
Optillen
Cavia’s worden gemakkelijk tam. Je lokt ze met iets lekkers. Pak een cavia nooit plotseling van boven op. Hij schrikt daar erg van. Benader hem daarom rustig van opzij. Pak de cavia vervolgens op met een hand onder de buik. Met de andere ondersteun je het kontje. Laat jonge kinderen nooit alleen een cavia oppakken. Het diertje breekt makkelijk iets als hij valt.
Een nestje
Cavia’s zijn met zo’n 4 weken geslachtsrijp. Maar vrouwtjes kunnen pas vanaf 6 maanden een nestje krijgen. Dan zijn ze volgroeid. Haal de jonge mannetjes daarom na 4 weken weg bij de vrouwtjes. Wil je kleintjes? Wacht dan niet te lang. Na het eerste jaar is het bekken te nauw vastgegroeid. De bevalling kan dan problemen geven. Cavia’s zijn 65 tot 70 dagen drachtig. Laat de moeder apart van de groep in alle rust bevallen.