Voortplanting

Konijnen krijgen gemiddeld 3 tot 12 jongen en de dracht duurt ongeveer 32 dagen. Je kunt het beste wachten met dekken tot de voedster een half jaar oud is. Laat de ram en voedster wel eerst rustig aan elkaar wennen.

Nestje

Het beste moment voor een nestje is als de voedster een half tot 3 jaar oud is. Zoek een ram die geen naaste familie is. Want een nest dat ontstaat uit inteelt is minder sterk. De beste tijd om aan gezinsuitbreiding te beginnen is het voorjaar. De kans op succes is dan het grootst.

Paringsbereid

Voedsters hebben periodes waarin ze paringsbereid zijn. Zo’n periode duurt 4 tot 7 dagen en wisselt af met 1 of 2 dagen waarin ze niet paringsbereid is. Breng de voedster voor de dekking bij de ram om te voorkomen dat ze haar territorium verdedigt. Ze is dan bereidwilliger en accepteert de ram sneller. 

Wil ze zich niet laten dekken? Probeer het dan na een paar dagen nog een keer. Lukt het nog steeds niet? Probeer het dan met een andere ram. Meestal is 1 keer dekken genoeg om een nestje te krijgen.

Dracht

Geef de aanstaande moeder na de dekking veel rust en goed voer. Na gemiddeld 32 dagen worden de jongen geboren. Een dracht die langer duurt, wijst op problemen. Neem dan altijd contact op met je dierenarts. 

Vlak voor de geboorte plukt de aanstaande moeder haar buik en borst kaal. De tepels zijn zo beter bereikbaar voor de kleintjes. Het haar gebruikt ze als nestmateriaal.

Worp

Het aantal jongen per nestje varieert van 3 tot 12. Dat hangt af van het ras, de leeftijd van de voedster en de tijd van het jaar. Verwacht je een groot nest? Zorg dan alvast voor genoeg nieuwe baasjes. 

Na de bevalling eet de moeder de placenta's op. Dat geeft haar extra voedingstoffen. Soms belandt een jong buiten het warme nest. Leg het dan voorzichtig terug, met een doek of met rubberen handschoenen aan. Maar nooit met blote handen, want dan verstoor je de geur van het nest. 

De voedster zoogt haar jongen 1 of 2 keer per dag een paar minuten. Zorg voor genoeg drinkwater. Ze heeft meer water nodig omdat ze melk geeft. Na het zogen stopt de moeder het nest weer dicht zodat de temperatuur op peil blijft.

Geboortebeperking

Als je een voedster en ram permanent bij elkaar zet, krijg je meerdere nestjes per jaar. Castreer de ram of steriliseer de voedster op tijd om dit te voorkomen. Dat kun je laten doen als de konijnen een half jaar oud zijn. 

Een ram is al vruchtbaar als hij 5 maanden oud is. En sommige konijnen zijn er nog vroeger bij, houd daarom vanaf 3 maanden de mannetjes en vrouwtjes apart. Als een ram gecastreerd is, moet hij nog 2 weken van het vrouwtje gescheiden blijven. Want hij blijft nog een tijdje vruchtbaar.

Steriliseer vrouwtjes ook om gezondheidsredenen. Het voorkomt baarmoederontsteking en tumoren op latere leeftijd. Een gesteriliseerd dier wordt ook ouder.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.