Alles over je jonge konijntje

Een jong konijntje is erg kwetsbaar. Ga daarom heel voorzichtig met hem om. Je maakt een jong konijn tam door veel tegen hem te praten en hem vaak te aaien. 

Je baby-konijn

Konijntjes worden kaal geboren. Na een paar dagen krijgen ze wat haar en het duurt 10 dagen voor de oogjes opengaan. Hun oortjes staan rechtop (ook bij hangoorkonijntjes) en ze hebben al een zacht vachtje. Pas na 2 tot 3 weken beginnen de konijntjes voorzichtig het hok te ontdekken. Als ze 3 weken oud zijn, beginnen ze naast melk ook wat brokjes te eten.

Konijntjes moeten minimaal 6 weken bij hun moeder blijven. Want tot die tijd drinken ze bij hun moeder. 8 weken is eigenlijk nog beter omdat ze dan nog wat langer van hun moeder kunnen leren. 

Omgaan met je jonge konijntje

Jonge konijnen zijn erg kwetsbaar en heel springerig. Dit komt omdat konijnen aan roofdieren ontsnappen door onverwachts weg te springen. Pas dus goed op als je een jong dier oppakt.

Praat veel tegen hem en aai hem vaak. Zo maak je hem tam en went hij aan je. Je aait altijd van het kopje naar zijn staart, nooit tegen de haren in. Aai een konijn ook van zijn neusje tot zijn oortjes. Zo neemt hij je geur goed in zich op. Hij zal je stem en geur al snel herkennen en komt op je af zodra hij je hoort of ruikt. Pak je konijn altijd op de juiste manier vast. Met 1 hand onder zijn borst en met je andere hand ondersteun je zijn kont.

Groeit hij goed?

Weeg je konijntje elke maand om te controleren of hij goed groeit. Hoeveel een konijn groeit, is afhankelijk van het ras en de nestgrootte. Hij mag in ieder geval niet afvallen.

Wegen gaat als volgt: leg een doek in een grote kom en tilt je konijntje er voorzichtig in en zet dan de kom op een keukenweegschaal (Heb je een groot konijn, gebruik dan een personenweegschaal), ga op de weegschaal staan terwijl je je konijn vasthoudt, noteer het gewicht en trek daarna je eigen gewicht ervan af. Zo weet je precies hoeveel je konijn weegt.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.