Ben je net begonnen met kippen houden en ga je kippenvoer kopen, dan duizelt het je al snel. Er zijn zoveel verschillende soorten voer, welke moet je in vredesnaam kiezen? Welkoop maakt je wegwijs!

Geef je kippen in elk geval basisvoer, dit bevat alle voedingsstoffen die leggende kippen nodig hebben. Basisvoer is verkrijgbaar in drie vormen: korrel, meel of mix. Je kunt ook kiezen voor biologisch kippenvoer. Kippen morsen veel tijdens het eten. Korrels hebben als voordeel dat de kip deze alsnog opeten als ze uit de voerbak vallen. Met meel doen ze dat niet. Meel is ook niet zo geschikt voor kippen met een baard of kuif, omdat het daarin blijft hangen en andere kippen ernaar gaan pikken. Kippenmix past bij het natuurlijke scharrelgedrag. De kippen eten eerst de lekkerste granen op en daarna de rest. Zorg dat ze de hele voerbak leegeten, want anders krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.

Kuikens

Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben. Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat gemengd graan voor oudere kuikens. Na ongeveer 14 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen. Zodra de hennen gaan leggen, geef je ze kippenmeel of -korrel. Dit bevat alle voedingsstoffen die leggende kippen nodig hebben.

Korrel, meel of mix

Het basisvoer voor kippen is een volledige voeding en verkrijgbaar als korrel, meel of mix. Kippenkorrels bevatten de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Kippen morsen veel. Het voordeel van korrels is dat de kip deze alsnog opeet als ze uit de voerbak vallen. Dat geldt niet voor kippenmeel, dat blijft liggen als het gemorst wordt. Meel houdt kippen langer bezig. Het morsen beperk je met een voerbak die een naar binnen gebogen rand heeft. Meel is niet zo geschikt voor kippen met een baard of kuif, omdat het daarin blijft hangen en andere kippen ernaar gaan pikken.

Kippenmix is een gemengd kippenvoer, dat past bij het natuurlijke scharrelgedrag. Je kippen eten eerst de lekkerste granen op, let daarom op dat ze de voerbak helemaal leeg eten zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Geef geen extra granen als aanvulling.

Graanvoer

Kippen eten graag graan, maar kunnen van gemengd graan wel snel dik worden. Geef er daarom niet te veel van en alleen als aanvullend kippenvoer. Voer laat in de middag in het hok. Dan zijn de kippen nog bezig met verteren als ze op stok gaan, wat de rust in het kippenhok bevordert.

Tip

Let op hun conditie. Er mag niet te veel vlees op het borstbeen zitten en het achterlijf moet niet te vol aanvoelen. De kip is te mager als het borstbeen scherp aanvoelt. 

Groenvoer

Voor de afwisseling geef je de kippen regelmatig groenvoer. Het groenafval uit de keuken bijvoorbeeld, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel. Ook bessen, appel, peer en banaan vinden ze heerlijk, evenals kruiden als brandnetel, paardenbloem en vogelmuur. Geef het groenvoer in een apart bakje en haal de restjes weg aan het eind van de dag, zodat het niet gaat rotten. Geef ze niet te veel vers voer. Het is belangrijk dat ze het volledige voer opeten, zodat ze geen tekort aan vitaminen en mineralen krijgen. Geef geen gekookt keukenafval met zout of kruiden. Er is ook ruwvoer verkrijgbaar in blokjes, met luzerneblad en zaden. Doe dit voer in een speciale hanger, die je ophangt. Verwen ze zo nu en dan met gezond kippensnoep, dat onder meer zaden en gedroogde insecten bevat.

Kippengrit en kiezel

Maagsteentjes zijn belangrijk voor de spiermaag, waarin de kip het voedsel fijnmaalt zodat het beter te verteren is. Geef de kippen daarom in een apart bakje kippengrit en maagkiezel. Strooi het niet op de grond, dan wordt het vies. Kippengrit bevat mineralen en kalk. 

Ook water

Kippen hebben veel water nodig voor het maken van eieren. Zorg dus dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is.

Voer- en drinkbak

Gebruik stevige ronde voerbakken en drinkbakken die niet omvallen. Zet de bakken op een verhoging of hang ze op, zodat de kippen er niet in gaan staan, erin gaan krabben of poepen. De voerbak moet groot genoeg zijn voor alle kippen. Per kip reken je ongeveer 15 centimeter. Ronde voerbakken nemen minder ruimte in beslag. Ook de drinkbak moet groot genoeg zijn en per kip ongeveer een halve liter water bevatten. Zorg dat je kippen altijd genoeg vers drinkwater hebben. Ze hebben veel water nodig voor het maken van eieren.

Aanvullend voer

Als aanvulling op het basisvoer, kun je granen geven. Niet te veel, want kippen worden hier snel dik van. Je kunt het graan het best laat in de middag in het hok geven, zodat de kippen nog aan het verteren zijn als ze op stok gaan. Dat geeft rust in het kippenhok. Groenafval uit de keuken, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel, vinden kippen erg lekker. Ook fruit en kruiden als brandnetel, paardenbloem en vogelmuur mag je ze geven. Geef ook dit weer alleen als aanvulling. Als extraatje kun je ze af en toe verwennen met gezond kippensnoep, dat onder meer zaden en gedroogde insecten bevat.